Büyük Usta Nevzat Atlığ'ın İnternet Sitesi Yayında - Son Dakika
Kültür Sanat

Büyük Usta Nevzat Atlığ'ın İnternet Sitesi Yayında

Büyük Usta Nevzat Atlığ\'ın İnternet Sitesi Yayında

Türk Musikisinin büyük ismi Nevzat Atlığ'ın internet sitesi, www.nevzatatlig.com hizmete girdi.

25.09.2014 13:02  Güncelleme: 13:15

Devlet sanatçısı, Türk Musikisinin büyük ismi Nevzat Atlığ'ın internet sitesi hizmete girdi.

Prof. Dr. Nevzat Atlığ bir süredir sitenin yapımı için çalışıyordu.

www.nevzatatlig.com'da Atlığ'ın biyografisi, fotoğrafları, kendisi için hazırlanan belgesel ve kitap çalışmalarının yanı sıra Devlet Klasik Türk Musikisi Korosu ile verdiği konser ve hazırladığı televizyon programı kayıtları yer alıyor.

Musikimizin son 60 yılının hikayesinin ve fotoğrafının efsaneleşmiş ses ve saz sanatçılarının icraları ile beraber musiki severlerin istifadesine sunulduğu platform, 90 yaşındaki efsanevi sanatçının yeni bir hizmeti olarak değerlendirildi.

NEVZAT ATLIĞ KİMDİR?

Hazırlanan sitenin biyografi bölümünde büyük musiki ustasının hayatı şöyle yer alıyor;

14 Ekim 1925 tarihinde, süvari albayı, müzisyen ve aslen Edirneli olan babası Nazmi Atlığ'ın görevde bulunduğu Denizli'nin Sarayköy ilçesinde doğdu. Babasından keman ve musiki öğrendi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olup Röntgen-Teşhis ihtisası yaptı. Üniversite Korosu'nda keman çaldı; sonra aynı koronun şefi,İstanbul Radyosu Müzik Yayınları şefi, İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi İcra Heyeti şefi, İstanbul Radyosu müdürü (1955-1958) oldu.

İstanbul Radyosu Küçük Koro'sunu yönetirken 1963 yılında Mesut Cemil Bey'in vefatı üzerine getirildiği Klasik Koro'nun şefliğini 1976 yılına kadar sürdürdü. Milli Eğitim Bakanlığı Türk Musikisi Araştırma ve Değerlendirme Komisyonu başkanlığı; 1000 Temel Eser Komisyonu üyeliği ve TRT Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 1975'te Kültür Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nu kurunca koronun şefliğine getirildi ve çeyrek asır devam ettiği İstanbul Belediye Konservatuvarı Sanat Kurulu başkanlığından ve Türk Musikisi hocalığından ayrıldı.

1981 yılında Kültür Bakanlığı'nın Klasik Türk Müziği Başarı Ödülü'ne ve 1983 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı'nın Türk Kültürüne Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. 1983 yılında Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu üyeliğine seçildi. 1984 yılında Radyo Televizyon Yüksek Kurulu üyeliğine atandı. 1985 yılında 'profesör', 1987 yılında 'Devlet Sanatçısı' unvanını aldı. 1999'da Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne; 2004 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne lâyık görüldü.

Yıllar içinde yönettiği sayısız sahne, radyo ve televizyon konserleri dışında 20 CD'den oluşan müzik yayını, 5 ciltlik Türk Musikisi Klasikleri nota yayını bulunmaktadır. Hakkında, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından "50. Sanat Yılında Nevzad Atlığ"; Kubbealtı Akademi Vakfı'nca ve Ergun Balcı'nın müellifi olduğu "Musikimizle Övünmemiz İçin Nevzad Atlığ"; Bakırköy Musiki Vakfı Konservatuvarı'nca 1948 yılından itibaren basında hakkında 100 yazar ve edip tarafından kaleme alınmış makalelerden oluşan "Basında Nevzad Atlığ" ve Mehmet Güntekin'in yazıp 21. Asır Yayınevi'nin neşrettiği "Nevzad Atlığ'ın Tanıklığında" başlıklı kitaplar yayınlanmıştır.

2013 yılında Yedirenk Sanat Vakfı'nca ödüllendirilen Atlığ, en son olarak Aydın Doğan Vakfı tarafından 2013 yılında Türk Musikisi'ne tahsis edilen sanat ödülü ile taltif edilmiştir.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Kültür Sanat Büyük Usta Nevzat Atlığ'ın İnternet Sitesi Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement