ANTALYA DENİZ KAPLUMBAĞASI YUVALARINA ISIÖLÇERLİ TAKİP - Son Dakika
Güncel

ANTALYA DENİZ KAPLUMBAĞASI YUVALARINA ISIÖLÇERLİ TAKİP

Antalya'nın Kemer ilçesindeki Çıralı plajında Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

16.06.2021 13:23  Güncelleme: 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Kemer ilçesindeki Çıralı plajında Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

*- Etkinlik sonrası bu yıl ilk kez deniz kaplumbağası yuvalarına ısıölçer konularak, yuva içi sıcaklık ve nemde üremelerine engel olacak derecede artış olup olmayacağı saptanacak.

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde nesli tükenme tehlikesi altındaki türler arasında bulunan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının Türkiye'deki en önemli üreme alanlarından Kemer'e bağlı Çıralı sahilinde Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü kapsamında etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Kemer Kaymakamı Yücel Gemici, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ramazan Ergel, Sahil Güvenlik TCSG 33 Bot Komutanı Ulvi Gören, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdür Yardımcısı Osman Yöntem, Doğa Koruma Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Ersan Berberoğlu, Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı ve Ulupınar Mahalle Muhtarı Habip Altınkaya, Kıyı Koruma Koordinasyon Kurulu Başkanı Erdal Elginöz katıldı. Etkinliğe katılanlar Çıralı'da tespit edilen 45'inci yuvaya ısıölçer yerleştirdi.

'HAVA SICAKLIĞI ÖNEMLİ ROL OYNUYOR'

Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Ersan Berberoğlu, Türkiye'deki 21 deniz kaplumbağası yumurtlama kumsalının 9'unun Antalya'da sınırları içinde yer aldığını anlattı. Çıralı'da farkındalık yaratmak, koruma faaliyetlerini artırmak için çalışma yaptıklarını belirten Berberoğlu, "Deniz kaplumbağalarının cinsiyetinin tayin edilmesiyle ilgili hava sıcaklığı önemli rol oynuyor. Küresel ısınmanın cinsiyet dağılımı ve değişimine etkisini tespit edip, gözlemleyebilmek için yuvalara ısıölçer yerleştirerek, yuva sıcaklığını takip edeceğiz" dedi.

'BU SENE 150 CİVARINDA YUVA BEKLİYORUZ'

Kıyı Koruma Koordinasyon Kurulu Başkanı Erdal Elginöz, bugün itibarıyla Çıralı'daki yuva sayısının 45'e ulaştığını, geçen yıl aynı tarihlerde 30 yuva olduğunu anlattı. Her yıl deniz kaplumbağalarının yumurtlamadığını anlatan Elginöz, "2018'de 151 yuvamız olmuştu. O yıl markaladığımız deniz kaplumbağaları geçen sene yumurta yaptı. Deniz kaplumbağaları her sezonda üç sefer yuva yapıyor. Bu sene 150 civarında yuva bekliyoruz. Salgın tedbirleri sayesinde caretta carettaların yuva sayısı, geçen yıla göre arttı. Çünkü geceleri sokağa çıkma yasağı olduğu için sahiller boş kalıyor. Görevlilerimiz ve gönüllülerimizle çalışma yapıyoruz. Kumsalın çevresindeki işletmelerimiz ışıkları perdeliyor" diye konuştu.

'150 YUVANIN 30'UNDAN ISIÖLÇER BİLGİSİ ALACAĞIZ'

Elginöz, rahat bir sezon geçirmeyi umut ettiklerini belirterek, ilk yavruların 26 Haziran'dan itibaren çıkmasını beklediklerini, yavru çıkışlarının eylül sonuna kadar devam ettiğini anlattı. Yapılan bilimsel çalışmalar çerçevesinde yuvalara ısıölçer yerleştirdiklerine de değinen Elginöz, şunları kaydetti:

" Akdeniz'de kıyısı olan 7 ülkeyle beraber aynı tarihlerde aynı datalarla yuvalara ısıölçerler yerleştiriyoruz. Veriler sezon sonunda toplanarak raporlanacak. Akdeniz'de ısınma var mı, yok mu; deniz kaplumbağalarının yuva içi sıcaklık ve nemde üremelerine engel olacak derecede artış olacak mı tüm bunları saptayacağız. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'ne ileteceğiz. Onlar da deniz kaplumbağalarını korumak için ne gibi önlemler almamız gerektiği konusunda bu verileri kullanarak bize prosedürler önerecekler. O nedenle 150 yuvanın yaklaşık 30 tanesinden ısıölçer bilgisi alacağız. Dalyan, Patara, Çıralı, Samandağ ve Akyaka'da aynı anda ısıölçer yerleştirme işlemi yapılıyor. Bu yıl ilk defa uygulanıyor."

ANTALYA DENİZ KAPLUMBAĞASI YUVALARINA ISIÖLÇERLİ TAKİP
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ANTALYA DENİZ KAPLUMBAĞASI YUVALARINA ISIÖLÇERLİ TAKİP - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement