Başsavcı, Karaya Çıkan Akdeniz Foku İçin Seferber Oldu - Son Dakika
Güncel

Başsavcı, Karaya Çıkan Akdeniz Foku İçin Seferber Oldu

Başsavcı, Karaya Çıkan Akdeniz Foku İçin Seferber Oldu

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde sahile çıkan Akdeniz fokunun güneşten etkilenmemesi için aralarında Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz'un da bulunduğu sahildekiler seferber oldu.

02.07.2013 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde sahile çıkan Akdeniz fokunun güneşten etkilenmemesi için aralarında Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz'un da bulunduğu sahildekiler seferber oldu. Üzeri ıslak havluyla örtülen nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan fok, uzun uğraşlar sonrasında tekrar denize bırakıldı.

Tarihi Alanya Tersanesi önünde yüzen Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz, Alanya Karadenizliler Derneği Başkanı Mehmet Balıkçı, Alanyaspor Başkan Yardımcısı Ahmet Paşaoğlu, AK Parti Alanya Belediye Meclis üyesi Erol Fazlıoğlu ve yüzme öğretmeni Tarık Oral, sabah erken saatlerde kumsalda yatan Akdeniz fokunu fark etti. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan foka müdahale eden Başsavcı Yavuz ve beraberindekiler, durumu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne haber verdi.

DENİZE BIRAKILDI

Yetkililer gelinceye kadar fokun güneşten etkilenmemesi için üzerine havlu örten Yavuz, zaman zaman da fokun üzerine su döktü. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Teknisyeni İstiklal Gül ve Alanya Liman İşletmeleri A.Ş. (ALİDAŞ) görevlileri sahile gelerek foka müdahale etti. Kuyruk kısmında kayalara sürtünmeye bağlı kısmen zedelenme olan fok, Su Ürünleri Teknisyeni İstiklal Gül'ün gözetiminde denize bırakıldı.

BÖLGEDE 7 FOK VAR

Alanya çevresinde 7 Akdeniz fokunun yaşadığını tespit ettiklerini belirten Gül, "Fokun yüzmesi ve sudaki dönüş manevraları normal görünüyor. Kuyruk bölgesindeki yarası ağır değil. Aksi olsaydı rahat yüzemez ve suda manevra yapamazdı. Yara kapanıyor. Alanya Kalesi'nin dibindeki mağarada 2 fok vardı. Sanırımı bu fok oradaki yavrulardan biri" dedi.

DÜNYADA 600 FOK KALDI

Akdeniz foklarının koruma altında olduğunu hatırlatan Gül, aşırı avlanma, yaşam alanlarının azalması ve deniz ekosisteminin bozulması nedeniyle sayılarının giderek azaldığını söyledi. Akdeniz fokunun bugün sadece Türkiye, Yunanistan, Fas, Moritanya ve Madeira Adaları çevresinde yaşadığını vurgulayan Gül, "Dünyadaki sayılarının 600 civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de yapılan bilimsel çalışmalarda ise 40 civarında Akdeniz foku belirlendi" dedi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başsavcı, Karaya Çıkan Akdeniz Foku İçin Seferber Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement