15 Temmuz'a Özel Kumdan 'Demokrasi Heykeli' - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz'a Özel Kumdan 'Demokrasi Heykeli'

15 Temmuz\'a Özel Kumdan \'Demokrasi Heykeli\'

ANTALYA'da, bu yıl 11'incisi düzenlenen Uluslararası Kum Heykel Festivali kapsamında hazırlanan '15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Kum Heykel Anıtı' törenle açıldı.

15.07.2017 19:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANTALYA'da, bu yıl 11'incisi düzenlenen Uluslararası Kum Heykel Festivali kapsamında hazırlanan '15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Kum Heykel Anıtı' törenle açıldı.

Muratpaşa İlçesi Lara sahilinde her yıl farklı konu ve heykel figürleriyle açılan Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali bu yıl 'Dünya Harikaları ve Mitler' temasıyla kapılarını açtı. 11'incisi düzenlenen festivalin açılışına, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç, daire amirleri, davetliler, şehit yakınları ve gaziler katıldı.

Festival kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla oluşturulan '15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Günü Özel Köşesi'nin açılışı da yapıldı. Sergi alanının girişindeki özel bölümde, Rus heykeltıraş Alex Skarednoff'un yaptığı Demokrasi Heykeli sergileniyor. Darbe girişimi sırasında kullanılan 'Leopard 2A4' tankının birebir ebatlarına bağlı kalınarak yapılan Demokrasi Heykeli'nin ana temasını, tankı tutarak ezen halkın iradesi ile Türk Bayrağı'nın gökyüzüne kaldırılmasını sembolize eden eller oluşturuyor. 6 metre eninde, 8.2 metre uzunluğundaki kumdan Demokrasi Heykeli'nin hemen karşısında ise yine kumdan devasa boyuttaki Atatürk büstü yer alıyor.

"15 TEMMUZ'U UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ"

Açılışta konuşan Vali Münir Karaloğlu, "O karanlık gecenin, o hain darbe girişiminin yıldönümü. Ne diyoruz biz; o geceyi unutmayacağız, unutturmayacağız. Unutmamak için unutturmamak için mutlaka sanatın desteğine ihtiyacımız var. Güzel sanatlara, sanatsal etkinliklere ihtiyacımız var. Biz saatlerce bir yerde otursak konferans versek, ciltlerce kitap yazsak, belki burada göreceğimiz 15 Temmuz kum heykelinin zihinlerde yarattığını etkiyi yaratamayabiliriz. Onun için görsel sanatlar noktasında 15 Temmuz ile ilgili sanatsal etkinliğe ihtiyacımız var" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise "Burası 11 yıl önce benim başkanlığım dönemimde kurulan bir sanat alanı. Her zaman sanattın ve sanatçının yanında olduk. Her daim sanatı ve sanatçıyı desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Demokrasi Heykeli'nin 20 günde yapıldığını belirten Festival Direktörü Cem Karaca, eserde vatanına, milletine, özgürlüğüne, demokrasisine ve cumhuriyetine sahip çıkışı sembolize eden halkın demir yumruğuna vurgu yapıldığını söyledi. Darbe girişiminin adeta simgesi gibi algılanan tankı ezen yumruğu canlandırdıklarını kaydeden Karaca, "Heykelin yanında özel seslendirme düzeneğiyle 15 Temmuz gecesi yaşanan olayların ses kayıtları ile led ekrandan yaşanan olaylardan kesitlere yer verilecek" dedi. Karaca, Kum Heykel Festivali'nin yıl boyunca açık kalacağını kaydetti.

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 15 Temmuz'a Özel Kumdan 'Demokrasi Heykeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement