Anayasa Değişikliği Postmodern Darbe - Son Dakika
Politika

Anayasa Değişikliği Postmodern Darbe

Anayasa Değişikliği Postmodern Darbe

Yarsav Başkanı Emine Ülker Tarhan, Son Anayasa Değişikliğini Postmodern Darbe Olarak Nitelendirirdi

02.07.2010 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YARSAV tarafından düzenlenen “İnsan Hakları ve Özgürlükleri Açısından Yargı Bağımsızlığı ve Yargıç Güvenliği sempozyumu düzenlendi. Anayasa değişikliğini sert bir dille eleştiren YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, siyasal iktidarları, devamlı olarak yargıyı değişik yöntemlerle baskı altına almaya çalışmakla suçladı. Siyasal iktidarların yargının üzerinde etkili olma isteğinden hiçbir zaman vazgeçmediklerini söyleyen Tarhan, yargıçların boy boy fotoğrafları yayınlanarak hedef gösterildiğini iddia etti. Anayasa'da yapılan son değişikliğinin Adalet Bakanı ve bir partinin denetimi altında yüksek kurul oluşturulmaya çalışıldığını önü süren Tarhan, Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can'ın, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği bir iptal kararının yok sayılması yönündeki teklifini eleştirdi. Tarhan, askeri bir darbenin ürünü olan anayasanın demokratik perdelemeyle post modern sivil bir darbeyi beslediğini öne sürerken, “Bizce kabul edilemez, reddedilmelidir” diye konuştu.

HSYK Başkanı Kadir Özbek’in hedefinde de anayasa değişikliği vardı. Anayasa değişikliği sırasında Türk yargı organları gerektiği biçimde dikkate alınmadığı, uyarılarının üzerinde durulmadığını ifade eden Özbek şöyle konuştu:

"Aslında kalıcı olan bir metin yerine her zaman tartışılacak olan bir düzenleme ortaya çıkarılmıştır. Bu düzenlemeler yürütmenin yargı üzerindeki bugüne kadar eleştirilen etkilerini azaltmak yerine, bu etkileri artıracak bir takım bağlantılar ve örtülü, gizlenmiş bağlantı noktalarını içermektedir. Bu haliyle birtakım önerilerine uyuluyor gibi yapılarak adeta Avrupa Birliği Türk yargısına karşı kullanılmıştır. Bunu dışarıda yaptığımız temaslarda, katıldığımız toplantılarda gördük. Özellikle anayasa değişikliği sırasında gündeme getirilen AB içindeki ülkelerin hukuk sistemlerinde, yargı teşkilatlanmasında örnek olarak gösterilen sistemlerin, her ülkeye göre farklı olabileceği, Avrupa’daki toplantılarda kabul ve deklare edilmiştir." Özbek, yürütemeye karşı yargı bağımsızlığını sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.

ANKARA/ DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Anayasa Değişikliği Postmodern Darbe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement