12 Eylül Davasının 10. Duruşması Başladı - Son Dakika
Güncel

12 Eylül Davasının 10. Duruşması Başladı

12 Eylül Davasının 10. Duruşması Başladı

Kenan Evren ile Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın 10.duruşması başladı.

22.11.2012 10:09  Güncelleme: 15:13

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın 10. duruşması başladı.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar, müdahilliğine karar verilen TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP, MHP ve DİSK'in de arasında yer aldığı bazı tüzel kişilerin avukatları ile diğer bazı müdahiller ve avukatları katılıyor.

Sanıkların görüntüleri bugün de duruşma salonundaki 4 LCD ekrana yansıtılıyor.

Sanıklar, yansıtılan görüntülerde dün olduğu gibi yataklarında görünüyor.

Duruşmada, sanıkların yanında birer naip hakim bulunuyor. Hakimler, sesli ve görüntülü sistem üzerinden, Evren ve Şahinkaya'nın yanında bulunan kişileri tutanağa yazdırdı.

EVREN DE KONUŞMAMAYA BAŞLADI

12 Eylül davasına ilişkin duruşmaların 3. gününde dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren'e müdahil avukatlar darbe dönemine ilişkin sorular soruyor. Ama tıpkı dün Şahinkaya'nın yaptığı gibi Evren de hiçbir soruya cevap vermiyor.

Avukat Hasan Ürel, sanık Kenan Evren'e, "Basında yer alan demecinizde, Abdi İpekçi'nin öldürülmesine üzüldüğünüzü belirttiniz. Üzülmenizin nedeni nedir? Cevap verecek misiniz?" diye sordu. Evren, "Hayır, cevap yok" dedi. Evren, Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz ile Abdi İpekçi'nin öldürülmesine ilişkin müdahil avukatların sorularına da cevap vermedi.

MHP, EVREN'E TÜRKEŞ'İN MEKTUBUNU SORDU

MHP'nin avukatı Yücel Bulut, Evren'e Eski MHP Genel Başkanı Merhum Alparslan Türkeş'in gönderdiği mektubu sordu.

Bulut, Eski MHP Genel Başkanı Merhum Alparslan Türkeş'in Evren'e gönderdiği mektubu sordu. Bu mektubu hatırlayıp hatırlamadığını ve bununla ilgili bir işlem yapıp yapmadığının sorulması üzerine Evren, tebessüm etmekle yetindi.

ÖLEN ARKADAŞLARININ FOTOĞRAFLARINI GÖSTERDİ

Avukat Fikret Babaoğlu, Evren'in darbeyi yapmaktaki sebebin siyasilerin beceriksizliği olduğunu söylediğini hatırlattı.

Ancak Ecevit ve Demirel'in darbeden sonra Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı yaptığını ülkeyi yönettiğini belirten Babaoğlu, suçu siyasilere atmakla darbeye bir kılıf mı hazırlayıp hazırlamadığını sordu. Babaoğlu, Evren'e cezaevindeyken yanında hayatını kaybeden arkadaşlarının fotoğraflarını gösterdi.

"SANA HAKKIMI HELAL ETMİYORUM! İKİ ELİM YAKANIZDA"

Kenan Evren'e darbe döneminde kaybolan Berfo ananın oğlu Cemil Kırbayır da soruldu.

Avukat Öztürk Türkdoğan, Evren'den Kürt sorununda uyguladığı şiddet ve asimilasyonun nelere mal olduğunu bir kez daha düşünmesini istedi ve zorunlu din dersini neden koyduğunu sordu.

Gözaltında kaybolanları da soran Türkdoğan, halen bu insanların cesetlerine ulaşılamadığını belirterek, "Berfo ananın sorularını soruyorum 'Cemil Kırbayır nerede? Sana hakkımı helal etmiyorum. İki elim yakanızda?' Berfo anadan özür dileyecek misiniz? Tarih önünde adınız darbeci olarak kalacak. Bu bir ihtilal değildir." şeklinde konuştu.

ABDULLAH ÇATLI VE KIRCI SORULARI

Müdahil avukatlardan Osman Başer, sanık Kenan Evren'e " Abdullah Çatlı'yla, Haluk Kırcı'nın idamını durdurmak için pazarlık yapıldı mı?" diye sordu.

"İdam kararlarını imzalarken elinizin titremediği ve 'Allah taksiratlarını affetsin dediğiniz' doğru mu?" diye soran Başer, "Mamak Askeri Cezaevi'nde, Almanya'da Yahudilere giydirilen giysileri bize giydirdiniz. Bundan rahatsızlık duyuyor musunuz?" sorusunu sordu. Ancak Evren, soruların hiçbirine cevap vermedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 12 Eylül Davasının 10. Duruşması Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement