Bıst 100 Endeksi Yüksek Enflasyon Sonrasında Yatayda Kaldı… - Son Dakika
Güncel

Bıst 100 Endeksi Yüksek Enflasyon Sonrasında Yatayda Kaldı…

BIST 100 Endeksi dün, global pozitif risk iştahı ile birlikte yükselişle başlayıp 104,500 seviyesini test etmesine karşın beklentilerin üzerinde açıklanan çekirdek enflasyon eşliğinde TL'de görülen değer kaybı ve gelen kar satışları paralelinde günü yatay hareketle 103,908 seviyesinden tamamladı.

04.10.2017 09:06

BIST Bankacılık Endeksi %0,5 oranında gerilerken, BIST Sanayi Endeksi ise %0,8 oranında yükseldi. Ayrıca dün ekonomik veri olarak yurtiçinde Eylül ayı enflasyon verisi takip edildi. Eylül ayında enflasyon, beklentilerle uyumlu olarak aylık bazda %0,65, yıllık bazda ise %11,20 artış (beklenti aylık bazda %0,63, yıllık bazda ise %11,10 artış) gösterdi.

BUGÜN NE BEKLİYORUZ?

YÜKSEK ENFLASYON-YÜKSEK FAİZ BIST ÜZERİNDE BASKI UNSURU…

ABD, Çin ve Euro bölgesinde açıklanan güçlü ekonomik veriler ve toparlanan global ekonomik büyüme, hisse piyasalarında risk iştahını hala canlı tutmakta. Fakat BIST 100 Endeksi, gelişen ülkelere göre %31, kendi tarihsel iskontosuna göre ise %18 iskontolu olmasına karşın, yüksek enflasyon-yüksek faiz döngüsü nedeniyle bu global hisse piyasalarındaki yükselişe eşlik edememekte. Bu nedenle, özellikle çekirdek enflasyondaki katılığın yumuşamaması durumunda BIST'in üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini düşünmekteyiz. Bugün yurtiçinde piyasalar sakin seyrederken, yurtdışında Cuma günü ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine öncü sayılabilecek ADP özel sektör istihdam verisi ve FED Başkanı Yellen'ın konuşması takip edilecek. Sabah itibariyle Asya hisse piyasaları yükseliş eğilimli seyir izlerken, ABD vadeli hisse piyasaları ise yatayda. BIST 100 Endeksi'nin bugün hafif yükselişle açılmasını ve gün içerisinde bu seyrini sürdürmesini beklemekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Bankacılık Sektörü…Sınırlı Pozitif… Bankacılık sektörü net karı Ağustos 2017 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre %12, geçen aya göre ise %15 artış ile 4,2 milyar TL olarak açıklandı. Açıklanan net kar rakamı, 2017 yılı ikinci çeyrek aylık ortalama net kar olan 3,9 milyar TL'nin %7 üzerinde bulunmakta. (BDDK)

GARAN…Nötr… Şirket, toplam anapara bakiyesi 229,4 milyon TL olan tahsili gecikmiş alacaklarını, toplam 13,4 milyon TL'ye Sümer Varlık Yönetim A.Ş. ve Destek Varlık Yönetim A.Ş.'ye satıldığını açıkladı. (KAP)

ASELS…Sınırlı Pozitif… Şirket, Milli Savunma Bakanlığı ile Ağ Destekli Yetenek Projesi'nin tedariki ile ilgili olarak toplam bedeli 51 milyon USD olan bir sözleşme imzalandığını bildirdi. (KAP)

SISE…Nötr… Şirket bağlı ortaklıklarından Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş.'nin Mısır'da kurulu %100 bağlı ortaklığı Paşabahçe Egypt Glass Manufacturing S.A.E'nin, Mısır'da kurulu Pearl for Glass Manufacturing S.A.E.'nin varlıklarını 1 Ekim 2017 tarihi itibariyle devraldığını bildirdi. (KAP)

ANACM…Sınırlı Pozitif… Şirket, Eskişehir Fabrikasında, toplam sabit yatırım tutarı 58 milyon USD olan 150,000 ton/yıl kapasiteli D Fırını yatırımının yapılmasına karar verildiğini açıkladı. (KAP)

Otomotiv Sektörü…Nötr… 2017 yılı Eylül ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, aylık bazda %1,6 düşüşle 71,352 olarak gerçekleşti. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde ise otomotiv satışları, çeyreklik bazda %7,7 azalış, yıllık bazda %14,4 artış gösterdi. Verileri şirket bazında incelediğimizde, Tofaş'ın (Sınırlı Pozitif) satışları yılın üçüncü çeyreğinde geçen çeyreğe benzer performans gösterirken, Ford Otosan (Sınırlı Negatif) ve Doğuş Otomotiv'in (Sınırlı Negatif) satışlarında çeyreklik bazda daralma görüldü. (ODD)

BIST 30 Kontratı

Ekim vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi'ne paralel olarak günü %0,1 düşüşle 128,075 seviyesinden tamamladı.
Ekim vadeli kontratın, gün içerisinde 127,250 – 128,750 bandında hareket etmesi beklenebilir.

USDTRY Kontratı

Dün ABD Doları, gelişen ülke para birimlerine karşı zayıf performans gösterirken, Türk Lirası da beklentilerin üzerinde açıklanan çekirdek enflasyon verisi ile birlikte negatif ayrışan para birimleri arasında yer aldı. Eylül vadeli Dolar/TL kontratı ise günü %0,1 değer kazancı ile tamamladı.

Bugün USDTRY kontratının güne hafif düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

ALTIN/USD Kontratı

Altın, Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen yatay hareketle birlikte yatayda kaldı. Ekim vadeli Altın kontratı günü %0,1 değer kazancı ile tamamladı.

Bugün Altın kontratının güne hafif yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

EURUSD Kontratı

ABD Doları'nın gelişmiş ülke para birimleri karşısında zayıf performans gösterdiği günde Euro, global seyre eşlik etti. Eylül vadeli Euro/Dolar kontratı ise günü %0,2 değer kazancı ile tamamladı.

EURUSD yakın vadeli kontratın güne hafif yükseliş ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bıst 100 Endeksi Yüksek Enflasyon Sonrasında Yatayda Kaldı… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement