Afetlere Daha Hızlı Müdahale Etmeyi Hedefliyorlar - Son Dakika
Yerel

Afetlere Daha Hızlı Müdahale Etmeyi Hedefliyorlar

Fatih Doğan - Türk Kızılayı Eskişehir Şubesince kurulan "Afet Operasyon ve Koordinasyon Birimi" ile Eskişehir ve komşu illerde olası afet durumunda Türk Kızılayı Genel Merkezinden önce bölgeye hareket edilerek afetzedelere ulaşılması hedefleniyor."Afet Operasyon ve Koordinasyon Birimi" kurduklarını söyledi.

12.01.2012 11:40

Fatih Doğan - Türk Kızılayı Eskişehir Şubesince kurulan "Afet Operasyon ve Koordinasyon Birimi" ile Eskişehir ve komşu illerde olası afet durumunda Türk Kızılayı Genel Merkezinden önce bölgeye hareket edilerek afetzedelere ulaşılması hedefleniyor.

Türk Kızılayı Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Girgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, afet öncesinde Türk Kızılayı gönüllüleriyle ortak çalışma yaparak

"Afet Operasyon ve Koordinasyon Birimi" kurduklarını söyledi.

Birimin gönüllü olarak 7 gün 24 saat hazır bir ekipten oluştuğunu ifade eden Girgin, şöyle konuştu:

"Birim, Türkiye'ye örnek bir yapıda oluşturuldu. Bu birimle afet dönemlerinde Türk Kızılayının görev alanı olan barınma, beslenme, ilk yardım, psikososyal destek ve koordinasyon doğrultusunda hazırlık, uygulama ve tatbikat çalışmaları yapılması hedefleniyor. Bu doğrultuda kentte hem afet çalışmaları yürüten diğer kuruluşlarla ortak faaliyetler gerçekleştirilmesi hem de şehir merkezi ve çevresinde gerçekleşebilecek afet durumları için hazır bir yapı hedeflendi. Ekibin koordinatörlüğünü inşaat mühendisi Ulaş Turhan üstlendi."

Afet Operasyon ve Koordinasyon Birimi Başkanı Ulaş Turhan da böyle bir birim kurulması fikrinin yaklaşık 1 yıldır olduğunu, Van depremiyle bu birimin kurulmasının hızlandırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Tüm ekipmanlarıyla birlikte personelin belirlenmesi, bunun sisteme bağlanması yaklaşık 1 ay önce tamamlandı. Birim 20 kişiden oluşuyor. Diğer arkadaşlarımız kamu ve özel şirketlerde çalışan kendi alanında uzman kişilerden oluşuyor. Türk Kızılayının gençlik ve kadın kollarından aramıza katılımlarla bu sayı yükselecek. Hedefimiz, afet öncesi Eskişehir'deki diğer kurum ve kuruluşlarla koordineyi sağlamak. Bunun için de belediyeler, Eskişehir'de bulunan sivil toplum kuruluşları, valiliğe bağlı İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) gibi kuruluşlarla koordineyi sağlayıp afet öncesi hazırlıklarımızı tamamlayarak olası afetlerde çalışma yapmak istiyoruz. Eskişehir'in merkezi, ilçeleri ve sınır illerinde oluşabilecek afetlere müdahale etmek üzere hazır durumdayız. Afet durumunda bölgeye hızla intikal edip ilk olarak çadırlarımızı kurmak, böylece barınma ihtiyacını karşılamak üzere planlar yaptık. Daha sonra en hızlı şekilde sıcak çorba, helva, mevsimine göre yiyeceklerle afetzedelere yemek ikramında bulunmak önceliklerimiz arasında yer alıyor."

Turhan, çeşitli kurumlarla yaptıkları protokoller sayesinde malzeme sıkıntısı yaşamadıklarını bildirdi.

-"300 çadır, 5 bin battaniyemiz var"-

Birimin imkanlarının çok geniş olduğunu söyleyen Turhan, şöyle konuştu:

"Şubemize ait içinde jeneratör ve telsiz rölesinin bulunduğu her türlü arazide ulaşım sağlayabilen 4x4 bir aracımız var. Personel taşımak için 2 minibüsümüz, birer kamyon ve otomobilimiz var. Bölgeye intikal edildiğinde en büyük sıkıntı malzeme oluyor. Ekmek, helva, çorba gibi. Bunu da bölgemizde yaptığımız protokollerle aştık. İlimizde 24 saat ekmek yapan fırınlar var. Bazı fırınlarla protokol imzaladık. 20 dakikada istediğimiz kadar ekmek çıkarabilecek kapasiteye sahipler. Stoklu değil ama afet zamanında 45 dakika içinde bütün malzemelerimizi hazır edip araçlarımıza yükleyerek yola çıkma imkanımız mevcut. Bölgeye giden arama kurtarma ekiplerine de barınma ve yiyecek ihtiyacı sunmaya hazırız. Şube olarak depolarımızda 300 çadır, 5 bin battaniye, ısınma araç ve gereçlerimiz var. Bir çadırımızda rahatlıkla 5 kişi kalabiliyor."

Turhan, afetlerde yaşanan en büyük sorunlardan birinin de iletişim olduğunu belirterek, "Afet bölgesinde oluşan hasardan dolayı GSM operatörleri ya da sabit hatlarla iletişim sağlanamıyor. Buna karşı telsiz sistemi kurduk. Aracımızda bir röle var. Bu aracımızı yüksek bir bölgeye çıkarıp rölesini aktif hale getirdiğimizde iletişim anlamında hiçbir sıkıntımız kalmıyor" dedi.

- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Afetlere Daha Hızlı Müdahale Etmeyi Hedefliyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement