"10'uncu Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Kongresi" Başladı - Son Dakika
Yerel

"10'uncu Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Kongresi" Başladı

Türk Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Derneğince bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Kongresi" ile ilk kez organize edilen "SPA ve Wellness Sempozyumu", Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Güre beldesinde başladı.

12.04.2013 18:39

Türk Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Derneğince bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Kongresi" ile ilk kez organize edilen "SPA ve Wellness Sempozyumu", Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Güre beldesinde başladı.

Sempozyum başkanı da olan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle, beldede bir termal otelde düzenlenen kongre ile sempozyumun açılış töreninde, Türkiye'de termal tıp alanındaki yegane bilimsel kongre niteliği taşıyan bu etkinlikte, 30 civarında bilimsel konferans, serbest bildiri ve poster sunumu gerçekleştirileceğini söyledi.

Bilimsel çalışma verilerinin ortaya konulup tartışılacağını belirten Karagülle, özellikle Türkiye'ye özgü hamamın, SPA olarak hem tarihsel hem güncel bağlantısını ele alacaklarını bildirdi.

Karagülle, hamam bulunmayan bir SPA'nın mümkün olamayacağını belirterek, hamamın özünde ve Türk geleneklerinde SPA'ya karşılık geldiğini anlattı.

Tedavi uygulamaları, cilt bakımı, su dökmeleri, masaj, detoks gibi SPA'nın bütün özelliklerinin, Türk hamamlarında zaten yüzyıllardır uygulandığını dile getiren Karagülle, şöyle konuştu:

"Tarihsel iki hamam örneğini, Çemberlitaş Hamamı ve Hürrem Sultan Haseki Hamamı'nı inceliyoruz. Her ikisi de İstanbul'un tarihsel miraslarından. Çemberlitaş daha klasik uygulamalarla ön plana çıkarken Hürrem Sultan'da daha modern yaklaşımlar geliştirilmiş. Yeni, modern yapılar ve otellerdeki, farklı ortamlardaki güncel SPA'lardaki hamamları da sempozyumda ele alıyoruz. Tarihsel olarak hamamlar, günümüz SPA'ların ilk örneklerini oluşturuyor. Bu açıdan kongre ve sempozyum, hamam-SPA ilişkisini ortaya koyuyor ve tanıtıyor. Hasta olmayı beklemeden sağlığını güçlendirmek için Türkiye termalleri, ileride özellikle Kuzey Avrupa, Arap, Ortadoğu ülkeleri ve Rusya, İran için tercih edilen önemli termal turizm destinasyonları olacak."

Edremit Kaymakamı Osman Tunç da ilçenin termal bakımdan Türkiye'de söz sahibi bir bölge olduğuna dikkati çekerek, termal sağlık turizminin tanıtılmasına ağırlık verdiklerini kaydetti.

Güre Belediye Başkanı Kamil Saka ise Türkiye'de termal turizmin vazgeçilmez beldesi olan Güre'nin, önemli özelliklere sahip olduğunu bildirerek, "Güre, çok yönlü bir termal turizm cennetidir" dedi.

Açılış törenine, akademisyenler ile termal tesis işletmecileri ve çalışanlarının katıldığı sempozyum, yarın sona erecek. - BALIKESİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '10'uncu Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Kongresi' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement