'23 Dilli'ab'de Tek Dil Arayışı - Son Dakika
Güncel

'23 Dilli'ab'de Tek Dil Arayışı

\'23 Dilli\'ab\'de Tek Dil Arayışı

Temelleri 1951 yılında 6 ülkenin katılımı ile atılan Avrupa Birliği ülkelerinde 23 resmi dil kullanılırken ortak tek dil kullanılması için çalışmalar arttırıldı.

24.01.2012 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Temelleri 1951 yılında 6 ülkenin katılımı ile atılan Avrupa Birliği ülkelerinde 23 resmi dil kullanılırken ortak tek dil kullanılması için çalışmalar arttırıldı. Ortak dilin İngilizce olması yönünde eğilimin giderek ağır bastığı belirtildi.

Uzun süreden bu yana gündemde olan dil sorunu nedeniyle Avrupa Birliği'nde çevirmen ve tercüman olmadan işler yürümüyor. Malta'dan İrlanda'ya kadar her politikacının belgelerini ana dilinde okuma ve konuşma hakkı bulunması nedeniyle on binlerce tercüman gerektiği bunun faturasının yaklaşık 250 milyon euro'ya ulaştığı göz önüne alınarak en kısa sürede ortak bir dile ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. 19'ıncı yüzyılda Dr. Esperanto tarafından iletişimi kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen bir yapay dil olan Esperanto kullanılırken, bu dilin giderek daha çok kabul gördüğü öne sürüldü. Ancak bu görüş benimsenmedi.

Brüksel'de 32 yıldan bu yana görev yapan Hans Schindler, "İş hayatımda geçirdiği 32 yılda Esperanto'nun hiç gündeme gelmediğini belirtirken, delegelerin giderek daha fazla İngilizce konuştuğu kaydedildi.

Esperanto Birliği'nin Başkanı Sean O'Riain Beethoven'ın 9. senfonisinin son bölümünden uyarlanan, sözleri Almanca olan 'Avrupa Marşı'nın okunmasında yaşanan karışıklığın da Esperanto dili ile giderilebileceğini savundu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel '23 Dilli'ab'de Tek Dil Arayışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement