Bakan Çelik, Çinli Yazar Yan'ı Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

Bakan Çelik, Çinli Yazar Yan'ı Kabul Etti

Bakan Çelik, Çinli Yazar Yan\'ı Kabul Etti

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: "Çin halkının bizi önemli bir yazarlarının kalemiyle tanıması, bizim için de büyük bir kazanım olacaktır.

22.02.2014 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Nobel ödüllü Çinli yazar Mo Yan'ı kabul etti.

Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü'nde gerçekleşen kabulde konuşan Bakan Çelik, son zamanlarda Çin ile kültürel ilişkilerin geliştirilmesine çok önem verdiklerini belirterek, Türk tarihi hesaba katılmadan Çin tarihinin yazılamayacağını, Çin tarihi hesaba katılmadan da Türk tarihinin tam olarak yazılamayacağını söyledi.

Bu sene Çin'de Türk kültür yılı olduğunu ve bunun son aşamasına gelindiğini belirten Çelik, Çin'de Türkiye'yi daha çok tanıtmak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti. Bakan Çelik, ağırlıklı olarak Çinli entelektüellerin Türkiye'yi tanımasını çok önemsediklerini vurgulayarak, dünya çapındaki bir yazarın Türkiye'ye yaptığı ziyareti çok önemsediklerini vurguladı.

Yazarın kitabının Türkçe'ye çevirisinin de yapıldığını hatırlatarak herkese bu kitabın okunması tavsiyesinde bulunan Çelik, "Bugün kendisini Mecidiye Köşkü'nde ağırlıyoruz. Buranın misafirimiz için önemli bir özelliği var. Topkapı Sarayı Çin koleksiyonu bakımından dünyada bir markadır. Burada 10 bin 500'e yakın Çin koleksiyonu porselen bulunmaktadır. Çin ziyaretim sırasında porselen konusunda uzman akademisyenlerle bir araya gelmiştim. Bölüm başkanı bu konuda uzman Çinli akademisyen bana Türkiye'yi hiç ziyaret etmediği söylemişti. Ben de 'Çin porselenlerinin anavatanını ziyaret etmemişsiniz. Anavatanı Topkapı Müzesidir' dedim. Bu koleksiyonun ancak yüzde 1'ini sergileyebiliyoruz. Büyük bir itina ile bir insanlık mirası olarak bunu değerlendiriyoruz" dedi.

"İnsanlığın meselelerine değiniyor"

Türkiye'deki izlenimlerini, katıldığı programlarını taklip ettiği Yan'ın, Türkiye'yi, insanlığa mal olmuş bir yazar gözüyle tanımasının önemli olduğunu ifade eden Çelik, "Yazarın en önemli özelliği, küçük halk hikayelerinden sıradan insanların hikayelerinden, insanlığın büyük meselelerine değinme konusunda usta olması. Bu hikayelerden insanların ihtiyaç duyduğu evrensel mesajları yakalama konusunda verimli bir yazarlığı var. Mücevher işçiliği gibi konuları işliyor. Çinli dostlarımızın, entelektüellerin Türkiye'yi tanıması bakımından başlattığımız sürecin önemli aşaması olarak konuk ediyoruz. Ülkemize hoş geldin diyoruz" diye konuştu.

Yazar Mo Yan da, Topkapı Sarayı'nda ağırlanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'ye gelince sarayı gezme fırsatı olduğunu, ancak çalışmalar devam ettiği için Çin porselenlerinin yer aldığı özel bölümü göremediğini ifade eden Yan, "Koleksiyonun burada olduğunu bilmek güzel duygular uyandırıyor. Çalışmalar bittikten sonra sadece porselenleri görmek için Türkiye'ye gelmeyi  arzu ediyorum" dedi.

Çinliler'in Türkiye'yi tanımak ve anlamak için büyük arzu duyduklarını ifade eden Yan, "Türkiye coğrafya olarak bizden uzak ama gönlümüzde uzak olmayan bir ülke. Türkiye'yi, medeniyetlerin bir arada olduğu, kültürlerin birbirine karıştığı bir yer olarak gördüm. Avrupa, Asya, hatta Afrika'nın kültürlerinin bir araya geldiğini ve burada nevi şansına münhasır bir terkip oluşturduğunu düşünüyorum. Hoşgörü kültürü insanlığın geleceği açısından son derece önemli. Türkiye'nin eşsiz medeniyetli kültürü gelecekte bütün insanlık, dünya için örnek olacak" şeklinde konuştu.

Çinli entelektüellerin Türkiye'de en üst seviye karşılanmalarından dolayı memnuniyet duyduğunu vurgulayan Yan, "Çin'e döndükten sonra ilk işim kalemimi elime alıp Türkiye'deki gezimi, düşünce ve duygularımı yazmak olacak. Ümit ederim yazımdan sonra daha fazla Çinli'nin gönlünde ve kafasında, Türkiye'yi anlamak ve Türkiye'ye gelmek için fikir oluşur" dedi.

Bunun üzerine Bakan Çelik de, Yan'ın yazacağı yazıyı heyecanla beklediğini söyledi.

Yazarın, Türkiye'nin kültürüne, çoğulculuğuna vurgu yapmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirten Çelik, "Yazarın İstanbul'daki izlenimlerinden, insanlığın büyük meselelerine değinen yeni yaklaşımlar üretmesi konusunda açılım olursa bizi mutlu edecektir. Çin halkının bizi önemli bir yazarlarının kalemiyle tanıması bizim için de büyük bir kazanım olacaktır. En büyük heyecanımız kendisinin ülkemizi nasıl anlatacağıyla ilgilidir" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Çelik, Çinli Yazar Yan'ı Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement