Avustralya ile Hindistan'ın yıl sonuna kadar Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzalaması gündemde - Son Dakika
Güncel

Avustralya ile Hindistan'ın yıl sonuna kadar Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzalaması gündemde

Avustralya ile Hindistan\'ın yıl sonuna kadar Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzalaması gündemde

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Hindistan ile Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın yıl sonuna kadar sonuçlandırılmasını ümit ettiğini söyledi.

10.03.2023 15:27  Güncelleme: 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Hindistan ile Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın yıl sonuna kadar sonuçlandırılmasını ümit ettiğini söyledi.

The New Daily'nin haberine göre, Albanese, Hindistan ziyareti kapsamında mevkidaşı Narendra Modi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülkenin ekonomik ve kültürel bağların geliştirilmesine ilişkin anlaşmaları tamamladığını aktaran Albanese, Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nı erkenden sonuçlandırma konusunda anlaşma sağladıklarını ve söz konusu anlaşmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını ümit ettiğini belirtti.

Albanese, "İkili ekonomik ilişkilerin bütün potansiyelini eyleme geçirecek bu dönüşümsel anlaşma hem Avustralya hem de Hindistan halkı için istihdam fırsatları yaratacak ve yaşam standartlarını yükseltecek." dedi.

Güneş enerjisi ortak çalışma grubu kurulacak

Albanese ile Modi, Avustralyalı Profesör Renate Egan'ın eş başkanlığını yürüteceği Avustralya-Hindistan güneş enerjisi ortak çalışma grubunun faaliyete başlayacağını bildirdi.

Güneş ve hidrojen teknolojileri konusunda Hindistan ile mevcut işbirliğinden ve kritik mineral tedarik zincirlerini güvence altına almak için daha yakın çalışmaktan memnuniyetini dile getiren Albanese, söz konusu görev gücünün, ülkesi ile Hindistan'a güneş enerjisinin hızlandırılmasına ve tedarik zincirlerini geliştirilmesine ilişkin önerilerde bulunacağını söyledi.

İki lider, savunma ve güvenlik konusunda daha fazla bilgi paylaşımına ilişkin taahhütte bulundu.

Albanese, denizcilik alanı da dahil olmak üzere ülkesi ile Hindistan arasında artan savunma bilgi paylaşımından memnun olduğunu belirtti.

Avustralya, bu yılın sonlarına doğru gerçekleştirilmesi beklenen "Malabar" tatbikatına ilk kez ev sahipliği yapacak. Hindistan da Avustralya tarafından düzenlenen "Talisman Sabre" tatbikatına ilk kez katılacak.

Albenese'in Hindistan ziyareti

Albanese, Hindistan-Avustralya Yıllık Zirvesi'ne katılmak üzere 8 Mart'ta Hindistan'a gitmişti.

Albenese ve Modi, Hindistan ile Avustralya arasında oynanan Border-Gavaskar Kupası kriket maçını birlikte izlemişti.

Avustralya Başbakanı, Mumbai'de Hint iş çevreleriyle görüşmeler yapmış, Mumbai'deki kültürel alanları ve Eylül 2022'de hizmete giren Hindistan yapımı uçak gemisi INS Vikrant'ı ziyaret etmişti.

Albenese, sosyal medya hesabından, Avustralya'nın bu yıl ilk kez ülkesi, Hindistan, ABD ve Japonya arasında gerçekleştirilecek Malabar Tatbikatı'na ev sahipliği yapacağını duyurmuştu.

Hindistan ve Avustralya, Çin'in Asya'da artan etkisine yönelik Avustralya, Hindistan, Japonya ve ABD'den oluşan Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QSD) ya da "Quad" olarak bilinen ittifakı güçlendirmeye çalışıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avustralya ile Hindistan'ın yıl sonuna kadar Kapsamlı Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzalaması gündemde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement