Banka Müşterilerini Dolandırarak 45 Milyonluk Vurgun Yapan Çete Çökertildi - Son Dakika
Güncel

Banka Müşterilerini Dolandırarak 45 Milyonluk Vurgun Yapan Çete Çökertildi

İstanbul'da sahte çağrı merkezi kurarak vatandaşların banka bilgilerini ele geçiren ve yaklaşık 45 milyon liralık vurgun yapan dolandırıcılık çetesi çökertildi. Ekiplere güler yüzle 'Merhaba' diyerek kapı açan zanlılarlan 38'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

14.08.2018 09:31  Güncelleme: 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul, İzmir, Balıkesiri, Kırklareli ve Gaziantep'te vatandaşları dolandırarak 45 milyon liralık vurgun yapan çeteye operasyon düzenledi. Ekiplere güler yüzlü bir şekilde 'Merhaba' diyerek kapıyı açan dolandırıcılardan 39'u gözaltına alınırken, 38 dolandırıcı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

5 İLDE VATANDAŞLARI DOLANDIRMIŞLAR

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, çeşitli yöntemlerle vatandaşların banka hesaplarına girerek boşaltan şebekeyi takibe aldı. Aylar süren istihbari çalışmalar ve fiziki takip zanlıların başta İstanbul olmak üzere İzmir, Balıkesir, Kırklareli ve Gaziantep illerinde vatandaşları dolandırdığı belirlendi. Bankalar Arası Kart Merkezi ve bankalarla ortak çalışma grubu oluşturan jandarma, çetenin hareketlerini takibe aldı.

Banka Müşterilerini Dolandırarak 45 Milyonluk Vurgun Yapan Çete Çökertildi

"ÇAĞRI MERKEZİNDEN ARIYORUZ" DİYEREK HESAPLARI BOŞALTTILAR

Şüpheli şahısların çok sayıda bankaya ait internet sitelerinin sahtesini yaparak, Facebook, Instagram vb sosyal medya uygulamalarına yerleştirdikleri reklam uzantılarının sahte internet bankası sayfasına yönlendirdiği, iletişim numaralarına reklam ve hediye bonus kazandıklarına dair içeriklere sahip SMS mesajları attıkları, bu şekilde sitelere yönlendirdikleri mağdur vatandaşların hesap numaralarını ve internet bankacılığı şifrelerinin ele geçirildiği tespit edildi . Sahte banka temsilcilerinin; elde ettikleri temel kimlik bilgileri, banka kart numaralarının ilk ya da son dört hanesi ve cep telefon numarası bilgileri ile "Çağrı Merkezi" adı altında ve "0850" hatlardan mağdurları aradıkları, bankaların güvenlik departmanı ya da müşteri hizmetlerinde görevli olduklarını söyledikleri, internet bankacılığı kullanan müşterilere ait bilgileri güncellemek için aradıklarından mağdura sordukları güvenlik sorusuna cevap vermesini istedikleri, bilgilerinin güncelleneceğini düşünen mağdurların kimlik ve parola bilgilerini söylediklerinde, dolandırıcılar tarafından hesaplarının ele geçirildiği belirlendi.

Banka Müşterilerini Dolandırarak 45 Milyonluk Vurgun Yapan Çete Çökertildi

ÇETENİN YAPILMASI ÇÖZÜLDÜ

Jandarma ekipleri çalışmalar sonucunda çetenin kendi içerisindeki yapılanmasını da çözdü. Örgüt içerisindeki hackerlerin farklı bir yöneticisinin, kart toplayan ve ATM'lerden para çeken örgüt üyelerinin de ayrı ayrı yöneticilerinin bulunduğu, örgüt içerisindeki bütün yöneticilerinin de örgüt üst yöneticisine, örgüt üst yöneticisinin de örgüt liderine bağlı olduğu anlaşıldı. Örgüt içerisindeki hackerler ile çağrı merkezindekilerin; ele geçirdikleri mağdur hesaplarında bulunan paraları kendi belirledikleri hesaplara aktardığı, "Toplayıcı" olarak nitelendirilen örgüt üyeleri aracılığı ile de banka ve kredi kartı ile ATM'lerden veya pos cihazlarından çekilerek nakde çevirdikleri ortaya çıktı.

Banka Müşterilerini Dolandırarak 45 Milyonluk Vurgun Yapan Çete Çökertildi

EKİPLERE 'GÜLER YÜZLE MERHABA' DİYEREK KAPIYI AÇTI

Operasyon için düğmeye basan ekiler İstanbul, İzmir, Balıkesir, Kırklareli ve Gaziantep'te 3'ü çağrı merkezi olmak üzere toplam 24 adrese eş zamanlı operasyonlar düzenledi. Kapıyı güler yüzle "Merhaba" diyerek açan sahte müşteri temsilcisi, Jandarma ekiplerini karşısında görünce şok oldu. Baskın yapılan rezidanslarda; çağrı merkezi şeklinde birbirinden paravanlar ile ayrılmış masalar ve her bir masada sahte müşteri temsilcilerinin arama yaparken kullandıkları cep telefonları ile mağdurlara ait kimlik bilgilerinin yer aldığı dokümanlar ele geçirildi. Operasyon kapsamında 39 şüpheli gözaltına alınırken, 75 adet bankamatik ve kredi kartı, 68 adet cep telefonu, 7 adet bilgisayar, 3 adet tablet bilgisayar, 5 modem, 2 adet flash bellek ile çok sayıda mağdura ait kimlik ve kredi kartı bilgilerinin bulunduğu doküman ele geçirildi. Yakalanan örgüt üyeleri adli makamlara sevk edilirken, acı tablo da ortaya çıktı. Örgüt üyelerinin 7 aylık süre içerisinde 6 bin'den fazla kişiyi, en az 45 milyon dolandırdığı ifade edildi. Gözaltına alınan şüpheli şahıslardan 38'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Banka Müşterilerini Dolandırarak 45 Milyonluk Vurgun Yapan Çete Çökertildi
Banka Müşterilerini Dolandırarak 45 Milyonluk Vurgun Yapan Çete Çökertildi
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Banka Müşterilerini Dolandırarak 45 Milyonluk Vurgun Yapan Çete Çökertildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement