Barzani: "Abdülmehdi, Kürtlerin Dostu" - Son Dakika
Politika

Barzani: "Abdülmehdi, Kürtlerin Dostu"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) eski başkanı Mesut Barzani, Irak yeni hükümetini kurmakla mükellef olan Adil Abdülmehdi’yi kutlayarak, Kürtlerin dostu olarak nitelendirdi.

04.10.2018 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) eski başkanı Mesut Barzani, Irak yeni hükümetini kurmakla mükellef olan Adil Abdülmehdi'yi kutlayarak, Kürtlerin dostu olarak nitelendirdi.

Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesut Barzani'nin Basın Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Adil Abdülmehdi ile telefon görüşmesi yapan Barzani'nin Kürt milletinin eski dostu olan Abdülmehdi'nin Irak ile IKBY'nin çıkarlarını gözeteceğinden emin olduğunu belirterek, hükümet kurma çalışmalarında tam destek olacağını ifade edildi.

Neçirvan Barzani Cumhurbaşkanlığı adaylığını reddetti

IKBY'deki iki büyük Kürt partisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında sorunlara neden olan cumhurbaşkanı seçimleri hakkında açıklama yapan KDP Başkan Yardımcısı ve IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanlığı için yurt içi ve yurt dışından destek almasına rağmen Kürtlerin saf birliğinin korunması için adaylığı reddettiğini söyledi.

Bugün IKBY başkenti Erbil'de yaptığı basın toplantısında açıklama yapan Barzani, KDP heyetin Bağdat'a gitme amacının Cumhurbaşkanı makamı için mücadele etmek olmadığını altını çizerek, heyetin ziyaretinin asıl amacı Kürtlerin birliğini korumak olduğunu söyledi. Irak Cumhurbaşkanı makamının sadece KDP ile KYB'e ait olmadığını belirten Barzani bu makamın Kürtlerin hakkı olduğunu bildirerek, "Cumhurbaşkanı olmam için yurt içi ve dışından desteklenmeme rağmen bunu Kürtlerin birliği uğruna reddettim" ifadelerini kullandı.

Saddam rejimin çökmesiyle ülkede yapılan 4 genel seçimin ardından Cumhurbaşkanı makamı Talabani'nin partisine verilmişti ancak son seçimlerden sonra KDP Başkanı Barzani, Irak Cumhurbaşkanlığı makamının Kürt halkının hakkı olup hiçbir grup ve şahsa ait görülemeyeceğini belirtmişti ve kendi adaylarını göstermişti.

Irak meclisinde yapılan oylamaya 219 oy alan KYB'nin adayı Berhem Salih, geçerli oyların çoğunluğunu elde ederek, Saddam rejiminin devrilmesinden sonra Irak'ın 4. cumhurbaşkanı oldu. Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) adayı Fuat Hüseyin ise 22 oy aldı.

Irak anayasasında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı olmak üzere üç ana makamın paylaşımı hakkında bir madde olmamasına rağmen 2005 yılında gerçekleştirilen ilk seçimlerden bu yana Cumhurbaşkanlığı Kürtler, Başbakanlık Şiiler ve Meclis Başkanlığı Sünniler arasında paylaşılıyor. - ERBİL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Barzani: 'Abdülmehdi, Kürtlerin Dostu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement