8 Mart Dünya Kadınlar Günü - Son Dakika
Yerel

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Disk Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, Gaziantep Metro Mağazasındaki Kadın Çalışanlara ve Müşterilere Karanfil Dağıttı.

08.03.2011 18:10

DİSK Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, Gaziantep Metro Mağazasındaki kadın çalışanlara ve müşterilere karanfil dağıttı.

Bencan ve beraberindeki sendikacılar, karanfil dağıtırken çalışanların ve müşterilerin 8 Mart Dünya kadınlar Günü'nü kutladı.

Bencan, yaptığı açıklamada, bir asrın geçtiği kadın mücadelesinin Türkiye'de halen görmezlikten gelindiğini ileri sürdü.

"Geri zihniyet"in kapitalizmden aldığı destekle kadın-erkek arasındaki eşitsizliği giderek derinleştirdiği ve acı bir tablonun ortaya çıktığını savunan Bencan, şunları kaydetti:

"Dünyada, mültecilerin yüzde 80'ini kadınlar oluşturuyor. Her 3 kadından biri şiddete, her 5 kadından biri tecavüze uğruyor. Yoksulluk giderek

'kadınlaşıyor'. Yeryüzünde mutlak yoksulluk sınırındaki 1.5 milyar kişinin yüzde 70'ini kadınlar oluşturuyor. İşlerin yüzde 60'ını yapan kadınlar, toplam gelirin yüzde 10'una, dünya üzerindeki mal varlığının ise yüzde 1'ine sahipler.

Türkiye'de ise her gün 3 kadın öldürülüyor. Son 7 yılda kadın cinayetleri yüzde 1400 artmış. 81 ilde toplam sadece 65 sığınma evi var, olması gereken sayı ise 3 bin 800. Okur yazar olmayan yaklaşık 7,5 milyon nüfusun 6 milyonunu kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor. Her 4 kadından biri okuma yazma bilmiyor. Kadınların sadece yüzde 3,9'u yüksek okul mezunu. Nüfusun yarısı kadın olmasına karşın TBMM'de kadınların temsil oranı yüzde 8,7. Yerel yönetimlerde kadın temsil oranı ise binde 5. Kadınların geliri, erkeklerin gelirinden yüzde 40 daha az, kadınların istihdama katılım oranı sadece yüzde 29, işsizlik oranı ise yüzde 17'lerde. Kadınların yüzde 65'i hiçbir sosyal güvenceye sahip değil. ve daha sayamayacağımız nice acı gerçekler var."

Bencan, herkesin ve daha çok kadının insana yaraşır iş koşullarında ve insanca yaşamaya yeterli ücretlerle çalışabilecekleri, temel insan haklarının, çalışma hakkının, sendikal hakların, sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik haklarının güvenceye alındığı bir çalışma yaşamına kavuşmalarını talep ettiklerini bildirdi.

-ZİRVE ÜNİVERSİTESİ'NDE KADINLAR GÜNÜ KUTLAMASI

Zirve Üniversitesi'nde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dopdolu bir programla kutlandı. Program çerçevesinde panel, flüt dinletisi, film gösterisi, aikido gösterisinin ardından kokteyl verildi.

Rektör Prof. Dr. Adnan Kısa, Kızılhisar Kampüsü'nde düzenlenen etkinliğin açılışında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kadınların, eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik haksızlıkların ortadan kaldırılması, daha iyi yaşama ve çalışma koşullarını iyileştirme yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğunu ifade etti.

Etkinlik çerçevesinde, düzenlenen panelin ilk oturumda Zirve Üniversitesi siyaset bilimi öğrencilerinden Mine Babur, Eda Eyigün, Hilal Keleş konuşma yaptı.

İkinci oturuma da Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Tuba Kutoğlu, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği Adana Şube Başkanı Ferah Nalcı, Gaziantep Ticaret Odası Meclis üyesi Gülseren Hülya Akkaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Kursları eğitmeni Ayşe Pervin Başer konuşmacı olarak katıldı.

Kadına şiddetin artığı son dönemlerde kadınlara kendilerini nasıl savunmaları gerektiğini göstermek adına aikido gösterisi yapılırken, etkinlik çerçevesinde film ve belgeseller gösterildi.

Programın sonunda Rektör Prof. Dr. Adnan Kısa, konuşmacılara çeşitli hediyeler verdi.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 8 Mart Dünya Kadınlar Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement