Azerbaycan ve Türkiye Üniversiteleri Arasında İşbirliği Artıyor - Son Dakika
Dünya

Azerbaycan ve Türkiye Üniversiteleri Arasında İşbirliği Artıyor

Azerbaycan’da düzenlenen konferansta, Türkiye’nin yükseköğretim fırsatları Azerbaycanlı öğrencilere tanıtıldı.

11.03.2017 20:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan'da düzenlenen konferansta, Türkiye'nin yükseköğretim fırsatları Azerbaycanlı öğrencilere tanıtıldı.

Azerbaycan'da, bugün Türkiye'den 4 üniversite rektörünün katıldığı "Türkiye'de Yükseköğretim Fırsatları" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta, Azerbaycanlı öğrencilere Türkiye'deki eğitim fırsatları konusunda bilgi verildi. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKÜ) ve Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı iş birliği ile gerçekleştirilen konferansın açılış toplantısına, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, YÖK Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, İKÜ Rektörü Prof.Dr. Çağrı Erhan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Doç. Dr. Cihad Demirli, eğitimciler ile çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansta Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan ve Türkiye'nin "bir millet, iki devlet" olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin Azerbaycan'a yönelik siyasetinde bu ilkenin hiçbir zaman unutulmadığını bildirdi. Özoral, "Türkiye Cumhuriyeti olarak Azerbaycan'a ihtiyaç duyduğu her alanda yardım yapmaya devam ediyoruz. Bugün İş birliğimizin en fazla geliştiği alanlardan birini de eğitim alanı oluşturmaktadır. Son 25 senede içinde Azerbaycan'dan Türkiye'ye giderek yüksek öğretin görmüş olanların sayısı 125 bine ulaşmıştır. Bu sayı, hiç de azımsanmayacak bir sayıdır. Aynı şekilde bugün Türkiye'de eğitim gören Azerbaycanlı öğrenci sayısı da 12 bin 500'ün üzerindedir. Bu sayıda gereksiz yere, temelsiz yere değil. Bunların çok sağlan temelleri var" dedi.

İKÜ Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan ise, dünyada çok az iki ülkenin Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirlerinin gencine eğitim imkanı sağladığını, bunun da arkasında çok güçlü bir liderlik ve siyasi iradenin durduğunu ifade etti. YÖK üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ise, 2002'de 16 bin olan yabancı öğrenci sayısının bu sene 88 bine çıktığını bildirerek,"Türkiye'de yüksek öğretime olan talep her sene artıyor. Türkiye'deki yüksek öğretime olan talep her sene artıyor. Bu talep, Türkiye'nin tercih edilebilir bir ülke olduğunu gösteriyor" ifadelerine yer verdi.

Konferans, Prof. Dr. Dedeoğlu'nun moderatörlüğünde ve İKÜ Rektörü Prof.Dr. Erhan, AÜ Rektörü Prof. Dr. İbiş, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Altınbaş'ın konuşmacı olarak yer aldığı oturumla devam etti. Toplantıya 500'ün üzerinde öğrencinin katıldığını vurgulayan İKÜ Rektörü Prof.Dr. Çağrı Erhan: "Azerbaycan'da okumakta olan lise son sınıf öğrencilerine Türkiye Üniversitelerini tanıtacak bir toplantı düzenledik. Buraya 500 üzerinde lise öğrencisi, Türkiye'de okumak, yüksek lisans, doktora yapmak isteyen üniversite mezunu katıldı. Bu toplantıdan önce Azerbaycan'ın önde gelen 11 Üniversite ile birlikte sayın Bakü Büyükelçimiz Erkan Özoral'ın ev sahipliğinde bir araya geldik" sözlerini aktardı.

Kemerburgaz Üniversitesi tarafından konferansın sonunda yapılan çekilişle Azerbaycan'dan 10 öğrenciye burs verildi.Her yıl binlerce yabancı öğrenci üniversite eğitimi için Türkiye'yi tercih ediyor. Azerbaycan ise Türkiye'ye en fazla öğrenci gönderen ülke konumunda ve bu sayının arttırılması için çalışmalara devam ediyor. - BAKÜ

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Azerbaycan ve Türkiye Üniversiteleri Arasında İşbirliği Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement