Akamib Başkanı Aymen Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Akamib Başkanı Aymen Açıklaması

Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Bülent Aymen, "Ticari heyetimizle görüşmek için İsrailli işadamlarından yoğun bir talep oldu.

04.04.2015 13:59

Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Bülent Aymen, "Ticari heyetimizle görüşmek için İsrailli işadamlarından yoğun bir talep oldu. Anlaşılan İsrail bizleri özlemiş" değerlendirmesinde bulundu.

AKAMİB'den yapılan açıklamaya göre, AKAMİB 2011 yılından bu yana ticari heyet ziyaretinin yapılmadığı İsrail'i mobilya, palet, ahşap kaplama ve ambalaj sektörlerini temsil eden 15 firma ile ziyaret etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen AKAMİB Başkanı Aymen, 2011 yılından bu yana Türkiye'den resmi bir heyetin ziyaret etmediği İsrail'e, yaşanan bütün sıkıntılara rağmen ihracatın sürekli arttığını belirterek, "Birlik olarak İsrail'e ihracatımız 2014 yılında geçtiğimiz yıla göre yüzde 22,5 artışla 10 milyon 918 bin dolar oldu" ifadelerini kullandı.

Aymen, 8 milyon nüfusa sahip İsrail'in 150 binden fazla Türk kökenli vatandaşı bulunduğunu aktararak, İsrail vatandaşlarının da Türkiye'ye yabancı olmadığını, Türk dizilerini izlediklerini, tatillerini Türkiye'de değerlendirdiklerini, bir kaç kelime de olsa Türkçe konuşabildiklerini kaydetti.

Rakiplere karşı lojistik ve kültürel yakınlıklarını avantaj olarak kullanmaları gerektiğini anlatan Aymen, şunları bildirdi:

"1993 yılında serbest ticaret anlaşması yaptığımız, lojistik avantajımızın olduğu ve iyi bildiğimiz İsrail pazarını korumamız, 2023 hedefleri için yeni pazarlara girmek kadar önemli. İsrail'in ithalat hacmi 70 milyar doların üzerinde bulunuyor. Türkiye olarak bu pastadan 3 milyar dolarlık bir dilim alabiliyoruz ve bunu artırmak için ithalat yapan firmalarla ikili görüşmeler düzenliyoruz. Ticari heyetimizle görüşmek için İsrailli işadamlarından yoğun bir talep oldu. Anlaşılan İsrail bizleri özlemiş."

Aymen, katılım sağlayan firmaların olumlu bağlantılar kurduğunu ve İsrailli firmaların Brezilya, Çin, Kanada gibi uzak ülkeler yerine yüz yüze görüşebildikleri Türkiye ile ticaret yapmayı tercih ettiklerini belirterek, İsrail Ticaret Odası ve Hayfa Ticaret ve Sanayi Odası'nda 2 gün süren ikili görüşmelerde 40 İsrailli firmayla 150'yi aşkın görüşme yapan AKAMİB heyeti görüşmelerin çok olumlu geçtiğini, ileriye dönük pozitif adımların atıldığını ifade etti.

İsrail pazarında en belirleyici kriterin fiyat olduğunu anlatan Aymen, orman bölge müdürlüklerinin mobilya ve orman ürünleri hammadde temininde uyguladığı yüksek fiyat politikaları ve fonlara yapılan ödemeler yüzünden serbest ticaret anlaşması ve lojistik avantaja rağmen Brezilya, Çin gibi ülkelerle fiyatta rekabet edemediklerini aktardı.

Tel Aviv Maslahatgüzarı Doğan Işık da " İstanbul'a günde 8 uçak seferi var, Çin'den Amerika'ya nereye gidersek gidelim İstanbul'a uğruyoruz. Siyasi ilişkilere rağmen biz iki kardeş devletiz ve ayrılamayız" ifadelerini kullandı.

AKAMİB Ticari Heyetine sunum yapan İsrail Üreticiler Birliği Uluslararası Ticari İlişkiler Yöneticisi Sima Amir de "Kişi başı gelirimiz 37 bin dolar ve bir İsrail vatandaşı ortalama 18 ayda bir mobilyalarını yeniliyor. Bu iş için de yaklaşık 7 bin dolar harcıyor. Dolayısıyla, uzun ömürlü pahalı ürünler yerine ucuz, tasarım ürünleri kullanmak istiyor. Çin malı mobilyalar karşısında Türk malının algısı daha iyi, İsrail halkı Türk malı ürünleri tercih ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Akamib Başkanı Aymen Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement