Adana'yı Felç Eden Yağmur Suyu Değil, ASKİ'nin Açmadığı Kapakmış - Son Dakika
Güncel

Adana'yı Felç Eden Yağmur Suyu Değil, ASKİ'nin Açmadığı Kapakmış

Adana\'yı Felç Eden Yağmur Suyu Değil, ASKİ\'nin Açmadığı Kapakmış

Adana'da pazartesi yağan aşırı yağışın ardından yaşanan su baskınlarının nedeni ortaya çıktı.

23.09.2015 12:31  Güncelleme: 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pazartesi günü yağan ve Adana'yı adeta felçeden yağmurun ardından oluşan su baskınlarının nedeni ortaya çıktı. ASKİ'nin nehir suyu ile kentin atık su şebekesinin irtibatını kesen ve 'giyotin' adı verilen kapağı kapatmadığı, kodu düşük yerlerdeki suyun yağmurdan çok nehirden geri tepen su olduğu saptandı.

"ALT YAPIYA YABANCILAR"

Kent merkezinde yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı Adana'yı uzun yıllar yöneten önceki belediye başkanları Aytaç Durak ile Zihni Aldırmaz da bu eksikliği doğruladı, ayrıca bazı mevzi su toplayan bölgelerdeki nedenler hakkında DHA'ya verdikleri bilgide, şu andaki Büyükşehir Belediyesi ASKİ yönetimi kademelerinde bulunanların alt yapıya yabancı olduğunu belirtti.

"140 METRELİK İŞ KALINCA..."

Durak, "30 yıllık ehil personel yok edilmese bunlar yaşanmazdı, kentin hafızası yok edildi" derken, Aldırmaz, "Demirköprü altındaki onlarca yıllık sorunu çözmüştük, 140 metrelik bir iş kalmıştı tamamlanmayınca böyle oldu" dedi.

Her iki eski başkan ayrıca kış öncesi rögar temizliğinin önemine dikkat çekerken, yol ve kaldırım yapımlarının ardından molozların rögarları tıkamış olmasının da yaşanan sıkıntıların nedeni olduğunu kaydetti. Durak, bir de uyarıda bulunarak, bu ihmal ve bilgisizliğin ölümlere yol açabileceğinden kuşku duyduğunu söyledi. Zarar gören iş yerlerinin de belediye aleyhine dava açması bekleniyor.

DURAK'IN ELEŞTİRİ VE TEPKİSİ ÖLÜMLER OLABİLİR

5 dönem Adana'yı yönetip, yeraltı şebekesinde otomobillerle gezerek tanıtım yapan Aytaç Durak, yaşanan su baskınları konusunda şu eleştirilerde bulundu:

"Her kış öncesi dolan rögar çukurları temizlenerek; baca ızgaralarını kapatan yaprak, çöp, kağıt ve poşet parçaları ayıklanmalıdır. Son 5 yıldır da yolların asfaltı müteahhitlere yaptırılmaktadır. Dolayısıyla işi götürü alan müteahhit personelinin, dikkatsizce rögar bacalarını çoğu yerde asfaltla kapatmaları engellenmelidir. Ayrıca, yol ve kaldırımlarda sök-yap olarak çalışan müteahhitler, kum, çakıl, moloz fazlalarını rögarlardan içeriye atmaktadırlar. Acaba vakumlu kanal temizleme araçları kış öncesi gerekli kanal taramasını da yaptı mı? 30 yıllık eğitimli, deneyimli belediye personelini yok ederseniz; yol, temizlik ve asfalt müteahhitlerini gereği gibi denetleyemezsiniz. "

SORULAR YÖNELTTİ

Her yağışta en çok su baskınlarının Sarıçam Deresi'nin taşkınında yaşandığını hatırlatan Durak, "Neden şimdi Sarıçam Deresi taşkını yaşanmıyor? " diye sorarak şöyle devam etti:

"En yüksek yağışı Yüreğir İlçesi aldı. Çünkü orayla temizlik ve asfalt müteahhitlerinin ilgisi yok. Dere ıslahı dönemimizde ciddi bir proje olarak ele alınıp yapılmıştı. Fazla yağmur suyunu nehir yatağına aktaracak giyotin kapak açılmayınca Atatürk caddesindeki sorun yaşandı. Çünkü giyotin kapağın nerde olduğunu ve nasıl açılacağını acaba bilen var mı? Endişem o ki; nehrin üzerindeki asma köprüler ve baraj gölü üzerindeki köprülerde gerekli bakım ve işletme titizliği de gösterilemiyor ise ölüme sebebiyet veren daha ciddi tehlikeler de oluşabilir. Katotik korumanın ne olduğunu acaba şu andaki belediye personelinde bilen var mı? ASKİ arıtma tesislerinde gerekli titizlik gösterilebiliyor mu? Akdeniz'e akıtılan atık su eskisi gibi gerçekten içilebilecek kadar temiz mi?"

ALDIRMAZ: 140 METREYİ TAMAMLAYAMADILAR

Başkan Hüseyin Sözlü seçilmeden önceki 4 yıl Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevinde bulunan Zihni Aldırmaz da, görev döneminde sorunu çözdüğünü açıkladığı Mücahitler Bulvarı Demirköprü altında otomobillerin tavanına kadar suya gömülmesinin nedenini şöyle açıkladı:

"Burada biriken suyu cazibe ile 6 metrelik kod ve 2 metreküp saniye kapasite ile tahliye projesini gerçekleştirdik. Sadece 140 metrelik bir mesafe kalmıştı, görev süremiz sona erdi. Bu hat tamamlanmadığı için yine aynı manzara yaşandı. Aynı uygulamayı yaptığımız eski Demirspor binası altındaki Şehit Mustafa Sarı Köprüsü altında hiç bir sorun yaşanmamasını dikkate almak gerekir."

Bayram tatilini nedeniyle de kriz masasında deneyimli ASKİ uzmanlarının bulunamadığı, birçok yöneticinin de değiştirilip kent şebekesini bilmeyenlerin acil müdahalede bulunamadığı, bu yüzden Adana'da tam bir sel faciası yaşandığı öne sürülürken, zarar gören vatandaşların belediye aleyhine dava açması ile zararlarının karşılanabileceği belirtiliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adana'yı Felç Eden Yağmur Suyu Değil, ASKİ'nin Açmadığı Kapakmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • adanalı: aytaç durak 25 yılda sen çözemedin mi bu sorunu 3 1 Yanıtla
  • xx: Sahipsiz kent adana 3 0 Yanıtla
  • Hüseyin sözlü istifaaaaaa: adana da hizmet yok 3 0 Yanıtla
  • adamsın sözlü: Ne derseniz deyin her zman muhalefet olun duruş olmayın sel bu sel bir süzgeçten tonlarca suyu dok bakım anında çekermi kapasite neyse onu alır 1 saat sonra su mu kaldı yollarda yapmayın allahinizi severseniz yaa herseyiniz Sözlüyu karalama k olmuş..yedirtmeyiz Sözlüyu 0 2 Yanıtla
  • INAN: KESİN TRAŞ I BELEDÎYE ÇALIŞMIYOR İŞTE HER SEÇİMDE İŞ BİLEN ADAMI KOVUP PARTİNE YAKIN ADAMI KOYARSAN ÖYLE OLUR ULAN ASKİ RÖGAR KAPATIRMI CALISMA YAPIP KAPATMIŞ HER TARAF GÖL GEÇIN HERKES MENFAAT PEŞINDE ADANA SAHIPSIZ VARMI ÖTESI 2 0 Yanıtla
  • realist: Ah ahh ihmaller ihmaller 2 0 Yanıtla
  • abooo: Sanki bana kusursuz oldu herkes.adananın ortasından geçen tramvay varya o kadar gereksiz bişeki geri toplayın onu ya.yollar daraldı.üniversite hastane havaalanı otogara durakları yok.avantajdan çöl dezavantajı var.kullanan da yok zaten.sel sorununa da gelince ancak çiçek ekin kaldırım taşı döşeyin.üst yapı yerince var alt yapıya ne gerek anlayana 2 0 Yanıtla
  • YAZIK VALLAHİ YAZIK: BÖYLE ŞEHİRE DE BÖYLE BAŞKANADA LANET OLSUN BENİM OTURDUĞUM MAHHALEDE ADAM SUDA MAHSUR KALMIŞ İTFAİYE Yİ ÇAĞIRINCA GELMEDİ BU YÜZDEN TAM 6 TANE KOYUN TELEF OLDU . 1 0 Yanıtla
  • Ashment: Olmayan altyapıya mı yabancılar ? 1 0 Yanıtla
  • Murat: Sen sus aytaç durak, 30 senedir metro yapıyorum diye milleti kandırıyorsun, ne proje bitebildi, zaten metro da değil, tramvay o tramvay 1 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement