Başbakan Yıldırım: Kadınların Soyadları da Artıyor Adları da Artıyor - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yıldırım: Kadınların Soyadları da Artıyor Adları da Artıyor

Başbakan Yıldırım, İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır'ın soyadını karıştırması üzerine, "Hanımların soyadları da artıyor adları da artıyor akılda tutmayı beceremiyoruz. Bizim zamanımızda böyle değildi" dedi.

07.03.2017 22:13  Güncelleme: 22:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, Dünya Kadınlar Günü Buluşması'nda konuşma yaptı. Başbakan Yıldırım, AK Parti teşkilatında görev alan kadınların ismini sayarken İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır'ın soyadını karıştırması üzerine, "Belma Satır, Sekmen'i yok. Hanımların da bir farklılığı var soyadları da artıyor adları da artıyor. Dolayısıyla akılda tutmayı beceremiyoruz kusura bakmayın." dedi.

Başbakan'ın konuşmasından satırbaşları:

Gururla söylüyorum ki Türkiye'de kadının bir istismar aracı olarak kullanılmaması için en büyük mücadeleyi 15 yıl boyunca biz AK Parti iktidarı olarak verdik. Modern dünyanın anlamsız dayatmalarından birini biz zihniyet olarak reddediyoruz. Ne diyor bu anlayış, 'Saygın kadın eşittir ekonomik gücü ve özgürlüğü olan kadın'. Bu tanımlama kadının gücünü anlatmakta oldukça yetersizdir. Kadının ekonomik gücü, sosyal statüsü, eğitim durumu ne olursa olsun biz iyi biliyoruz ki kadın her zaman bir toplumun kilit taşıdır. O kilit taşı sarsıldığı zaman toplum da sarsılmaya ve tehlike çanları çalmaya başlar. Hiçbir ekonomik güç, hiçbir sosyal statü, hiçbir akademik unvan annelikten üstün değildir. Bir çocuğa tebessüm ettirebilen anne bakışları karşısında dünyalık hiçbir şeyin değeri yoktur.

"HAYIR DEMEK İNSAN FITRATINA DA UYGUN DEĞİL"

Bu oylamada 2 tercih var. Birisi evet, birisi hayır. Biz diyoruz ki güzel işler 'Evet' demekle başlar. Evlenirken 'Evet' diyoruz, eğlenceye giderken 'Evet' diyoruz, seyahate giderken 'Evet' diyoruz, arkadaşlık kurarken evet diyoruz. 'Hayır' kendisi zaten soğuk bir kelime. Yani reddetmek, 'Hayır' demek, insan fıtratına da çok uygun bir şey değil. Onun için 'Evet'te bereket var, 'Hayır'dan hayır gelmez diyoruz.

"15 TEMMUZ'DA MEYDANLARDA OLANLARIN YÜZDE 51'İ KADINDI"

15 Temmuz gecesi meydanlara inen insanların yüzde 51'i kadındı. Yani kadın sadece evinde oturacak, evinin işini yapacak, sokakta ne işi var demiyor. Türk kadını, yeri geldiğinde demokrasisine de sahip çıkıyor, ülkesine de sahip çıkıyor, bayrağına da sahip çıkıyor. Çocuğunu da en iyi şekilde yetiştiriyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde tankların üzerine korkusuzca yürüyen kadınların mücadelesini hangi ifadeler tam olarak anlatabilir. O gece 11 kadınımızı, kadın kahramanımızı şehit verdik. Milletimiz onları asla unutmayacak.

"KADINLARIN SOYADLARI DA ARTIYOR ADLARI DA ARTIYOR"

Başbakan Yıldırım Parti teşkilatında görev alan kadınların ismini sayarken İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır'ın soyadını karıştırması üzerine, "Belma Satır, Sekmen'i yok. Hanımların da bir farklılığı var soyadları da artıyor adları da artıyor. Dolayısıyla akılda tutmayı beceremiyoruz kusura bakmayın. Bizim zamanımızda böyle değildi. Soyadları hep aynıydı kadın erkek işte kadın erkek eşitliği her halde böyle birşey herkes kendi soyadını muhafaza ediyor." dedi.

"İZMİRLİ KADINLAR TARİHTE BİR İLKE İMZA ATMIŞTIR"

Başbakan konuşmasını şöyle sürdürdü:

Aslında Kadın Hakları konusunda İzmir kadınlarının bir farkı var. Tarihten gelen bir fark. Hani diyorlar ya Dünya Kadınlar Günü 1857 yılında bir tekstil fabrikasında çıkan bir yangın sonrası bir çok kadın yangın hayatını kaybetmiş. Sonrasında bugün Kadınlar Günü olması için karar veriliyor. İzmir'de kadınlar bundan d aha önce 1928 yılında ilk kadın eylemini gerçekleştiren ilk İzmir ilk eylemi gerçekleştiren de İzmirli kadınlar. Nasıl olmuş ekmek fiyatlarına zam yapılmış. Şehirdeki erkekler protesto etmiş ses seda yok. İş kadınlara düşmüş. Kadınlar 3 gün protesto edince ekmek zammı iptal edilmiş.

Kadın erkek hepimiz insanız hepimiz Cenabı mevlanın yarattığı birer kuluz. Dolayısıyla kadının da erkeğe ihtiyacı var erkeğin de kadına ihtiyaç var. Erkekler mesai bitince işleri bitiyor kadınlar mesaiye devam ediyor. Yemeği ev işi çocukların durumu sizin bir de böyle ekstra işleriniz var.

Biz şehitlerimize ne kadar şükran duysak o kadar azdır. Hele mesela Şerife Boz hatırlayın. Bir kamyonun direksiyonuna geçmiş yanına da başka bir hanım efendiyi almış ve 15 Temmuz darbecilerine karşı koymak için yola çıkmış. Bunlar hepimizin zihninde hafızalarında yer etmiş.

Başbakan Yıldırım: Kadınların Soyadları da Artıyor Adları da Artıyor

Son Dakika Güncel Başbakan Yıldırım: Kadınların Soyadları da Artıyor Adları da Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement