Bakan Pakdemirli ve Bakan Kurum'dan flamingo ölümleriyle ilgili açıklama - Son Dakika
Güncel

Bakan Pakdemirli ve Bakan Kurum'dan flamingo ölümleriyle ilgili açıklama

Bakan Pakdemirli ve Bakan Kurum'dan flamingo ölümleriyle ilgili açıklama "Bin kadar yavru ölümü var gibi gözüküyor, yapılan incelemeye göre herhangi bir zehirlenme yok" Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizindeki müsilajla ilgili...

14.07.2021 19:59  Güncelleme: 23:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Pakdemirli ve Bakan Kurum'dan flamingo ölümleriyle ilgili açıklama

"Bin kadar yavru ölümü var gibi gözüküyor, yapılan incelemeye göre herhangi bir zehirlenme yok"

İSTANBUL - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizindeki müsilajla ilgili inceleme yaptıktan sonra biyoçeşitliliğin artması için denize kalkan ve levrek bıraktı. Bakan Pakdemirli ve Bakan Kurum, Tuz Gölündeki flamingo ölümleriyle ilgili yaptıkları açıklamada, Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinin yaptığı incelemeye göre herhangi bir zehirlenmenin olmadığını ve bununla ilgili bütün araştırmaların yapıldığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Yenikapı'da biyoçeşitliliğin artması için Marmara Denizi'ne kalkan ve levrek bıraktı. Yenikapı Balıkçı Barınağı ve Çevresinde müsilaj incelemesi yapan Pakdemirli ve Kurum, denize yapay resif ve midye bırakılması çalışmalarına da katıldı. Gündeme ilişkin konularda değerlendirmelerde bulunan Pakdemirli ve Kurum, ardından balık ekmek yedi.

"Bu yıl inşallah beklentimiz yeni bir müsilaj oluşumu beklemiyoruz"

Programda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilaj çalışmalarına ilişkin bilgi vererek, "Marmara'da müsilaj 11 bin hektar iken bugün müsilajımız yok denecek kadar az bir seviyeye ulaştı. Bu mutlu edici bir durum. Uzmanlar müsilajın ilk 20 metrede rastlanmadığı, 20-30 metre arasında kısmi müsilaj olduğu, ekolojik yaşamda bu müsilajı kendi kendine gidereceğini ifade ediyor. Bu yıl inşallah beklentimiz yeni bir müsilaj oluşumu beklemiyoruz. Yapılan çalışmalar ve aldığımız bilgiler bunu öngörüyor. Marmaramız bir ay öncesinden daha temiz bir hale geldi" ifadelerini kullandı.

"Helikopterle geldim, Marmara üzerinde neredeyse müsilaj sıfırlanmış"

Bakan Pakdemirli ise programa helikopterle geldiğini vurgulayarak, "Buraya helikopterle gelirken Marmara üzerinde neredeyse müsilaj sıfırlanmış durumda" dedi. Marmara denizinde biyoçeşitliliği arttırmak için kalkan ve levrek balıkları bırakıldığını söyleyen Pakdemirli, "Biyoçeşitliliği ne kadar yükseltirsek yarın, bugün bu ve benzeri problemlerin üstesinden o kadar rahat gelebiliriz. Birazdan hayalet ağları temizleme kampanyamız çerçevesinde yine bir hayalet ağ toplamak maksadıyla ben de şahsen dalış yapacağım. Yapay resif ve midye yerleştireceğiz" diye konuştu.

"Türkiye dünyanın en hızlı şeklide balık popülasyonu artan ülkelerin arasına girmeye başladı"

Müsilajın birçok sebebi olduğuna dikkat çeken Bakan Pakdemirli, "Müsilaj eylem planında 22 madde var. Bunun 6'sı bizim bakanlığımızla alakalı. Biz organize tarım, basınçsız sulama sistemlerine destek, organik gübreye destek veriyoruz. Marmara bölgesindeki hayvansal gübrelerin yüzde 72'si şu an depolanıp biogaz'a gidiyor. Yani Marmara'nın kirlenmemesi için gerekli tedbirleri önemli bir kısmı alınmış oldu. Tabi denizdeki ekosistemi korumak maksadıyla ışıkla avcılığın yasak. Marmara'da 136 tane kaçak balıkçılık yapan tekneye el koymuş olduk. Denetimlerde İHA kullanmaya başladık. Hayalet ağları temizliyoruz. Türkiye dünyanın en hızlı şeklide balık popülasyonu artan ülkelerin arasına girmeye başladı" şeklinde konuştu.

"Marmara'da balık tüketmekle ilgili önemli bir problem yok"

Müsilajın balıkçıları etkilediğini söyleyen Bakan Pakdemirli, "10-12 metre arası balıkçı teknelerimize destek vermeye başladık. Marmara balıkçılarına düne göre iki misli destek vermeye başladık. Onlar 2 bin ila 2 bin 900 arasında destek almaya başladılar. Bu yarın resmi gazetede yayınlanıyor olacak. Marmara'da haftada bir hem balık, hem midye, hem suda analiz alıyoruz. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla balık tüketebilirler. Marmara'da balık tüketmekle ilgili önemli bir problem yok. Şu an av sezonu yasağındayız ama olta balıkçılığı ile avlanmış balıkları vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile tüketebilirler. Marmara'da balık tüketmekle ilgili önemli bir problem yok asla da olmadı" diye konuştu.

"Bir senede 1 milyar metreküp üzerinde bir su temizlenmesi midye ile yapılacak"

Yapay resif projesiyle ilgili bilgiler aktararak konuşmasını sürdürne Bakan Pakdemirli, "Yapay resif projemiz var. Sayın Bakan nasıl vatandaşlara TOKİ yapıyorsa, bizimki de bir nevi balıklara TOKİ. Balıkların yuvalanması için, kendilerine yer bulabilmesi için resiflerin önemli bir özelliği var. Biyoçeşitliğin artmasında son bir iki senede bırakmış olduğumuz resiflerin büyük katkısı olduğunu gözledik. Bugüne kadar 480 yapar resif, 36 tane antitrol bıraktık. Bugün de şuradaki teknede gördüğünüz 30 resif 3 antitrolü bırakacağız. Müsilaj için biyolojik arıtma. Sanki bir biyolojik arıtma tesisi gibi bir iş yapacağız bugün. O da Marmara'ya midye bırakacağız. Bugün bıraktığımız midyeler çok sayılı. Ama bu ay içinde bırakacağımız midyelerle toplam 155 ton midye bırakıp 17 milyon midye ayda 3.3 milyon metreküp suyu temizleyecek. Bir senede 1 milyar metreküp üzerinde bir su temizlenmesi midye ile yapılıyor olacak. Bundan dolayı da mutluyuz. Bu dünyada örnekleri olan bir iş, sadece bizim yaptığımız bir iş değil. Amerika'da Hadson River midyelenme ile zamanında temizlenmiştir" şeklinde konuştu.

"Bin kadar yavru ölümü var gibi gözüküyor, yapılan incelemeye göre herhangi bir zehirlenme yok"

Tuz gölünde flamingo ölümleriyle ilgili açıklama yapan Bakan Pakdemirli, "Konu çevreden açılmışken, Tuz Gölündeki Flamingo ölümleriyle ilgili birkaç kelime etmek isterim. Gerekli incelemeleri yaptırıyoruz. Daha önceden de bu tarz ölümlerin yavrularda ölümlerin takip edildiği yıllar oldu. Bin kadar yavru ölümü var gibi gözüküyor. Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nin yapmış olduğu incelemeye gören herhangi bir zehirlenme yok. Buradaki suyun azalması ve sudaki konsantrasyonun artması ile birlikte susuz kalan ve uçamayan yavrularda ölümler gözleniyor. Bu konuda gerekli tedbirler alındı. Bu konunun çevredeki kuyularla veya tarımsal sulamayla doğrudan ve dolaylı bir bağı olmadığını ifade etmek isterim" dedi.

"Flamingoların ölümleriyle ilgili bütün araştırmaları yapıyoruz"

Flamingo ölümleriyle ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, "18 tane özle çevre koruma bölgesi var. Bunlardan bir tanesi de Tuz Gölü özel koruma çevre bölgesi. 2000 yılında ilan ettik ve Tuz Gölü alanı gerek orada yaşayan endemik bitki türleri, gerek yaban hayatı, gerekse flamingoların Türkiye'de ve dünyada ender üredikleri alanlardan bir tanesi. Biz 2000 yılından beri bakanlığımız Tuz Gölü özel çevre bölgesini korumak adına atılması gereken bütün adımları atıyoruz. Gerek gölün etrafındaki nüfusun arıtma sularının arıtılarak göle bırakılması, gerek yaban hayatının korunması, gerek gelen misafirlerin bilinçlendirilmesi ve bu bölgenin korunması adına bir çok adım attık. 1997 yılında buradaki flamingo sayısı yaklaşık 4 bin civarında iken 2020 yılında 20 bin tane flamingo tespit edildi. Dün aldığımız haber bizi üzdü. Yavru flamingoların ölüm haberi üzdü. Haberi alır almaz Konya Valiliğimiz ölüm nedenlerine ilişkin araştırmayı başlattı. Bu çerçevede gerek üniversitelerimiz, gerek bakanlıklarımız nezdinde tüm araştırmalar yapılmaktadır. Ölüm nedenlerinin ne olduğu, buna ilişkin sorumlular, bu sorumluluklarla ilgili problemler neyse araştırmasını yapıyoruz. İklimin değiştiğini her ortamda dile getiriyoruz. İklim değişikliği Orta Anadolu Bölgesinde su kaynaklarının azalması gibi problemleri beraberinde getiriyor. İklim Değişikliği etkilerini aza indirmek adına adımlar atıyoruz. Artık bazı olaylar sadece kendisini ilgilendirmiyor, birçok etkenle birlikte şehre bitki türüne zarar verebiliyor. Bunları korumak adına iklim değişikliğiyle mücadelemizi topyekün sürdürmek zorundayız. Küçücük flamingolar gibi başka türler yok olmasın diye gerekli çalışmaları sürdüreceğiz" diye konuştu.

Bakan Pakdemirli ve Bakan Kurum\'dan flamingo ölümleriyle ilgili açıklama
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Pakdemirli ve Bakan Kurum'dan flamingo ölümleriyle ilgili açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement