Casusluk Sanıklarına 20'şer Yıl Hapis İstemi - Son Dakika
Güncel

Casusluk Sanıklarına 20'şer Yıl Hapis İstemi

Para karşılığı Yunanistan gizli servisine bilgi toplamakla suçlanıyorlar İZMİR, (DHA) İZMİR'deki operasyonla, maddi menfaat karşılığında Yunanistan istihbarat servisi adına bilgi topladıkları ve casusluk yaptıkları suçlamasıyla tutuklanan 3 kişi hakkında 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

13.04.2010 19:17

Para karşılığı Yunanistan gizli servisine bilgi toplamakla suçlanıyorlar

İZMİR, (DHA)

İZMİR'deki operasyonla, maddi menfaat karşılığında Yunanistan istihbarat servisi adına bilgi topladıkları ve casusluk yaptıkları suçlamasıyla tutuklanan 3 kişi hakkında 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl Aralık ayında, istihbarat birimlerinin uzun süredir devam ettirdikleri takip sonrası, Başbakanlık, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, Ahmet Hafız ve Nuri Hafız ile İzmir'de İsmet Şen'i, 'casusluk"yaptıkları iddiasıyla gözaltına almıştı. üç şüpheli, sorgulamalarının ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

Şüphelilere yönelik hazırlanan iddianame, İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Haklarında 20'şer yıla kadar hapis cezası istenen 3 şüphelinin, topladıkları istihbarat bilgilerini Yunanistan istihbarat servisi EYP'ye aktardıkları iddia edildi. Şüphelilerin, 16 sayfalık iddianamede, Muğla ve İzmir'de askeri bölgeler ve birimler, askeri araçların plakaları, hareket güzergahları, Doğanbey Körfezi'nde her yıl Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK) gerçekleştirilen Efes Tatbikatı bilgilerini, İzmir Emir çakabey ve İzmir Alaybey askeri limanlarındaki TSK envanterine kayıtlı gemilerle ilgili topladıkları bilgileri, eski adı KİP, kısa adı EYP olan Yunanistan gizli servisi Ethniki Ypiresia Pliroforion'a aktardıkları ileri sürüldü.

DOĞDUĞU HASTANE KOD ADI

İddianamede, Yunanistan istihbarat mensuplarıyla şüphelilerin yaptıkları telefon görüşmelerinin kayıtlarıyla, suçlamaları kabul eden 3 kişinin ifadelerine de ayrıntılı şekilde yer verildi. Yunanistan'ın İstanköy Adası'ndaki Hipokrat Hastanesi'nde doğduğu için 'Hipokrat' kod adını kullandığı tespit edilen Nuri Hafız'ın babasının, Yunanistan'da askerlik yapmaması için kendisini Türkiye'ye gönderdiğini belirttiği kaydedildi. Kantin, pastane işletmeciliği gibi işlerde çalışıp emekli olduğunu belirten Hafız'ın, bu işlerin yanı sıra Yunanistan'dan ucuza domuz eti getirip Türkiye'deki otellere sattığı belirtildi.

MİT ELEMANLIĞI YAPTIĞINI İLERİ SüRDü

Yunancayı iyi bilen, 1983- 95 arasında Muğla MİT Müdürlüğü'ne bağlı istihbarat elemanı olarak görev yaptığını öne süren Nuri Hafız'ın ifadeleri de iddianameye yansıdı. Hafız ifadesinde, şunları söyledi:

"1986 yılında ticari amaçla bulunduğum İstanköy Limanı'nda ismini hatırlayamadığım bir istihbarat elemanıyla tanıştım. Bu şahıs Türkiye'de önem arz eden bazı bilgileri kendilerine aktarmam karşılığında bana yüklü miktarda para vereceklerini ve bana ev alacaklarını söyledi. 2-3 yıl sonra o dönemki adı KİP olan Yunanistan istihbarat elemanı olduğunu bildiğim İstanköy'de ikamet eden Atanasi ile Kilimli adasında kızı KİP'te çalışan ve öğretmenlik yapan Yorgos beni buldu. Yunanistan istihbarat teşkilatı için çalışmamı istediler. Muğla, Milas, Bodrum bölgelerinde TSK'nın konuşlandıkları yerleri, sayılarını, yapacakları tatbikatları kendilerine aktarmamı istediler ve düzenli olarak 300 dolar para vereceklerini, masraflarıysa ayrıca karşılayacaklarını söylediler. Bir ay kadar sonra 300 dolar karşılığında İstanköy Adası'nda limanda Stafanos ile buluşarak TSK hakkında bilgi aktarmayı kabul ettim. Stafanos, Kardak kriziyle ilgili Sahil Güvenlik botları, Türk balıkçılarının gidiş gelişleri hakkında bilgi istedi. 300 dolar ile başladığım işe 700 euro ile devam ettim. Parayı elden aldım, yalnızca bir kez Oyak Bank şubesindeki hesabıma ücretim yatırıldı. Seferihisar'daki askeri tatbikat için de Yunanistan istihbaratında görevli Küçük Dimitris benim bölgede dolaşmamı istedi."

YEĞENİ DE KABUL ETTİ

Yunanistan istihbarat servisi tarafından 'Sokrates' ve 'Küçük' ismiyle anılan Nuri Hafız'ın yeğeni Ahmet Hafız'ın da ifadesinde, amcası vasıtasıyla bu kişilerle tanıştığını, suçlamaları kabul ettiğini söylediği belirtildi. İsmet Şen ise insan kaçakçılığı yaparken Yunanistan adli makamlarınca yakalanıp tutuklandığını, İstanköy Adası'nda yakalandığı, daha sonra EYP'de tercümanlık yapan Hasan Deniz ile istihbarat elemanı Dimitri'nin kendisinin cezaevinden çıkma ve para yardımında bulunmayı vaat ettiklerini, bu teklifleri Türkiye'ye dönmek için kabul ettiğini belirttiği kaydedildi. Hasan Deniz ve Dimitri tarafından kendisinin zaman zaman telefonla arandığını belirten Şen'in, Yunan ajanlarına bilgiler aktardığını ve 1500- 2 bin euro civarında kendisine para gönderildiğini söylediği belirtildi. Davanın önümüzdeki günlerde görülmeye başlanacağı öğrenildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Casusluk Sanıklarına 20'şer Yıl Hapis İstemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement