Almanya Cumhurbaşkanı Göç Avantajdır - Son Dakika
Güncel

Almanya Cumhurbaşkanı Göç Avantajdır

Almanya Cumhurbaşkanı Göç Avantajdır

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da Berlin'de Alman vatandaşlığına geçenler için yapılan kutlama etkinliğine katılarak konuşma yaptı.

24.05.2014 11:08  Güncelleme: 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da Berlin'de Alman vatandaşlığına geçenler için yapılan kutlama etkinliğine katılarak konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gauck, Almanya'nın homojen ve tek renkli bir ülke olabileceğini düşünmenin gülünç olacağını vurguladı. Deutsche Welle'ye göre Almanya Cumhurbaşkanı eski ve yeni Almanların, aynı ama aynı zamanda farklı kişiler olarak birbirlerine karşı hoşgörülü olmaları çağrısı yaparken, dış göçe bağlı olarak gelişen çeşitlilikten korkulmaması aksine iyi karşılanması gerektiğini vurguladı.

Federal İstatistik Dairesi de, Almanya'nın son 20 yılın en yüksek göç oranlarına ulaştığını açıkladı. Federal İstatistik Dairesi verilerine göre, 2013 yılında yaklaşık 1 milyon 226 bin kişi Almanya'ya göç etti. Göç edenlerin 727 binin Avrupa Birliği ülkelerinden. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD da Almanya'nın en sevilen göç ülkelerinden olduğunu göç edilen ülkeler sıralamasında ABD'den sonra ikinci olduğu açıkladı.

Bonn Göç Araştırmaları ve Kültürlerarası Eğitim Enstitüsü Başkanı Hıdır Çelik, göçün Almanya için bir kazanım olarak kabul edilmesi gerektiğini ve göçmenlerin ülke ekonomisi ve istikrarı için önemli olduklarını vurguladı. Çelik, Almanya'daki göçmenlerin, kazandıkları paraları ülkelerindeki ailelerine de gönderip destek sağladıklarını ve bu sayede krizdeki ülkeler için de yararlı olduklarını belirtti. Çelik, kriz ülkelerinde istikrar sağlanır sağlanmaz ya da ekonomik kalkınma rayına girdiğinde bu insanların ülkelerine döneceğini ifade etti.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD'nin, ülkelerin göç oranlarını değerlendirirken, göçmen kavramını yabancı bir ülkede en az 1 yıl yaşayan kişi olarak ele aldığı hatırlatıldı. OECD, Almanya'da 2011'den 2012'ye göç oranlarının yüzde 38'e çıktığını açıkladı. Almanya'ya göçün artmasının ilk nedeni olarak da birçok ülkedeki borç krizleri gösterildi. Almanya'da iş bulma şansı olduğundan, Avrupa'nın güneyindeki ülkelerden özellikle de fen bilimleri uzmanları, mühendisler, matematikçiler ve bilgisayar uzmanları Almanya'yı tercih ediyorlar. Zira AB vatandaşı ülkelerin vatandaşlarının, ilk etapta Almanya'da 3 ay kalma hakları bulunuyor.

Almanya'ya daha uzun süreli yaşamak üzere de göçmenler geliyor. Üstelik de sadece ülkelerinde ekonomik kriz olduğu için değil. OECD'den Thomas Liebig, artık Alman firmaları ve yabancı çalışanlar arasında bir uyumun başladığını ve karşılıklı isteklerin artık anlaşıldığını belirtti. Liebig, firmaların bir yabancı çalışan üzerinden, farklı kişilere de ulaştığını ve ülkeye bu yolla kalifiye çalışanlar geldiğini belirtti.

Osnabrück Göç Araştırmaları ve Kültürlerarası Çalışmalar Enstitüsü'nden Joachen Oltmer, tüm bu veriler göz önünde bulundurulduğunda göç hareketlerinde bir döngü gözlemlendiğini ifade etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya Cumhurbaşkanı Göç Avantajdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement