Aa Burada Bir Özrü Hak Ediyor" - Son Dakika
Güncel

Aa Burada Bir Özrü Hak Ediyor"

TRT Haber Kanal Koordinatörü Yahya Bostan, "Sandık sonuçlarını beğenmeyenlerin gerçeklerle yüzleşmek yerine köklü kurumların itibarını hedef almalarını yakışıksız ve tehlikeli buluyorum.

26.06.2018 18:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TRT Haber Kanal Koordinatörü Yahya Bostan, "Sandık sonuçlarını beğenmeyenlerin gerçeklerle yüzleşmek yerine köklü kurumların itibarını hedef almalarını yakışıksız ve tehlikeli buluyorum. AA burada bir özrü hak ediyor." dedi.

Bostan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Ajansı'nın (AA) Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilli Genel Seçim sonuçlarına ilişkin yayınını değerlendirdi.

AA'nın dört dörtlük bir çalışmayla, seçim gecesi zor bir süreçten yüzünün akıyla çıktığını vurgulayan Bostan, şöyle konuştu:

"Verileri hızlı bir şekilde toplayarak aboneleriyle paylaştı. Kamuoyunun seçim sonuçlarını kısa sürede öğrenmesini sağladı. Yani şeffaflık konusunda önemli bir rol oynadı. Bu anlamda AA'yı kutlamak gerekiyor. Bu süreçte kamuoyunun kafasını karıştırmak isteyenlerin hedef aldığı kurumlardan biri de ne yazık ki AA oldu. Sandıktan çıkan sonucu beğenmeyenler, Ajansın verilerinin yanlış olduğunu ileri sürerek manipülasyon yapmaya çalıştı ancak seçim gecesi sonuçlar netleştiğinde ortaya çıkan tablo, bu verileri doğruladı. Sandık sonuçlarını beğenmeyenlerin gerçeklerle yüzleşmek yerine köklü kurumların itibarını hedef almalarını yakışıksız ve tehlikeli buluyorum. AA burada bir özrü hak ediyor."

"Anadolu Ajansı bir algı operasyonuna maruz kaldı"

Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Metin Yüksel ise AA'ya abone olduklarını ve seçim gecesi AA'nın verilerinden faydalandıklarını söyledi.

Yüksel, "Veri akışında herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Anadolu Ajansı, bir algı operasyonuna maruz kaldı. CHP'lilerin bu aceleciliği ve kendi tabanlarını yanıltma, onları isterik bir hale getirme... Başarıya susamış, zafer bekleyen bir kitleyi yanlış manipüle ederek, çok yanlış, tehlikeli bir oyun oynadılar." diye konuştu.

Yüksel, benzer algıların geçmiş seçimde de yapıldığını hatırlatarak, AA'nın da rakipleriyle aynı işi yaptığını söyledi.

Herkesin veri tabanının, elinin uzandığı muhabir ağının farklı olduğunu dile getiren Yüksel, şöyle devam etti:

"Çok daha örgütlü olan bir ajans, çok daha hızlı veri alıp, daha farklı bir sonuç bize sunabilir, ilk saatler itibarıyla. Biraz daha dar kadro çalışan bir ajans, daha dar, daha spesifik bir sonuç bize sunabilir. Bütün dünyada bu böyledir. Bunu o kadar çok yaşadık ki biz bunları yaşamaktan sıkıldık. Daha önce de ciddi ciddi politikacılar, toplumu, medyayı ve kendi tabanlarını yanlış manipüle ettiler."

" Türkiye'de seçimi yapan AA değil"

Yüksel, Türkiye'de seçimi AA'nın yapmadığını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Çok büyük bir kitleyi ve okumuş, kendini aydın zanneden, kendini toplumun daha üst tabakasında gördüğünü zanneden bir kitle, seçimi sanki Anadolu Ajansı yapıyormuş gibi bir hisse kapıldı o akşam. Bunu geçmişte de yapmışlardı ama bu sefer çok başarılı yaptılar. Seçimi yapan Anadolu Ajansı değil ki. Seçimi yapan devlet, seçimi yapan devletin kurumu Yüksek Seçim Kurulu. Yüksek Seçim Kurulu, kimlerden oluşuyor, devletin hakimlerinden, yargıçlarından ve partilerinden oluşuyor. Kaç siyasi parti varsa katılım oranına göre buralarda temsil ediliyor. Her sandıkta her partiden insan var, müşahitler var. Seçimi düzenleyen Anadolu Ajansı değil ki seçimin faturasını Anadolu Ajansı'na kesiyorsunuz.

Bu yalanı CHP tabanına ve maalesef yine CHP'nin politika yapan, rol lider tipleri bu yalanı her seçim yeniliyor. Anadolu Ajansı veri verir, geç verir, erken verir. Anadolu Ajansı sandıkta ne varsa onu veriyor, bana. Başka bir şey veremiyor, yani uzaydan bir sandık gelmiyor ki. Anadolu Ajansı bir aracı kurum. Sandıklardan veriler geliyor. Zaten o verileri Anadolu Ajansı'nın şehirlere, ilçelere, kırsala, yayılmış elemanları kendileri bir rakam vermiyorlar ki. Islak imzalı bütün partilerin, sandık kurulu üyelerinin imzasıyla onaylanmış, resmi YSK'ya teslim edilen mazbatalardaki rakamları veriyor. Türkiye'de en iyi yapılan şey seçim. Türkiye'de her şey tartışılır, Türkiye'de seçim sonuçları tartışılmaz. "

İnce'nin TRT muhabirini toplantıdan çıkarması

Yüksel, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin seçim sonuçlarını değerlendireceği basın toplantısından TRT muhabirini çıkardığını hatırlatarak, şunları anlattı:

"Bunu başka bir siyasi parti yapsa yer yerinden oynardı, fakat bu sözde basın özgürlüğünü savunanlardan ses çıkmıyor. Keşke, ben isterdim ki orada bulunan basın mensubu arkadaşlarımız Muharrem İnce'ye çok güzel bir cevap verseydi, arkadaşlarımız o salondan çıkarıldığı zaman keşke hep beraber o salonu terk etselerdi. 'Toplumun her kesimini kucaklayacağım' deyip yalan söyleyen sonra bunun tam zıddını yapan bir siyasi figüre gerekli cevabı vermiş olurlardı. Keşke bunu yapsalardı ama yapamadılar."

Yüksel, seçim öncesi ve seçim sonrası yapılan açıklamalara hukuksal anlamda bir yaptırım olmadığını vurgulayarak, önümüzdeki seçimlerde benzer olayların yine yaşanabileceğini söyledi.

"Başlangıçta bu tür tartışmalar ve değerlendirmeler oldu"

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı da AA'nın yayınını bir başka yerle kıyaslama şansı olmadığını ama verilerin, son açıklanan resmi verilerle ve siyasi partilerin verileriyle uyuştuğunu, bu nedenle ortada çok konuşulacak bir şeyin olmadığını söyledi.

Belovacıklı, manipülasyon iddialarına ilişkin ise "Başlangıçta bu tür tartışmalar ve değerlendirmeler oldu. Ama daha seçim gecesi çok da geç olmadan yarışa katılan diğer adayların sonuçları kabul etmesiyle bu iddialar da geçersiz hale geldi." dedi.

Verilerin erken yayınlanmasının kısmen önemli kısmense önemli olmadığını ifade eden Belovacıklı, "Gazeteler zamanı olduğu için sonuçların son halini beklemek ve en sağıklı olanı almak gibi bir şansı var ama televizyon kuruluşları ve internet siteleri için güvenilirlik konusunda bir problem yaşanabiliyor zaman zaman. Çünkü verilerin niteliğine bağlı yaşanacak tartışma, o yayın kuruluşunun aynı zamanda kendi pozisyonunu da itibarını da etkileyecek bir durum." değerlendirmesinde bulundu.

Siyasilerin ön yargılı davrandığına inanmadığını belirten Belovacıklı, "Siyasiler ön yargılı olsa, tartışma uzar gider ve bugün hala aynı konu tartışılıyor olurdu. Oysa o tartışma daha seçim gecesi bitti." dedi.

"Muhalefetin 'Ne oluyor, arada fark mı var?' demesiyle geçici spekülatif bir durum oldu"

Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş de siyasiler, kamuoyu ve sosyal medyadaki eleştirilere ilişkin, şu değerlendirmede bulundu:

"AA'nın bu seçimde sonuçları verirken, seçim yasağının kalkmasını beklemesi, ardından ilk verileri hızlı bir şekilde açıklaması, Muharrem İnce'ye olan beklentinin yüksek olması, bu beklentiye karşılık muhalefetin 'Ne oluyor, arada fark mı var?' demesiyle geçici spekülatif bir durum oldu. Ama ilerleyen saatlerde sonuçlar ortaya çıkınca, olumsuz bir durum kalmadı. Bence AA gayet başarılı bir süreç atlattı. Manipülasyon bence mümkün bir şey değil."

Bu seçim itibarıyla verilerin zamanlamasının iyi olduğunu belirten Ateş, "Eskiden seçimlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da sandıklar 16.00'da kapatıldığı için erkene alıştık, bundan dolayı bir beklenti içine girdik ama bir sıkıntı olduğu kanaatinde değilim." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aa Burada Bir Özrü Hak Ediyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement