Bağımsız Denetçilik İçin 15 Yıl Ayrımına Son Verilmeli" - Son Dakika
Güncel

Bağımsız Denetçilik İçin 15 Yıl Ayrımına Son Verilmeli"

Bağımsız Denetçilik İçin 15 Yıl Ayrımına Son Verilmeli"

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, mali müşavirlik mesleğinde bağımsız denetim için 15 yıl ayrımına son verilmesini istedi.

13.01.2015 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, mali müşavirlik mesleğinde bağımsız denetim için 15 yıl ayrımına son verilmesini istedi.

Arıkan, "Muhasebe Denetiminde Yaşanan Gelişmeler-Değişimler ve Beklentiler" ana temasıyla İSMMMO tarafından düzenlenen "XI. Uluslararası Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumu"nun sonuç bildirgesine ilişkin bir açıklama yaptı.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından verilen eğitimlerin de yeterli görülmesi gerektiğinin altını çizen Arıkan, mali müşavirlik mesleğinin, ülkeye olan sorumluluk anlayışla müşteriye fayda ve değer yaratacak uzmanlıklardan geçtiğini söyledi.

Kamu Gözetimi Kurumunun denetim için zorunlu kıldığı "15 yılını dolduran meslek mensuplarının denetim yapabileceği" anlayışının yanlış olduğunu savunan Arıkan sözlerine şöyle devam etti:

"Bu mesleğin geleceği gençlerdir. Bugün bir genç dört üniversiteyi bitirip, staja başlama sınavına girip, üç yıl staj yapıp, tekrardan sınava girmesi doğru değildir. Gelin TÜRMOB ile işbirliği yapın, sınav yönetmeliğini revize edin. Artık geri dönüşü olmayan yola girdik, bu yüzden geleceğin genç nesillerin elinde olduğunu unutmadan, bağımsız denetimin önündeki engellerin bir an önce kaldırılması gerekiyor."

"BAĞIMSIZ DENETİM MUHASEBE MESLEĞİNDEN AYRI DEĞİL"

Sempozyum sonuçlarında, bağımsız denetimin, muhasebe mesleğinden ayrı bir meslek değil, muhasebe mesleğinin teknik bir uzmanlık alanı olarak görüldüğünün altı çizildi ve şöyle denildi:

"Serbest muhasebeci mali müşavirlerden 15 yıl ve üstü mesleki tecrübeye sahip olanların eğitimlere katılarak denetçi olabilmelerine imkan veren uygulamanın, özellikle bu mesleğin geleceği olan genç meslek mensupların önüne adeta set çekilmesi kabul edilemez bir durumdur."

Muhasebe denetiminin salt finansal tabloların bağımsız denetimi olarak görülmemesi gerektiğine de dikkat çekilen sonuç bildirisinde, "Uygunluk denetimi, faaliyet denetimi olarak da görülmeli; bu hizmetler kalite kontrol ve ilgili diğer standartlar çerçevesinde, sınırlı bağımsız denetim, güvence denetimi ve ilgili hizmetler olarak meslek mensupları tarafından ilgili kesimlere sunulmalıdır" denildi ve şu öneri yapıldı:

ORTAK DENETİMDE FRANSA ÖRNEĞİ

"Avrupa Birliği ülkesi olan Fransa'da başarıyla uygulandığı gözlenen ve en az iki ayrı bağımsız denetim şirketinin bir araya gelerek yaptıkları 'Ortak Denetim' uygulaması Türkiye için de yapılmalıdır. Özellikle büyük bir denetim şirketiyle, küçük veya orta büyüklükteki bir denetim şirketinin Ortak Denetim yapması halinde küçük ve orta büyüklükteki denetim şirketlerinin bu alanda gelişmesinde önemli bir rol oynayacaktır."

"KOBİ MUHASEBECİLER DESTEKLENMELİ"

Türkiye'de küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) toplam işletmeler içeindeki oranının yüzde 99.2 olduğuna da dikkat çekilen sonuçlarda, "Bunlara hizmet sunacak meslek mensuplarının da küçük ve orta boy muhasebeciler olduğu ve bunların da toplam meslek mensubu içinde önemli bir oranda olduğu söylenebilir. Dolayısıyla bunların muhasebe mesleğini icra etmelerinde önemli ölçüde desteklenmeleri ve sürekli eğitimlerinin yapılması gereklidir" saptaması yapıldı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bağımsız Denetçilik İçin 15 Yıl Ayrımına Son Verilmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement