Bulgaristan'da "Vizyon 2020" Raporu Tartışmaları - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da "Vizyon 2020" Raporu Tartışmaları

Rusya'yı "tehdit olarak" gösteren Savunma Bakanı Şalamanov raporunu geri çekmek zorunda kaldı.

28.08.2014 11:39  Güncelleme: 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri'nin gelişim stratejisini ele alan "Vizyon 2020" adlı raporda, Rusya'nın "tehdit olarak" gösterilmesi ülkede tartışmalara neden oldu.

Savunma Bakanlığının resmi sitesinde yayımlanan rapora gerek geçici teknokratlar hükümeti gerek diğer siyasi güçlerden sert eleştiriler geldi.

Hükümete bağlı Savunma Konseyi'nde yapılan görüşmeler sırasında Başbakan Georgi Bliznaşki ve istihbarat servisleri müdürleri, rapordaki sert ifadeleri eleştirdi.

Başbakan Bliznaşki, basına kapalı toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Bulgaristan küçük bir krizi aşmış bulunuyor. Son derece sert tavır koyarak başbakana danışılmayan ifadelerin rapora geçmemesi gerektiğini söyledim" diye konuştu.

Bliznaşki, raporun Savunma Bakanlığının internet sayfasından kaldırılması talimatını verdiğini, belgede gerekli düzeltmelerin Dışişleri Bakanlığına danışılarak yapılacağını duyurdu.

Rusya'nın zaman zaman aşırı olan Ukrayna'daki faaliyetlerine karşı olduğunu belirten Bliznaşki, "Ancak bunalım ortamından ülkenin milli güvenliği konusunda uzun vadeli sonuçların çıkarılmasını doğru bulmuyorum" dedi.

Öte yandan, Rusya yanlısı bazı siyasi partiler Savunma Bakanı Velizar Şalamanov'un istifasını istedi. Feshedilen parlamentoda grubu olan ırkçı ve Rusya destekçisi Ataka partisinin lideri Volen Siderov ve yeni parti kuran eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, Şalamanov'un derhal görevinden alınmasını talep ettiler.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ise ülkedeki çoğu siyasetçiye göre farklı tavır alarak "Böylesi bir belgenin hazırlanmasından mutluluk duydum. NATO üyesi olarak ne istediğimizi gündeme getiren, bölgemizde ve dünyada güvenlik sorunlarını nasıl gördüğümüzü anlatan bu belgeyi hazırlayanlara teşekkür ederim" dedi. Ülkenin aynı zamanda başkomutanı olan Plevneliev, raporu ayrıntılı olarak okumadığını itiraf etti ancak içeriğinin NATO'nun genel tutumuna uygun olduğunu savundu.

Savunma Bakanı Şalamanov'un imzasını taşıyan raporda, Ukrayna'daki faaliyetleri nedeniyle Rusya'nın, Bulgaristan'ın güvenliği için tehdit oluşturulduğu ileri sürülüyor. Bu nedenle savaş gücünü artırmak amacıyla Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri'nin uzun menzilli füze sistemleri alması gerektiği savunuluyor. Rapor, 4-5 Eylül'de Galler'de yapılacak NATO toplantısında sunulacaktı. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da 'Vizyon 2020' Raporu Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement