Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Yerel

Başkentte Kültür Sanat

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 23 ve 24 Ocaktaki iki konserinde piyanist İdil Biret'i ağırlayacak."İskoç Baladı", Mozart'ın "İki Piyano için Konçerto" Schnittke'nin "Moz-Art a la Haydn" ve "Dört El Piyano için Konçerto" adlı eserleri...

19.01.2012 12:40

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 23 ve 24 Ocaktaki iki konserinde piyanist İdil Biret'i ağırlayacak.

Orkestrayı Şef Gennady Rozhdestvensky'nin yöneteceği konserlerde Bela Bartok'un "İki Piyano,Vurmalı Çalgılar ve Orkestra için Konçerto", Britten'in

"İskoç Baladı", Mozart'ın "İki Piyano için Konçerto" Schnittke'nin "Moz-Art a la Haydn" ve "Dört El Piyano için Konçerto" adlı eserleri seslendirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 26 ve 27 Ocak'taki iki konserinde piyanist Gülsin Onay'a eşlik edecek. Ulvi Cemal Erkin'in ölümünün 40. yıldönümü nedeniyle verilecek konserlerde Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki orkestra, Erkin'in "Senfonik Bölüm", "2. Senfoni" ve "piyano konçertosu"nu yorumlayacak.

Ankara Devlet Tiyatrosu bu hafta 16 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi 5 eserle izleyici karşısına çıkacak.

Başkentte hafta boyunca gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro-

Büyük Tiyatro: Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluşunun 100. yıl dönümü kapsamında sahnelenen "Bir Tayyare Serüveni", yarın ve 22 Ocakta izleyici karşısına çıkacak. Firdevs Aylin Tez'in yazdığı, Mehmet Ege'nin yönettiği eserin dekor tasarımı Sertel Çetiner'e, kostümleri Sevgi Türkay'a, ışık düzeni ise Yakup Çartık'a ait. Türk insanının havacılık konusunda yapılan icat ve atılımlarda ne kadar öngörülü ve cesur olduğunun anlatıldığı yapıtta, Nermin Uğur, Levent Çelmen, Hülya Dizmen, İsmet Numanoğlu, Bülent Türkmen, Teoman Gülen ve Fuat Çiyiltepe başlıca rolleri paylaşıyor.

Ali Berktay'ın kaleme aldığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Kerbela" adlı yapıt, 24 Ocakta seyredilebilir. Dekor tasarımını Murat Gülmez'in, kostümlerini Hale Eren'in hazırladığı eserin ışık düzeri Yakup Çartık'a ait. Eserde, Rengin Samurçay, Aysel Çakar Kara, Ötüken Hürmüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy, Erdinç Gülener, Serdar Kayaokay, Volkan Benli, Leyla Gülener, Nihat Hakan Güney, Ersin Ayhan, Umut Karadağ, Osman Nuri Ercan, Çetin Azer Aras ve Alper Tazebaş başlıca rolleri üstleniyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi: İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı "Yanık" adlı oyun, yarın, 21 ve 22 Ocak'ta izlenebilecek.

Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği "Narnia Günlükleri" adlı çocuk oyunu 24 Ocak'tan itibaren hafta boyunca sahnelenecek.

Şinasi Sahnesi: "Soğuk Bir Berlin Gecesi" oyunu, yarın ve 21 Ocak'ta seyirciyle buluşacak. Barış Eren'in yazıp yönettiği yapıtın dekor tasarımı Sinan Yardımedici'ye, kostümleri Günnur Orhon'a, ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Olcay Kavuzlu, Fulya Koçak, Ferahnur Barut, Eray Eserol, Adnan Erbaş ve Mahmut Işık'ın rol aldığı yapıt, Avrupa'nın ortasında uygar bir kentte yabancı durumuna düşürülen, dışlanan ve ötekileştirilen Tarık'ın dramını işliyor.

Küçük Tiyatro: Komedi türünün usta kalemi Fransız yazar Moliere'in "George Dandin" oyunu, yarın ve 21 Ocak'ta izlenebilecek. Çevirisini Sema Kuray'ın yaptığı eser, konuk yönetmen Philip Boulay tarafından sahneye konulacak. Dekor ve kostüm tasarımını Jean-Guy Lecat'ın hazırladığı yapıtın ışık düzeni Ahmet Karademir'e ait. Yaşlı ve zengin bir köylü olan George Dandin ile aile baskısı sonucu evlenen genç ve soylu Angelique arasında baş gösteren aşk ve kıskançlık çatışmasının konu edildiği komedide, Bülent Çiftçi, Zeynep Yasa, Serpil Gül, Cebrail Esen, Meliha Savaş, Gürkan Görbil ile Hüseyin Baylan rol alıyor.

Haldun Taner'in tanınmış tiyatro klasiği "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı", 24 Ocak'tan itibaren hafta boyunca izlenebilecek. Semih Sergen'in yönettiği ve başrolünü üstlendiği eserin kostümleri Esra Selah'a, dekor tasarımı ise Nurettin Özkönü'ye ait. Işık düzenini Burhanettin Yazar'ın hazırladığı oyunda, Semih Sergen'in yanı sıra, Tunç Yıldırım, Faruk Günuğur, Eren Oray, Ümit Hasret Aslan, Mesude Yılmaz, Şirin Ergüven, Cengiz Aydoğan, Turgut Alkaçır, Müjde Hayat, Füsun Demirden, Halit Güngör ve Erdinç Tuncer rol alıyor. Yapıt, Fransız yazar Moliere'in 'George Dandin' oyununu çalışan Tomas Fasülyeciyan tiyatro grubunun çektikleri sıkıntılar yüzünden İstanbul'dan Bursa'da valilik yapmakta olan Ahmet Vefik Paşa'nın yanına sığınmasının komik öyküsü.

Çocuk oyunu "Keloğlan Keleşoğlan", 22 Ocak'ta küçük izleyiciyle birlikte olacak.

Akün Sahnesi: Nihat Asyalı'nın düzenlediği, Rüştü Asyalı'nın yönettiği 2 perdelik 'Nazım Hikmet'in Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan Onbir Tablo adlı sunum, yarın ve 21 Ocak'ta temsil verecek. Müziği Cem İdiz'e ait sunumda, dekoru Hakan Dündar hazırladı.

Türk tiyatrosunun klasiklerinden "Fosforlu Cevriye", 24-27 Ocak tarihleri arasında sahnelenecek. Gülriz Sururi'nin oyunlaştırdığı ve yönettiği eserin dekor tasarımını Hakan Dündar, kostümlerini Fatma Görgü yaptı. Işık düzeninin Yakup Çartık'ın gerçekleştirdiği eserin besteleri Atilla Özdemiroğlu'na ait. Fosforlu Cevriye'yi Feray Darıcı'nın canlandırdığı eserde, İsmet Numanoğlu, Ali Hakan Beşen, Engin Özsayın, İclal Karaduman, Kader İlhan, Nermin Uğur, Dara Tan, Buket Türkyılmaz, Ömer Comba, Volkan İsmail Duru ve Zeynep Aytek Metin başlıca rollerde. Ünlü müzikal, eski kantocu, yeni randevucu Sümbül Dudu'nun evinde geçenleri neşeli bir dille anlatıyor.

Altındağ Tiyatrosu: Kerim Tinçurin'in yazdığı, Raşid Zagidullin'in yönettiği

"Sönmüş Yıldızlar" isimli eser, yarın ve 21 Ocak'ta seyredilebilir.

"Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun" adlı yapıt, 24 Ocak'tan itibaren hafta boyunca Altındağ Tiyatrosu'nda. Hatice Meryem'in yazdığı, Funda Mete'nin oyunlaştırıp yönettiği eserin dekoru Ceren Karahan'a, kostümleri Günnur Orhon'a, ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Berrin Öney, Elvan Eker, Gülçin Yaşaroğlu ve Özlem Gündoğdu'nun rol aldığı oyun, çeşitli sosyal sınıflardan kadınların evliliklerinde ezilişlerinin öyküsü.

İrfan Şahinbaş Sahnesi: Arthur Miller'in yazdığı, Yıldırım Türker'in dilimize çevirdiği, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Orkestra" adlı yapıt, 21, 25 ve 26 Ocak'ta seyircinin karşısına çıkacak. Dekoru Murat Gülmez'e, kostümü Hale Eren'e, ışığı Önder Arık'a ait eserde, Zeynep Hürol, Funda Gökgücü, Özlem Gür, Miraç Eronat, Aysın Işımer, Şeyda Akova Balcıoğlu, Mehmet Gökçer, Okay İrkören başlıca rolleri paylaşıyor.

Stüdyo Sahne: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri", yarın ve 22 Ocak'ta sahnelenecek. Sylvie Luneau ile Roger Coggio'nun uyarladığı, Coşkun Tunçtan'ın Türkçeleştirdiği yapıtın proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler üstleniyor. Eserde, 1960'lı yıllarda Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal'ın iki farklı yorumla canlandırdığı Aksenti İvanoviç Poprişçin'i, Erdal Beşikçioğlu canlandırıyor. Eserin dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner'in, ışık düzeni Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık'ın, müzik, ses ve efekt tasarımı da Tayfun Gültutan'ın imzasını taşıyor.

"İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar" adlı oyun, 24 Ocak'ta görülebilir.

Oda Tiyatrosu: "Dönülmez Akşamın Ufkundayız" adlı oyun, yarın ve 21 Ocak'ta, "Krem Karamel", 24 Ocak'tan itibaren hafta süresince seyirciyle buluşacak.

-Opera-bale-

Opera Sahnesi: "Uyuyan Güzel" balesi, 21 Ocak Cumartesi günü izleyici karşısına çıkacak. Petipa'nın koreografisi, Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) Başkoreografı Armağan Davran ile ADOB Bale Başöğretmeni Volkan Ersoy'un düzenlemesini yaptığı eseri Natalia Arobelidze sahneye koydu. Dekorunu Nihat Kahraman'ın, kostümlerini Nursun Ünlü'nün hazırladığı eserin ışık düzeni Fuat Gök'e ait. Orkestrayı Şef Bujor Hoinic'in yönettiği eserde, Almula Ersoy, Sanem Ergüler, Selin Sezer, Arzu Dirin Kıran, Cankat Özer, Burak Kayıhan, Oliver Spence, Eren Keleş, Kuzey Kıyıcan, Kadir Okurer, Emre Güler, Cansın Alpan, Mert Türkoğlu, Ertuğrul Bolat, Tarkan Serengül, Neşe Güne, Berdan Fettahlı, Sanem Subaygil, Özge Al, Ezgi Korkmaz, Sevim Başol, Şelale Polatkan, Bahar Keleş, Aslıhan Karaca, Özge Ataman, Defne Dinçer, Mine İzgi Örsçekiç ve Müge Göktan başlıca rollerde.

"Macbeth" operası, 25 Ocak Çarşamba günü sahne alacak.

Osmanlı Sarayı'ndaki harem yaşantısıyla Kösem Sultan'ın entrikalarını konu alan "Harem" adlı bale eseri, 26 Ocak'ta sahnelenecek. Osmanlı usul müziği eşliğinde sahneye gelen eserin reji ve koreografisini Merih Çimenciler üstleniyor.

Operet Sahnesi: "Seslerle Anadolu" adlı müzikli oyun 22 Ocak Pazartesi günü görülebilir.

"Bir Tenor Aranıyor" isimli müzikal komedi ise 24 Ocak'ta sahnelenecek.

-Konser-

CSO: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 26 ve 27 Ocak'taki iki konserinde piyanist Gülsin Onay'a eşlik edecek. Ulvi Cemal Erkin'in ölümünün 40. yıldönümü nedeniyle verilecek konserlerde Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki orkestra, Erkin'in "Senfonik Bölüm", "2. Senfoni" ve "piyano konçertosu"nu yorumlayacak.

BSO: Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 23 ve 24 Ocak'taki iki konserinde piyanist İdil Biret'i ağırlayacak. Orkestrayı Şef Gennady Rozhdestvensky'nin yöneteceği konserlerde Bela Bartok'un "İki Piyano,Vurmalı Çalgılar ve Orkestra için Konçerto", Britten'in "İskoç Baladı", Mozart'ın "İki Piyano için Konçerto" Schnittke'nin "Moz-Art a la Haydn" ve "Dört El Piyano için Konçerto" adlı eserleri seslendirilecek.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement