Bireysel Emeklilik Sistemi 10 Yaşında - Son Dakika
Ekonomi

Bireysel Emeklilik Sistemi 10 Yaşında

Bireysel Emeklilik Sistemi 10 Yaşında

TSB Yönetim Kurulu Başkanı Koçak: "BES'te 2023 yılında 10 12 milyon arasında katılımcı sayısı ve 200 250 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz" "Beklentimiz olan ikinci basam...

13.11.2013 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Koçak, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 2023 yılında 10-12 milyon arasında katılımcı sayısı ve 200-250 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

TSB Yönetim Kurulu Başkanı Koçak, TSB tarafından BES'in 10. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, BES'in gönüllü katılım ve tanımlanmış katkı esaslarına dayanan uzun vadeli tasarruf ve yatırım aracı olduğunu söyledi.

Sistemin bireylere ve ülke ekonomisine büyük katkıları olduğuna değinen Koçak, "BES, bireylerin tasarruflarını teşvik ediyor ve bu tasarruflarla beraber onların emeklilik dönemindeki yaşam standardını koruma altına alıyor. Ekonomi açısından bakıldığında ise katkı paylarını tahsil eden şirketler bunları yatırıma yönlendiriyor. Bu yatırımlarla beraber sermaye piyasası daha fazla büyüme imkanı sağlıyor. Bireysel emekliliğin asıl katkısı ekonominin gerek duyduğu uzun dönemli fon ihtiyacını sağlamasıdır" diye konuştu.

Ülkelerin ekonomileri içindeki emeklilik fonlarının büyüklüğüne bakıldığında rakamların ABD'de 11,6 trilyon dolar, İngiltere'de 2,3 trilyon dolar ve Japonya'da 1,5 trilyon dolar civarında olduğunu aktaran Koçak, Türkiye'de ise bu rakamın 11,6 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu kaydetti.

Dünya genelinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içinde BES'in payının ağırlıklı ortalaması yüzde 77 iken, Türkiye'de devlet katkısından sonra bu rakamın geldiği noktanın yüzde 3,8 olduğuna işaret eden Koçak, rakamların Türkiye'nin BES'te gidecek daha çok yolu bulunduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Koçak, TSB olarak 2023 yılında 10-12 milyon arasında katılımcı sayısı ve 200-250 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, beklentileri olan ikinci basamak emeklilik sisteminin devreye girmesi ve gündemde olan kıdem tazminatı fonlarının da BES'te değerlendirilmesi haline bu büyüklüğün yaklaşık 400 milyar liraya ulaşacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

"10 yılda yüzde 255 nominal, yüzde 59 reel getiri var"

TSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Uğurlu ise BES'te geride bırakılan 10 yılda sistemin tüm aktörleri olarak bir başarı hikayesi yazdıklarını söyledi.

BES'in 10. yılında 4 milyon katılımcıya ulaştıklarını ve kumbarada 26 milyar lira biriktiğini aktaran Uğurlu, 2013'ün 10 ayında sistemdeki katılımcı sayısında 813 bin kişi, fon büyüklüğünde ise 4,7 milyar lira artış olduğunu söyledi.

Katılımcıların devlet katkılı hesaplarında şu anda 956 milyon lira bulunduğunu belirten Uğurlu, "237 emeklilik yatırım fonu var. Bu fonlarda hisse senetlerine yatırım oranı yüzde 16'lara geldi. Diğer yatırım fonlarında bu oran yüzde 6'lar civarında. Sistemdeki bonoların ortalama vadesi 972 gün. Diğer yatırım fonlarında bu süreler henüz 4 ay civarında. Nominal ortalama getiride son 5 yılın OECD lideri, Türkiye emeklilik yatırım fonlarıdır. 10 yılda yüzde 255 nominal, yüzde 59 reel getiri var"  diye konuştu.

Katılımcıların yüzde 69'u 25-44 yaş aralığında olduğunu ve hedef kitleyi yakaladıklarını ifade eden Uğurlu, "Sistemden emekli olarak ayrılan katılımcı sayısı 7 bine ulaştı. Bu yılın sonuna kadar 6 bin kişi daha emekliliği hak ediyor durumda olacak. Şu anda da sistemde 4 bine yakın emekliliğini haketmiş kişi var ama sistemin avantajlarından yararlanmaya devam ediyorlar. 56 yaş aslında bugün oldukça genç bir yaş; daha ileriki yaşlara kadar bu sistem içinde tasarruf etmek mümkün" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bireysel Emeklilik Sistemi 10 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement