Barcelona'dan Gaziantep'e Joan Mıro - Son Dakika
Yerel

Barcelona'dan Gaziantep'e Joan Mıro

Barcelona\'dan Gaziantep\'e Joan Mıro

Sanko Sanat Galerisi, resim dünyasının sembol isimlerinin eserlerini Gaziantep'te sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

26.10.2013 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanko Sanat Galerisi, resim dünyasının sembol isimlerinin eserlerini Gaziantep'te sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Modern resmin en büyük öncülerinden dahi ressam Salvador Dali'nin "Zodyak" sergisinden sonra, sürrealist akımın öncülerinden Joan Miro'nun 'Düşlerimin Rengi' adlı sergisi de Sanko Sanat Galerisi'nde açıldı. SANKO Holding'in sponsorluğunda 20 Eylül - 10 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen Dali sergisinin ardından, Miro'nun eserlerinden oluşan sergi, sanatçılar ve sanatseverlerin büyük ilgisini çekti.

Sanko Sanat Galerisi'nde açılan 'Düşlerimin Rengi' adlı sergi, resim tarihine adını altın harflerle yazdırmış olan 'Joan Mıro'nun 1955 ile 1970 yılları arasında yaptığı 32 adet orijinal alçı baskı, taş baskı, çinko baskı, karakalem eksiz ve 1978 yılında açtığı serginin, parmakları ile yaptığı afişlerinden oluşuyor.

Dali sergisinde olduğu gibi, Miro sergisinin de küratörlüğünü üstlenen Fahri Özdemir, sergide yer alan eserlerin tamamının, Miro'nun kendisi için hazırladığı eserler olduğunu söyledi. Miro'nun 1978 yılında 52 eserden oluşan sergi açtığını belirten Özdemir, "O sergide yer alan eserlerin 32'si burada sanatseverlerle buluşturuldu. Sanatçının sergisi için parmakları yaptığı afişler sergiye farklılık kazandırıyor" dedi.

Eserlerden bazıların ın kopyalanması ve kalıba alınması mümkün olmayan özel kağıda basıldığına dikkati çeken Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı, "Salvador Dali'den sonra, Joan Miro'nun eserlerinden oluşan serginin Gaziantep'te açılması, sanata ilginin İstanbul, Ankara ve İzmir ile sınırlı olmadığının göstergesidir. Miro sergisi Türkiye'de İzmir'den sonra Gaziantep'te açıldı. Serginin bir özelliği de şudur; bu sergiler dünyada yüksek miktarda ücret ödenerek gezilir. İzmir'den sonra Gaziantep'te, Sanko Sanat Galerisi'nde açılan sergi ise ücretsiz geziliyor. Dünyada başka örneği yok. Bunu sağlayan Konukoğlu ailesi ve Sanko Sanat Galerisi yönetimidir. Sanatçılar ve sanatseverler adına, bizlere bu olanağı sağlayanlara teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından serginin açılışı Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Murat Köylüoğlu, Sanko Park AVM Müdürü Niyazi Büyükaksu ve sanatseverler tarafından yapıldı. Sergi, Sanko Park Alışveriş Merkezi'nde bulunan Sanko Sanat Galerisi'nde, 10 Kasım'a kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

JOAN MİRO

Gerçek, onun için 'Ulaşılması gereken bir sonuç' değil, sadece bir çıkış noktasıdır. Gerisini içgüdülerine bırakır. Klasik bir fırça tuval ilişkisi onu ilgilendirmez. Renkleri sadece tuvaldeki lekeler olarak görür. Doğmamış bebeklerdir onlar ve resmin yaşaması için tek başına yeterli değildirler. Belki de bu nedenle, resimlerinin içine şiirler, kelimeler, objeler katar. Şiirleri resimleştiren, resimleri şiirleştiren sanatçı olarak tanımlanması bundandır. Resimlerine resim demekten nefret ettiği için onlara "x" adını verir. ve onlarla sürekli didişir. Hedef, gidebileceği en uzak noktaya ulaşabilmektir. Bazen aşkla yapar bunu, bazen kavgayla.

Resimlerini şehvetle boyar, onlarla adeta aşk yaşar. Durmadan stil değiştirir. Her fırsatta "resmin ötesine geçmek için resmi katlettiğini" söylemesi biraz da bundandır. Kolajlarında kum taneleri, çocuk patikleri, tüyler ve deniz kabuklarına rastlamak mümkündür. Güzel ve hijyenik resimden uzaklaşabilmenin doğruluğuna inanır. Onun için, boşluğa ve bilinçaltına yaklaşmanın yolu budur. Sanatının ve felsefesinin ardındaki isimler, Nietzsche, Sade, Rimbaud, Mallarmé, Saint Pol Roux'tur. Miró onların yapıtlarıyla tanıştıkça kendi yolunu daha iyi çizmi ş, Apollinaire okumalarıyla iyice derinleşmiştir. Gençlik dönemlerinden itibaren yaşadığı dünyayla ve onun sorunlarıyla da yakından ilgilenmiştir.

Ünlü Fransız şair René Char şunları söylüyor onun için, "Geleneklerden arınmış, şen şakrak ressam. Mutluluğun kışkırtıcı çarkının üstünde avuntular ve kıvılcımlar ekicisidir o. Yasın kıvrımlarında Osiris'i diriltecek güzellikleri vardır. Çok zaman olmuştur göğün mekaniği bu usta cambaza yeşil dallarını, dolambacını ve hilelerini göstereli. 12 Nisan 1961 geldiğinde (uzaydaki ilk insan), Miró çoktan geçmiştir o yoldan. Bir meteordan daha iyisini yapmak çok da bir şey değildir insan alev alev yanmadığında. Miró tutuşur, koşar, bize verir alevini ve yeniden tutuşur."

SANKO SANAT GALERİSİ

Gaziantep'te 2004 yılında sanatseverlerin kullanımına sunulan ve sergi açmak için yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin büyük beğenisini kazanan Sanko Sanat Galerisi, kent kültür ve sanat etkinliklerine önemli kazanımlar sağladı. Kurulduğu tarihten bu yana, aralarında iki defa uluslararası ressamlar buluşması, Salvador Dali ve Joan Miro sergisi olmak üzere, 169 sergiye ev sahipliği yapan Sanko Sanat Galerisi, 3 yıl önce taşındığı Sanko Park AVM'ye de farklı bir anlam kazandırdı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Barcelona'dan Gaziantep'e Joan Mıro - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement