Ayakkabı Sektörünün İhracat Gücü Artacak - Son Dakika
Yerel

Ayakkabı Sektörünün İhracat Gücü Artacak

Zeynep Yücetaş - Ekonomi Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Avrupa Birliği (AB) finansman destekli "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi" kapsamında, Gaziantep'te ihracatında son yıllarda büyük artış görülen ayakkabı imalat sektöründe kümelenme çalışması yapılacak.

02.01.2012 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zeynep Yücetaş - Ekonomi Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Avrupa Birliği (AB) finansman destekli "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi" kapsamında, Gaziantep'te ihracatında son yıllarda büyük artış görülen ayakkabı imalat sektöründe kümelenme çalışması yapılacak.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) bünyesinde faaliyet gösteren Gaziantep Kümelenme Merkezi, yaptığı ekonomik ve sektörel incelemeler sonucunda, iş kümelenmesi kapsamında "ayakkabı imalatını" ilk hedef sektör olarak belirledi.

Gaziantep Kümelenme Merkezi Koordinatörü Serap Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ekonomi Bakanlığının Türkiye'nin ihracatının hedeflenen seviyelere ulaşabilmesi, ihracatımızdaki katma değerli ürünlerin oranının artırılması, yeni pazarlarda büyüme sağlanabilmesi amacıyla küresel değer zincirleri içerisinde hem işbirliği yapan hem de rekabet eden Türk firmalarının gelişmesine büyük önem verdiğini söyledi.

Ekonomi Bakanlığı liderliğinde ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortaklığında devam eden Avrupa Birliği destekli "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi" ile kalkınmada öncelikli bölgelerimiz başta olmak üzere ülkemizdeki KOBİ'lerin uluslararası piyasalardaki rekabet gücünün geliştirilmesinin hedeflendiğini anlatan Gültekin, Çorum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Samsun ve Trabzon-da kurulan kümelenme bilgi merkezleri ile hedef sektörlere yön verileceğini ifade etti.

Serap Gültekin, "KOBİ'lerin kümelenme yoluyla uluslararası piyasalarda etkin şekilde rekabet edebilmelerinin ve ihracatı artırmanın altyapı desteğini hazırlayan proje, 5 ilde en az 400 KOBİ'ye fayda sağlamayı ve proje sonuna kadar 12 iş kümesini oluşturulmasını hedefliyor. Projenin toplam bütçesi 5 milyon avro Avrupa Birliği tarafından karşılanıyor" dedi.

-"İhracatta büyük patlama yaşanıyor"-

Gaziantep'in ekonomik gelişimi ve sektörel büyümesini dikkate alarak yaptıkları araştırmada, iş kümesi yapılacak ilk sektör olarak ayakkabı imalatı belirlediklerini bildiren Gültekin, şöyle devam etti:

"Şu anda Gaziantep'teki ayakkabı ve terlik imalatçıları hem ülkedeki pek çok ulusal markaya mal üretiyorlar, hem de ihracat yapıyorlar. Ayakkabı sanayinde ihracatı geliştirmek üzere işletmelerin birbiriyle işbirliği yaparak rekabet güçlerini, tasarımlarını, dış ticaretlerini artırmaya yönelik bir çalışma başlattık."

Kentte ayakkabı imalat sektörünün 1950'li yıllara dayandığını, şu anda odanın bin 500 üyesi bulunduğunu ve günlük ayakkabı üretim kapasitesinin 40 bin civarında olduğunu belirten Gültekin, şunları kaydetti:

"İhracat kapasitesi 2000'li yılların başına kadar yavaş şekilde ilerlemiş olsa da 2005 yılından bu yana ihracatta büyük bir patlama yaşanıyor. Son 5 yılda ihracatında büyük artış görüldü. 2005 yılında 14,8 milyon dolarlık ihracat hacmi yakalayan Gaziantep ayakkabı sektörü, 2010 yılında yüzde 275 artışla 50 milyon dolarlık ihracata ulaştı. 2011 yılında 55 milyon doları geçmesi bekleniyor. Bu hızlı artışla beraber, Gaziantep'teki ayakkabı imalat sektörünün ülke çapındaki seviyesi 2005 yılında yüzde 6,7 iken 2010 yılında yüzde 12,5 seviyesine çıktı. Proje kapsamında firmaların rekabet güçleri ve ihracat performansları daha da artırılacak. Önümüzdeki bir yıl içinde sektörün ihracatında en az yüzde 20 artış hedefliyoruz."

Kümelenme projesinin Ağustos 2013 tarihine kadar süreceğini açıklayan Gültekin, proje kapsamında AB destekli olarak eğitimler, danışmanlık hizmetleri, uluslararası fuarlarda ortak stantlar, yurtdışı pazarlama faaliyetleri, tedarik aksiyon planları gibi çalışmalarla firmaların rekabet güçlerini ve ihracat performanslarını artıracaklarını sözlerine ekledi.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ayakkabı Sektörünün İhracat Gücü Artacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement