Alabanda Antik Kenti, Türk Turizmini Canlandıracak - Son Dakika
Güncel

Alabanda Antik Kenti, Türk Turizmini Canlandıracak

Alabanda Antik Kenti, Türk Turizmini Canlandıracak

Karya uygarlığının en ünlü antik kentlerinden olan Alabanda'da kazı çalışmalarını yürüten Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr.Suat Ateşlier, kazı çalışmaları bittiğinde sadece Aydın turizminin değil, Türkiye'nin tarih ve kültür turizminin büyük bir sıçrama yaşayacağını söyledi.Doç.Dr.Suat Ateşlier, 2011 yılının Bakanlar Kurulu onaylı ilk resmi kazısı olması ile dikkat çeken Alabanda'nın hatip ve mimar yetiştiren bir kent olduğunu belirtti.Doç.Dr.Ateşlier, Batı Anadolu'da Karya ve İonya Bölgeleri üzerinde kurulu Aydın'ın verimli ovaları nedeniyle antik dönemde de çok yerleşim gören yerlerden biri olduğunu kaydetti.Doç.Dr.Ateşlier, "Karyalıların bölgede kurduğu önemli antik kentlerden biri de Alabanda'dır.

03.01.2012 10:45

Karya uygarlığının en ünlü antik kentlerinden olan Alabanda'da kazı çalışmalarını yürüten Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Suat Ateşlier, kazı çalışmaları bittiğinde sadece Aydın turizminin değil, Türkiye'nin tarih ve kültür turizminin büyük bir sıçrama yaşayacağını söyledi.

Doç. Dr. Suat Ateşlier, 2011 yılının Bakanlar Kurulu onaylı ilk resmi kazısı olması ile dikkat çeken Alabanda'nın hatip ve mimar yetiştiren bir kent olduğunu belirtti. Doç. Dr. Ateşlier, Batı Anadolu'da Karya ve İonya Bölgeleri üzerinde kurulu Aydın'ın verimli ovaları nedeniyle antik dönemde de çok yerleşim gören yerlerden biri olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Ateşlier, "Karyalıların bölgede kurduğu önemli antik kentlerden biri de Alabanda'dır. Mısır'daki piramitlerin üzerinde gördüğümüz Karca yazıtlar bize buradan giden paralı askerlerin olduğunu ve bunların sıla özlemi ile bu yazıları yazdığını göstermektedir. Hitit metinlerinde adı geçen bu kent, mimarlar yetiştirmiştir, hatta bu kentin yetiştirdiği bir mimar Tralleis'teki meclis binasını inşa etmiştir. Tarihçi Herodot'un, Ciçero'nun sık sık söz ettiği Alabanda, tüm genç kızların arp çaldığı, zengin ve kültür seviyesi yüksek bir kenttir" diye konuştu.

Doç. Dr. Ateşlier, Karya'nın halen gizemini koruduğunu kaydetti. Doç. Dr. Ateşlier, "Henüz çözülememiş bir dil olan Karca üzerine dünyanın en önemli uzmanı olarak kabul edilen Ignacio J. Adiego kazı ekibimizin bir üyesidir. Bu yılki çalışmalarımızda bir seramik parçası üzerinde bulmuş olduğumuz Karca yazı, Alabanda'nın gelecekte Karca'nın çözülmesine yardımcı olabileceği konusundaki umutlarımızı arttırmaktadır" dedi. Doç. Dr. Suat Ateşlier, Alabanda'da kazı çalışmalarının 1900'lü yıllarda başladığına dikkat çekti. Doç. Dr. Ateşlier, "Yüzey araştırmaları ve kurtarma kazıları yapılmış olsa da, günümüze kadar çok ciddi kazı çalışmalarının yapılmamış olması, kentin bölgenin kıyı kesiminde değil merkezinde kalması ve büyüklüğünden kaynaklanmaktadır. Karya, tapınakları, dağ kutsal alanları, gözlem karakolları ve dağlık coğrafyasıyla gizemlerle dolu bir bölgedir. Bu giz her zaman insanı buraya çeker" diye konuştu.

Aydın, KARYA İLE TANINACAK

Doç. Dr. Ateşlier, Karya'nın gizinin çözülmesinin bu alanda eğitim gören öğrencilere, akademisyenlere ve bölgenin turizminin kalkınmasına faydalı olacağını söyledi. Doç. Dr. Suat Ateşlier, şunları kaydetti:

"Karya, gerek yurt dışında gerekse Türkiye'deki bilim çevrelerince son derece merak edilen bir bölge olduğu için kazı çalışmalarımızın başlaması büyük yankı buldu. Pek çok televizyon programının teklifi ile programlara çıkarak kazı çalışmalarını anlattık. Milas'ta düzenlenen Karya Sempozyumu'nda Alabanda'yı anlattım. 25 kişilik kazı ekibimizde Almanya, Fransa ve İsveç'ten çok sayıda bilim adamı var. Dünya çapında birçok arkeolog kazıya uğramıştır. Karya dili üzerine dünyanın en önemli uzmanı İspanyol dil bilimci Prof. Dr. Ignacio J. Adiego'nun, Alabanda'nın Kar diline katkı yapacağı konusunda güveni tamdır. Alabanda'da 1930'lu yıllarda görülmüş ancak şimdi kayıp olan iki adet Karca yazıt bulunmuştu. Bilim dünyası ile bu kaynaşmanın hem biz bilim adamlarına, hem Üniversitemizin bilim dünyasındaki saygınlığına, hem öğrencilerimizin eğitimine hem de Aydın ilinin tanınması ve turizminin gelişmesine büyük katkıları olacağı aşikardır."

BONN ÜNİVERSİTESİ'NE GİDECEKLER

Doç. Dr. Ateşlier, gelecek yıllarda farklı ülkelerdeki üniversitelerden öğrenci ve öğretim üyelerini de davet edeceklerini belirtti. Doç. Dr. Ateşlier, "Yaptığımız anlaşmalar doğrultusunda kendi öğrencilerimizi de yurt dışındaki önemli kazı çalışmalarına yollayacağız. Özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizin Avrupa'nın en iyi arkeoloji kütüphanelerinden birine sahip olan Bonn Üniversitesine araştırma yapmak üzere yollanması noktasında da çalışmalarımız olacak. Bu kazı çalışmalarımız devam edip Alabanda antik kenti ortaya çıkıp, Karya'nın görünmeyen yüzü su yüzüne çıktıkça üniversitemizin tanınırlılığı daha da artacak" diye konuştu.

Aydın'DA YÖNLENDİRME LEVHALARI YOK

Doç. Dr. Ateşlier, Aydın'daki antik kentlerin en büyük eksikliğinin yönlendirme levhalarının bulunmayışı olduğunu anlattı. Doç. Dr. Ateşlier, "Bunlar olmadan turistin bilinçsiz bir şekilde antik kenti gezmesini istemiyoruz. Gelecek yıl Güney Ege Kalkınma Ajansı'na bununla ilgili bir proje sunarak tüm bu amaçlarımıza ulaşacağız diye düşünüyorum" dedi. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alabanda Antik Kenti, Türk Turizmini Canlandıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement