Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (3)

Foto.ANTALYA Sanatçılar Derneği (ANSAN) ile Muratpaşa Belediyesi işbirliğinde gerçekleşen 'Seramik Heykel Sempozyumu'nun üçüncüsünde ortaya çıkarılan seramik heykellerden 7'si, Aydın Kanza Parkı'ndaki havuzun kenarına yerleştirildi.

02.05.2013 09:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foto: Balbey Mahallesi sakinleri ve muhtar

===

Aydın Kanza 'sanat parkı'na dönüştü

ANTALYA Sanatçılar Derneği (ANSAN) ile Muratpaşa Belediyesi işbirliğinde gerçekleşen 'Seramik Heykel Sempozyumu'nun üçüncüsünde ortaya çıkarılan seramik heykellerden 7'si, Aydın Kanza Parkı'ndaki havuzun kenarına yerleştirildi. Bugüne kadar konacakları yer belirlenemediği için bir depoda koruma altına alınan eserlerle süslenen park, 'sanat parkı'na dönüştü. Park içinde resim, heykel, çeşitli el sanatlarının sergilendiği bir sanat galerisi de bulunuyor. Parkı gezenler, heykellerle hatıra fotoğrafı çektiriyor.

ANSAN bahçesinde Tacim Alpaslan, Gülay Yiğiter, Gülden Toker, Özlem Can Kömür, Eşref Bulut, Ayşegül Keş, Mehmet Oral, Nagehan Elibol Ertuna, Çiğdem Özer, Lütfiye Ertuş ve Zuhal Aral tarafından yapılan 'kadın' temalı eserler, kuruma işleminin ardından Taç Seramik Atölyesi'ndeki fırında pişirilmiş, sırlanıp boyanmıştı. Seramik sanatçısı Tacim Alpaslan, seçilen 7 seramik heykeli su kenarında belirlenen noktalara kaide yapıp, üzerlerine monte etti. Kaidelere, eser sahiplerinin ismi de konulacak.

Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Aydın Kanza Parkı'nın havuzuna, heykellerle güzel bir görsellik kazandırıldığını, tüm parklara birer 'sanat bahçesi' görünümü kazandırılması için çalışma başlattıklarını belirtti. Parkların sanat etkinlikleriyle daha da renkleneceğini belirten Evcilmen, "Başta Değirmenönü Sanat Merkezi olmak üzere, birçok semtte, Azize Kahraman Halk Eğitimi Merkezi işbirliğiyle açtığımız kurs merkezlerindeki mesleki ve çeşitli el sanatları kurslarından 10 bin kişi faydalanıyor. Antalya 'sanat şehri' oluyor" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen'in, havuz kenarına yerleştirilen heykeller

===

Kadınların 'ebru' heyecanı

EBRU sanatının uzman öğreticisi Mukadder Kavas'ın adını taşıyan 'Mukadder Kavas Ebru Sanatı Atölyesi'nde yetiştirdiği öğrencilerinin sudan çıkan eserleri, Artpark Gallery'de sergilendi. 24 ebru sevdalısının imza attığı sergiye, 'Katre Katre Yürüyoruz Aşka' adı verildi. Serginin açılış kurdelesini, Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe'nin eşi Kadriye Kurtcephe kesti. Kavas, 'Boyanın suyla dansı' olarak bilinen ve unutulmaya yüz tutan asırlar öncesinin ebru sanatını Antalya'da sevdirerek yaşatma çabasını sürdürüyor.

Mukadder Kavas, ebru sanatının artık evleri, işyerlerini süslediğine dikkat çekti. Kavas, su yüzeyinde özel toz ve sıvı boyalarla oluşturulan rengarenk desenlerin kağıt, kumaş ve çeşitli objelerin üzerine aktarıldığını belirtirken, Antalyalıları muhteşem eserleri görmeye davet etti. Kavas, "Ebru, en eski Türk kağıt süsleme sanatı. Osmanlı döneminde birçok ebruzen yetişmiş. Bu dönemde ebrulu kağıtlar, devlet belgeleri ve resmi yazışmalarda zemin olarak kullanılmış. Sonra da kumaşlara yansımış" diye konuştu.

Sergiye; atölye öğrencileri Arzu Demir, Ayşe İçli, Ayşenur Çakmakcıoğlu, Ayşin Koynur, Barış Altunbay, Christina Yamelnik, Ebru Yıldız, Eda Arıcan, Esra Coşkun, İsmihan Gönen, Jale Palamutcu, Mehlika Bülbül, Mehtap Gürgan, Meltem Çelikoyan, Mine Alpagot, Nargis Teodora Durupınar, Natalia Ianova, Nilsu Baldan, Nuray Jöksal, Nurgül Emek, Pınar Kaptan, Sare Nermin Tokgöz, Selma Yapınoğlu, Yağmur Palamutcu, suda renklendirdikleri eserleriyle katıldı. Ebru çalışmaları, sanatseverlerden tam not aldı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Davetliler sergiyi gezerken ve atölye öğrencilerinin toplu görüntüsü

===

Antalyalının seramik aşkı

MURATPAŞA Belediyesi ile Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi (AKHEM) işbirliğinde Değirmenönü Sanat Merkezi'nde açılan 'Seramik Biçimlendirici Kursu'nda, çamura can veriliyor. Yetişkinlerin ilgi gösterdiği kursta elle şekillendirilen çamurdan heykel tarzı, klasik, çok klasik, soyut çalışmalarla dekoratif süs ve hediyelik eşyalar, duvar panoları, kadın formları üretiliyor. Kursiyerler, önce kurutup, sonra fırında pişirdikleri çamur eserleri sırlandırıp renklendiriyor. Evlerini sanat eserleriyle süsleyen kursiyerler, bir yandan da satış yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

AKHEM'in uzman öğreticisi Candan Çelikpençe, "Kursiyerler, çamurdan sanat üreterek moral kazanıyor, tüm dikkatlerini çamura verip, elle şekillendirme yaparak, sıkıntılarını, üzüntülerini üzerlerinden atıyor, ruhen rahatlıyor. Genç, yetişkin, yaşlı herkes seramik çalışmalarına katılmalı. Bu sanatı öğrenmek için özel bir yetenek gerekmiyor. Çamur şekillendirildikçe yetenekler de ortaya çıkıyor" dedi. Seramik kursuna ilginin son yıllarda arttığına dikkat çeken Çelikpençe, yakın bir gelecekte evlerin seramik atölyelerine dönüşebileceğine de vurgu yaptı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Seramik çalışmalarından yakın plan, kursiyerler renklendirilmiş seramik eserleri gösterirken toplu, uzman öğretici Candan Çelikpençe'nin eserlerle yakın plan görüntüsü.

===

Resim fabrikası gibi

TÜRKİYE Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Vakfı (TAÇSAV) Antalya Şubesi'nde Azize Kahraman Halk Eğitimi Merkezi işbirliğiyle açılan sanat kursları, genç ve yetişkinlerin büyük ilgisini gördü. Sanat merkezine dönüşen dernek binasında, 80 kursiyer resim ve çeşitli el sanatları eğitimi alıyor. Bütün günlerini tuval başında, renklerin arasında geçiren kursiyerler, bir yandan da yılsonu sergisi için hazırlanıyor. Eserleri 27 Mayıs'ta ilk kez görücüye çıkacak olan kursiyerler, "Bir elimizde fırça, diğer elimizde boya paletiyle tatlı bir heyecan yaşıyoruz. Hepimiz çok mutluyuz" dedi.

Uzman öğretici Gözde Kavas, resim sanatına gönül veren kursiyerlere yağlıboya, akrilik boya, suluboya ve karakalem tekniklerini öğrettiğini, duyguların, düşüncelerin, özlemlerin, gözlemlerin, hayallerin tuvallere yansıtıldığını belirtti. Kavas, zaman zaman doğa gezileri de düzenleyip çekilen fotoğrafların tabloya dönüştürüldüğünü kaydetti. TAÇSAV Antalya Şubesi Başkanı Remziye Kıymık ise "Ana ve çocuk sağlığına önem verirken, sanat kurslarıyla da hizmetlerimizi renklendiriyoruz. 'Çok çocuk değil, bakabilecek kadar çocuk' sloganıyla çalışıyoruz" diye konuştu.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Resim çalışması yapılırken toplu ve yakın plan görüntüler..

===

Fakültede yüzler gülüyor

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Mühendislik Fakültesi'nin ortaklaşa düzenlediği '16. AÜ Çevre Hizmet Ödülleri'nin sahiplerinden biri olan Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yüzler gülüyor. Ödül getiren 'Akdeniz'den Gelen Atık Sanat' adlı projeyle, diğer güzel sanatlar fakültelerine örnek olmanın heyecanını üzerlerinden halen atamayan katılımcılar, yeni bir projenin hazırlığına başladı. Fakülte, önceki yıllarda da topluma önemli mesajlar veren projelerle 'çevre ödülleri' kazanmıştı.

Ödüllü projede, Prof. Sadettin Sarı, Kemal Kavas, Ömer Zaimoğlu, Faruk Manici, Efe Sembol, Melis Sucuoğlu, Sabriye Öztütüncü, Zehra Seda Okutucu, Özge Biltekin, Ahsen Günbulut, Leyla Pamir Kumbul, Serap Duman, Dilek Sogay, Mehmet Ali Kılınç, Nur Gülsüm Kurtoğlu, Ümran Sinem Elmas, Sevcan Ören, Elif Güzel, Rabia Alagöz yer almıştı. Fakülte dekanı Sarı, "Amacımız çöpe, denize, akarsuya atılarak yok edilen her türlü atık maddeyi sanat eserlerine dönüştürüp, atıkların tekrar işe yarar hale getirilebildiğini gösterebilmek" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Ödül alınırken, ödül sevinci yaşanırken ve toplu görüntü

===

İsyan, resimlerde

ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde, kadına yönelik şiddet ve cinayetler artınca, sanatçılar da harekete geçip, can alan şiddeti fırçalarıyla protesto etti. Antalyalı ressamlar Berrin İlhan, Gülsen Zengin, Gülcan Yol, Gonca Çağlar, Yaprak Durak, Gülden Toker, Gonca Yazgan, Hülya Topaktaş, 'Şiddete Fırça Atıyoruz' adlı tepki eyleminde, zemine serilen uzun bez tuvallere 'şiddeti' ifade eden resimler yaptı. Meydandaki etkinliğe, çevre ilçelerden kadın dernekleri de katıldı.

Manavgat Belediyesi ile Manavgat Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği'nin organizasyonuyla gerçekleşen etkinlikte, bez tuval üzerine çizilip boyalarla renklendirilen resimlerde, 'Kadına yönelik şiddet ve cinayetler artık son bulsun, daha başka kadınların canı yanmasın, yaşamlarını yitirmesinler' mesajı verildi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın etrafı, tek tuvalde birleştirilen resimlerle sarıldı. Resimler, sanatçıların hep birlikte tutmasıyla bir süre sergilendi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Bez tuvale resim yapılırken ve resimler Atatürk Anıtı önünde sergilenirken

===

Kadına şiddet sahnede

KIRMIZI Kalem Tiyatro'nun, Bahçelievler Pamir Caddesi üzerindeki 30 kişilik cep sahnesinde, Nobel Ödüllü İtalyan Dario Fo'nun yazdığı '3. Sayfa' adlı oyunun çarşamba günleri saat 18.00'de gerçekleşen gösterimi, büyük ilgi görüyor. Ahmet Avkıran'ın yönettiği, Gülden Gözlem Küçük'ün rol aldığı tek kişilik oyun, ilgiyle izleniyor. Gerçekçi rolüyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Küçük, toplumların kanayan yarası olan kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz konularını çok boyutlu olarak gözler önüne seriyor. Oyun sırasında sıcak terler döken, zaman zaman da gözyaşlarına hakim olamayan sanatçı, "Olayları kendim yaşamış, yaşıyormuş gibi bir hisse, duyguya kapılıyorum, gergin anlar yaşıyorum" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Gülden Gözlem Küçük'ün sahnede görüntüsü

===

Yaşlılara 'sanat' dersi

AİLE Danışmanları Derneği'nce 'Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Hayat Boyu Öğrenme Ortaklığı Programı kapsamında hayata geçirilen 'Aile Geleneklerinin Korunması Projesi'nde, yaşlılar gençlere bilgi, deneyim ve tecrübelerini aktardı, gençler de onlara sanat öğretti. Muratpaşa Belediyesi Huzurevi sakinlerinden bir grup yaşlıya, Azize Kahraman Halk Eğitimi Merkezi uzman öğreticisi Sevgi Gülbitmez, dernek binasında 'mis kokulu sabun' çalışması yaptırdı. Yaşlılar, sabundan çeşitli dekoratif meyve figürleri üretip, renklendirdi.

Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu Yaşlı Bakım Teknikerliği Bölümü ve Toros Meslek Lisesi Yaşlı Bakımı Bölümü öğrencileri, yaşlıların yemek pişirme tekniklerini dikkatle izleyip, fotoğraf karelerine ve video kameraya kaydetti. Konuklara ikram edilen nefis yemekler ve içilen çayla birlikte yenen tatların tadı damaklarda kaldı. Gençler de sanat deneyimlerini yaşlılara aktardı. Uzman öğretici Gülbitmez ise yaşlılara sabunun rendelenme, yoğrulma ve şekillendirme tekniklerini öğretti. Gülbitmez, "Mis kokulu sabun çalışması, yaşlıların el yetenekleri geliştirirken, terapi de oluyor" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Yaşlılara sabun rendeleme ve şekillendirme öğretilirken, sabundan üretilen meyve figürlerinden

--------------------

KÜLTÜR SANAT REHBERİ

--------------------

========

SERGİLER

========

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

Temiz Çevre Derneği resim-fotoğraf sergisi………………………………......1-8 Mayıs

ARTPARK GALLERY

Mukadder Kavas Ebru Sanat Atölyesi sergisi…………………………25 Nisan-8 Mayıs

FİKRET OTYAM SANAT GALERİSİ

Yunus Emre Dokumacı'nın resim sergisi…………………………………….2-18 Mayıs

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

Gökçe Pehlivanoğlu'nun fotoğraf sergisi…………………….….……26 Nisan-9 Mayıs

Karma resim sergisi……………………………………………………..….10-19 Mayıs

ANSAN

Farida Karanfil Atölyesi resim sergisi………………………………………..4-14 Mayıs

============

OPERA - BALE

============

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

Carmina Burana (Konser)………………………………………………………..11 Mayıs

=======

TİYATRO

=======

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

Yol, Ter, Gül (Ahi Evran)…………………………………………………………3 Mayıs

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

3.Sayfa……………………………………………………………..……..(Her çarşamba)

======

KONSER

======

DEVLET SENFONİ ORKESTRASI (AKM)

B. Britten'in 100. Doğum Yılı Konseri……………...………………………..…3 Mayıs

SİMURG TEMPLE CAFE

Grup Gündoğarken Konseri……………………………………………………..3 Mayıs

MURATPAŞA BELEDİYESİ KÜLTÜR SALONU

Nevser Türk Müziği Topluluğu Konseri……………………………….…..…….6 Mayıs

=======

SÖYLEŞİ

=======

ANSAN

Kamile Sönmez (Tanıdık Bir Yüz)…………………………………………...…..4 Mayıs - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement