31. İstanbul Film Festivali Sona Erdi - Son Dakika
Kültür Sanat

31. İstanbul Film Festivali Sona Erdi

31. İstanbul Film Festivali Sona Erdi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 31.İstanbul Film Festivali sona erdi.

16.04.2012 17:36

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 31. İstanbul Film Festivali sona erdi.

İKSV'den yapılan açıklamaya göre, AKBANK sponsorluğunda 31 Mart-15 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 31. İstanbul Film Festivali sona erdi.

İki hafta boyunca 7 sinemada, 522 seansta, 22 bölümde 52 ülkeden 232 yönetmenin 220 filminin gösterildiği festivali, toplam 140 bin sinemasever izledi.

Festival boyunca yüzde 70 dolulukla geçen film gösterimlerinin yanı sıra, festival konuklarının katılımıyla renklenen 12 sinema dersi ve söyleşi, festivale özel bir konser ve bir atölye çalışmasıyla 16 gün boyunca İstanbul sinemaya doydu.

İstanbul Film Festivali, Groupama özel gösterim sponsorluğunda, 5 yıl önce başlattığı "Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden" bölümünde Türkiye sinemasının önemli yapıtlarını beyazperdeyle yeniden buluşturmayı sürdürdü.

Bu yıl Halit Refiğ'in unutulmaz filmi "Gurbet Kuşları", Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV Merkezi tarafından restore edilerek izleyicilerle buluştu.

-Festivalin Onur Ödülleri-

Festivalin "Sinema Onur Ödülleri", Türkiye sinemasına imzasını atan dört büyük isme, yönetmen Ali Özgentürk, oyuncular Ayşen Gruda ile Halit Akçatepe ve yazar Sevin Okyay'a festivalin açılış töreninde verildi. Hafıza ve anı kavramlarını işleyen görselliğiyle çarpıcı filmleriyle tanınan yönetmen Terence Davies de "Sinema Onur Ödülü"nü almak üzere açılış törenine katıldı.

İstanbul Film Festivali'nin, İKSV'nin 40. yılı için hazırlanan, "Sinema ve Müzik" başlıklı bölümün yanı sıra "Devrimin Filmini Çekmek", " Yunanistan'da Neler Oluyor-" ve "Aile İçinde" ile Türkiye'de Çin Kültürü Yılı vesilesiyle hazırlanan "Bir Çin Sinema Geleneği: WuXia" başlıklı bu yılki yeni bölümleri büyük ilgi gördü.

Ayrıca Hollanda-Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 400. yılı dolayısıyla bu yıl festivalin "Çocuk Mönüsü" bölümünde Hollanda yapımı çocuk filmleri gösterildi.

-Festivalin Konukları-

İstanbul Film Festivali, bu yıl İstanbul'da ağırladığı konuklarıyla da öne çıktı. Festivalin açılışından kapanışına kadar geçen 16 günlük süre içinde İstanbul'u Terence Davies, John Madden, Marjane Satrapi, Micha X. Peled, Amir Naderi, Whit Stillman, Edgardo Cozarinsky, Yorgos Lanthimos, Adrian Sitaru, Morteza Farshbaf, Cedric Kahn, Ann Hui, Brillante Mendoza, Mohammed Rasulof gibi yönetmenlerin yanı sıra Robert Wieckiewicz, Matthew Akers, Bence Fliegauf, Jan Zabeil, Yasmina Adi, Julia Loktev, Christian Schwochow gibi genç isimler de ziyaret etti.

Andrea Ferreol, Stine Fischer, Benno Fürmann, Thomas Schubert, Rita Blanco, Ingrid Olava, Alexander Fehling, Hidetoshi Nishijima gibi oyunculuklarıyla göz dolduran aktörlere ek olarak, koreograf Wim Vandekeybus da festivalin misafiri olarak İstanbul'a geldi.

Festivalde gerçekleştirilen 522 gösterimden 130'u filmin yönetmen, yapımcı veya oyuncularının katılımıyla gerçekleştirildi. Festivale konuk gelen yönetmen, yapımcı ve oyuncular, filmlerinin gösterimleri öncesinde seyircilerle buluşup, film sonrasında sinemaseverlerin sorularını yanıtladı.

İstanbul Film Festivali'ni izlemek için yurtdışından gelen 400'e yakın konuğun arasında Berlin, Venedik, Sundance, Rotterdam, Karlovy Vary, Selanik, Locarno, Moskova, Hamburg, Batum, Paris, Montpellier, Göteborg, Bergen, Saraybosna, Busan, Sofya, Amiens ve Hollanda gibi uluslararası film festivallerinin temsilcileri de vardı.

-Türkiye sinemasına büyük övgü-

İstanbul Film Festivali'nde "Türkiye Sineması" bölümünde Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türk Sineması ve Belgeseller başlıkları altında 40'a yakın kurmaca ve belgesel film yer aldı. Altın Lale Ulusal Yarışması, prömiyerini festivalde yapan filmleriyle de dikkat çekti. Yarışmada, 3'ü Türkiye, 5'i dünya prömiyerini yapan 12 film yer aldı. Festival programında yer alan Türkiye'den çok sayıda film, yurt dışındaki festivallerin temsilcilerinden davet aldı.

İstanbul Film Festivali kapsamında, bu yıl 7.'si düzenlenen "Köprüde Buluşmalar", Avrupa ve Türkiye'den yapımcı, yönetmen, senarist ve kurum temsilcilerini bir araya getirip yeni uzun metraj projelerinin ilk uluslararası sunumunun yapılması için olanaklar yaratmaya devam etti.

Dünya basını her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Film Festivali'ne büyük ilgi gösterdi. Festivale yurt dışından 100'e yakın basın mensubu katıldı.

Festival haberleri, Screen International ve Variety gibi önde gelen sektör dergilerinin yanı sıra Financial Times, Monocle, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Tageszeitung, Tagesspiegel, El Pais, El Periodico gibi saygın gazete ve dergilerde yer almaya başladı. İtalyan RAI Televizyonu, Euronews, Çin Devlet Televizyonu, İsveç Radyosu, Yunanistan Ulusal Radyosu, Alman Radyosu temsilcileri de İstanbul Film Festivali'ni takip etti.

İstanbul Film Festivali, gelecek yıl yine nisan ayında İstanbullu sinemaseverle buluşacak.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 31. İstanbul Film Festivali Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement