Bakan Özlü: "Bizim Hedefimiz Türk Sanayisine Sıçrama Yaptırmaktır" - Son Dakika
Güncel

Bakan Özlü: "Bizim Hedefimiz Türk Sanayisine Sıçrama Yaptırmaktır"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde gerçekleşen 6. Teknoloji Geliştirme Zirvesi’nde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ’’Bizim hedefimiz Türk sanayisine sıçrama yaptırmaktır" dedi.

08.05.2018 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde gerçekleşen 6. Teknoloji Geliştirme Zirvesi'nde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bizim hedefimiz Türk sanayisine sıçrama yaptırmaktır" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 6. Teknoloji Geliştirme Zirvesi düzenlendi. Programda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Bugün itibariyle, ülkemizde 77 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısına ulaşmış olmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu bölgelerin 56'sı faal bir şekilde, Türkiye için teknoloji üretiyor. 21 teknoparkımızda ise yapım ve inşaat işleri hızla devam ediyor. Hedefimiz, 81 ilimizin tamamında Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurmaktır" ifadelerini kullandı.

Teknoloji Bakanlığı olarak 2018 yılının ilk 3 ayında 8 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin kuruluşunu ilan ederek yeni bir rekora imza attıklarını belirten Bakan Özlü, "Mevcut teknoloji geliştirme bölgelerimizde 5 bin firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların bin tanesinin ortağı akademisyenlerimizdir. Teknoparklarımızda 47 bin 500 AR-GE personeli istihdam edilmektedir. Bugüne kadar 28 bin proje tamamlanmıştır, 8 bin 500 proje üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Teknoparklarımızda üretilen projelerden 3,4 milyar dolar ihracat geliri elde edilmiştir" şeklinde konuştu.

"Teknoloji olmazsa olmazımızdır" diyen Bakan Faruk Özlü şunları kaydetti:

"Türkiye'yi teknoloji üssü yapacak, ülkemizi bilim merkezi konumuna yükseltecek her türlü yatırıma devam ediyoruz. Bizim hedefimiz Türk sanayisine sıçrama yaptırmaktır. Türkiye'nin sanayi devrimine giden yolda, teknoloji geliştirme bölgelerinin misyonunu çok önemli buluyoruz. Teknoloji ordumuzu, her geçen gün büyütüyoruz. Üniversitelerde üretilen bilginin, teknolojiye ve katma değere dönüşmesi için teknoparklarımızın niteliğini artırıyoruz. Çünkü niceliğin tek başına yeterli olmadığını, önemli olanın nitelik olduğunu biliyoruz."

Bakan Özlü, yaşanan çağın teknoloji tabanlı girişim çağı olduğunu vurgulayarak, "Bunun anlamı şudur; artık sermayeye dayalı klasik sanayicilik devrinin sonuna gelinmiştir. Bunun yerini AR-GE ve inovasyona dayalı sanayi ve girişimcilik almaya başlamıştır. Bu yeni sanayi anlayışında teknoloji geliştirme bölgeleri katalizör vazifesi görmektedir. Teknoparklarda yer alan firmalar ve üniversiteler arasındaki işbirliği bilginin yayılmasını artırmaktadır" diye konuştu.

"Üretimin ve ihracatın kapılarını açacak olan yegane anahtar, yüksek teknolojidir"

Türkiye'nin geleceğinin teknolojide olduğunu kaydeden ve bütün sektörlerin teknolojinin yörüngesinde hayat bulduğunu vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Üretimin ve ihracatın kapılarını açacak olan yegane anahtar, yüksek teknolojidir. İşte bu nedenle yeni teknolojileri, yeni dijital dünyayı,robotları ve yapay zekayı çok iyi kavramak durumundayız. Sanayileşme politikamızı teknoloji ve inovasyonla entegre bir biçimde kurgulamaya devam edeceğiz. Kendi özgün teknolojilerimizi ve yerli teknik kapasitemizi geliştireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, ihracatımız içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payını, istikrarlı bir biçimde artıracağız. Bu amacımıza ulaşmak için teknoloji geliştirme bölgelerimizi, çeşitli teşvik ve muafiyetlerle desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Faruk Özlü, teknoloji geliştirme bölgelerine verdikleri destekleri açıklayarak, "Bölgelerin kurulması için gerekli idare binası, kuluçka merkezi ve altyapı inşaat giderlerinin önemli bir kısmını karşılıyoruz. Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, yazılım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuyoruz. Girişimci firmaların, bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetlerini, katma değer vergisinden muaf tutuyoruz. Bölgede çalışan AR-GE personelinin, bu görevleri ile ilgili ücretlerinden 31 Kasım 2023 tarihine kadar vergi almıyoruz. Teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan personelin, sigorta primi işveren hissesinin, yüzde 50'sini destekliyoruz" dedi.

Özlü son olarak 4 farklı kategoride ödül alan teknoloji geliştirme bölgelerini açıkladı. Birinci kategori olan Olgun Aşama sıralamada birinci İTÜ Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB), ikinci ODTÜ Teknokent TGB, üçüncü ise Ankara TGB oldu. İkinci kategori olan Gelişmekte Olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sıralamasında birinci Yıldız Teknik Üniversitesi TGB, ikinci İstanbul Üniversitesi TGB, üçüncü ise Ankara Üniversitesi TGB oldu. Üçüncü kategori olan Erken Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sıralamasında ise birinci İstanbul TGB, ikinci İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı TGB, üçüncü Dokuz Eylül TGB oldu. Dördüncü kategori olan En İyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sıralamasında da birinci Batı Akdeniz Teknokenti TGB, ikinci Cumhuriyet TGB, üçüncü Samsun TGB olarak sıralandı.

Özlü'nün konuşmasının ardından dereceye girenlere hediyeleri takdim edildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Özlü: 'Bizim Hedefimiz Türk Sanayisine Sıçrama Yaptırmaktır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TİP adayı Gökhan Zan'a adaylıktan çekilmemesi için 3 milyon dolar teklif edildi
    07:51 TİP adayı Gökhan Zan'a adaylıktan çekilmemesi için 3 milyon dolar teklif edildi

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay'dan adaylığını geri çektiği Gökhan Zan'ın olduğu iddia edilen ses kayıtları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Zan'a adaylıktan çekilmemesi karşılığında 3 milyon dolar teklif edilen kayıtların kilit ismi Turgay Kocaya da sessizliğini bozdu. Kocakaya, Zan'ın "Para bulamazsak çekileceğim, ailemin paraya ihtiyacı var. Aileme ev almam lazım bana ne Hatay'dan Hataylı'dan" dediğini öne sürdü.

  • Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi
    07:37 Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi

    Bitlis'te iki gündür süren yoğun yağışlar, Bitlis-Baykan kara yolunda heyelanın yaşanmasına sebep oldu. Heyelan esnasında yoldan geçen bir otomobil, toprak ve kaya parçalarının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Karayolları ekipleri ve AFAD, temizlik çalışmalarına başladı.

  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.


Advertisement