593 Yıllık Saygı - Son Dakika
Güncel

593 Yıllık Saygı

593 Yıllık Saygı

Edirne'deki Eski Cami'de, Hacı Bayram Veli'nin kullandığı kürsü 593 yıldır hiçbir imam tarafından kullanılmıyor.

03.10.2014 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'deki Eski Cami'de, Hacı Bayram Veli'nin kullandığı kürsü 593 yıldır hiçbir imam tarafından kullanılmıyor. Camideki görevliler,  Hacı Bayram Veli'ye duydukları saygı nedeniyle kürsüyü kullanmadıklarını ve koruduklarını söyledi.

Edirne'de Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze ulaşan en eski yapılarından biri olan Eski Cami'deki Hacı Bayram Veli'nin anıtsal hale gelen kürsüsü ziyaretçi akınına uğruyor. Edirne'de bir dönem medrese olarak da kullanılan tarihi Eski Camiiye öğrencilere eğitim vermesi amacıyla 1421 yılında dönemin Padişahı II. Murat tarafından görevli olarak atanan Hacı Bayram Veli'nin vaaz verdiği kürsüye, şimdiki imamlar gözü gibi bakıyor. Kürsü, Hacı Bayram Veli'nin anısına duyulan saygı nedeniyle hiçbir cami görevlisi tarafından kullanılmıyor.

ADI YAZIYOR

Eski Cami Baş İmam Hatibi Metin Uluocak, Hacı Bayram Veli'nin II. Murat zamanında Edirne'ye gelerek görev yaptığını, o dönemden bugüne yaklaşık 593 yıldır Hacı Bayram Veli'nin kürsüsünde hiçbir din görevlisinin vaaz vermediğini belirterek şöyle dedi:

"Eski Cami o dönemlerde Ulu Cami olarak da biliniyordu. Kürsü Hacı Bayram Veli'nin kürsüsüdür. Hemen baş bölümünde 'Makam-ı Hacı Bayram Veli' yazıyor. Hacı Bayram Veli kürsüde sadece Salı günleri vaaz edermiş."

Türkiye'nin bir çok ilinden ziyaretçi akınına uğrayan Eski Cami'de Kabe'den geldiği söylenen taş ve hat sanatının örnekleri de bulunuyor. Eski Cami ayrıca Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi öncesinde kılıç kuşandığı yer olarak da biliniyor. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 593 Yıllık Saygı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement