28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Emekli kıdemli Albay Aygüner: "Gerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gerekse TSK'da, kurumsal hiyerarşi dışında bulunan herhangi bir grubun içerisinde yer almadım. BÇG'nin mevcudiyetine dair herhangi bir gözlemim ya da bilgim olmadı"

20.01.2014 18:00

28 Şubat Davası sanığı emekli kıdemli Albay Mehmet Aygüner, "Gerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gerekse TSK'da, kurumsal hiyerarşi dışında bulunan herhangi bir grubun içerisinde yer almadım. Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) mevcudiyetine dair herhangi bir gözlemim ya da bilgim olmadı" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanıklar savunmalarını yapmaya devam ediyor.

Savunmasına, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) aldığı görevleri anlatarak başlayan Aygüner, 1 Nisan 1996'da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Dairesi İstihbarata Karşı Koyma Müdürlüğüne Şube Müdürü olarak atandığını bildirdi.

İddianamede yer alan delillerin hukukiliğinin bulunmadığını savunan Aygüner, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığında özel olarak teşkil edilen, kadroya bağlanmış veya personel görevlendirilmesi yapılmış bir BÇG grubu yoktu. Konuya ilişkin yazışmalar, TSK'nın hiyerarşik yapısı dahilinde ve emirler doğrultusunda yapılmıştır. Kesinlikle yasa dışı, gizli bir kuruluş içinde bulunulmamıştır" dedi.

Deniz Kuvvetleri'nde askerliğini yaparken bazı gizli belgeleri sızdırdığı iddia edilen Kadir Sarmusak'ın, davada, "tanık" olarak yer almasını eleştiren Aygüner, Sarmusak'ın ifadesi doğrultusunda, kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Aygüner, "Gerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, gerekse TSK'da, kurumsal hiyerarşi dışında bulunan herhangi bir grubun içerisinde yer almadım. BÇG'nin mevcudiyetine dair herhangi bir gözlemim yada bilgim olmadı. Hükümeti devirmeye teşebbüs suçunu asla kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum " diye konuştu.

-"Sarmusak'ı gündemden çıkarmalıyız"

Savunmasını tamamlamasının ardından, Aygüner'in sorgusuna geçildi.

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Mehmet Aygüner'e, "Kadir Sarmusak'ı kimlere teslim ettiniz? Genelkurmaydan gelen ekibe teslim edildi mi, edilmedi mi?" sorusunu yöneltti.

Aygüner, "Kadir Sarmusak'ı Türkiye'nin gündeminden çıkarmamız gerekiyor" dedi ve Sarmusak'ı kendisinin Genelkurmaya teslim etmediğini söyledi.

Savcı Çetin'in, "Deniz Piyade Yüzbaşı Cemal Savaşır, Deniz Yüzbaşı Levent Gülmen bu şahsı teslim ettiklerini söylüyor. Sizin bilginiz var mıdır?" sorusuna ise Aygüner, "Yoktur. Ben bir görevle ilgili olarak Ankara dışındaydım. Kendisinin Genelkurmay Başkanlığına teslim edileceğine dair en ufak bir bilgim yoktu. Ayın 28'inden sonra döndüğümde öğrendim" dedi.

-"Muhabir tanık olarak dinlensin"

Sarmusak'a Genelkurmayda bulunduğu sırada "en ufak bir kötü muamelede bulunulmadığını" söyleyen Aygüner, müşteki avukatlarından Hüsnü Tuna'nın sorusu üzerine, "BÇG Bilgi İhtiyaçları Konulu yazının hazırlanmasında katkısının olmadığını" bildirdi.

Avukat Tuna'nın, Sarmusak olayından sonra sorgulama yapıp yapmadığına yönelik sorusuna, "Bu olay ortaya çıkınca, gecemi gündüzüme katarak, kanunların bana verdiği yetkiye dayanarak, görüşme yaptım, sorgulama metotlarını uygulamadım" ifadesini kullandı.

Avukat Tuna'nın, "Yeni Yüzyıl gazetesinde 5 Mayıs 1997'de yayımlanan Beykoz Külliyesi ile ilgili haberi niçin yaptırdınız?" sorusu üzerine Aygüner, haberin bir suretini gösterdi ve "Bizim bunu yapmamızın mümkün olmadığını ifade ettim" dedi. Aygüner, haberi yapan muhabirin tanık olarak dinlenmesini istedi.

Duruşma, yarın saat 09.30'a ertelendi. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement