Cdu'da Son Gülen Kim Olacak? - Son Dakika
Güncel

Cdu'da Son Gülen Kim Olacak?

Cdu\'da Son Gülen Kim Olacak?

BAŞBAKAN Angela Merkel, 18 yıldır lideri olduğu CDU genel başkanlığını bırakıyor.

05.12.2018 17:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAŞBAKAN Angela Merkel, 18 yıldır lideri olduğu CDU genel başkanlığını bırakıyor. Merkel'in yerine, CDU tarihinde ilk kez üç aday yarışıyor. 17 eyalet teşkilatı, yarın başlayacak kurultay için binbir delegeyi Hamburg'a gönderdi. Cuma günü ise üç adaydan biri genel başkan seçilecek. Yarış, Merkel çizgisindeki Annegret Kramp Karrenbauer, Merkel politikasının karşıtlarından Friedrich Merz ve Jens Spahn arasında geçecek. Yeni CDU lideri, aynı zamanda gelecekte başbakan adayı olacak ve ülkenin politikasını belirleyecek. CDU seçmenleri arasında yapılan anketlere göre liberal kanadın temsilcisi Annegret Kramp Karrenbauer az farkla önde. Onu, çok yakından Friedrich Merz izliyor. Fakat cuma günü üç adayın kurultayda yapacağı konuşmadan sonra delegelerin nasıl bir karar vereceği en büyük merak konusu.

AKREDİTE OLMAYAN GİREMEYECEK

Merkel'in mülteci politikasını savunan Karrenbauer'in özellikle Doğu eyalet teşkilatlarından çok zor oy alabileceği tahmin ediliyor. Merz, iltica yasasının kısmen kaldırılması talebiyle Merkel'in mülteci politikası karşıtlarına mesaj verirken, tepkiler üzerine geri adım atarak, liberal kanadı da kazanmaya çalıştı. Jens Spahn ise Birleşmiş Milletler'in Göç Sözleşmesi'ni delegelerin onayına sunarak ibreyi kendinden yana çevirmek istiyor. Yarışın çok heyecanlı geçmesi bekleniyor. CDU, basının yoğun ilgisi üzerine zamanında akredite olmayan basın mensuplarının başvurularını yer darlığı nedeniyle geri çevirdi.

TEŞKİLATLAR NE DİYOR?

Kurultayı 17 parti teşkilatı delegeleriyle belirleyecek. Kuzey Ren Vestfalya Eyalet teşkilatı kurultaya 296 delege gönderiyor. Baden Württemberg Eyalet teşkilatı 137 delegeyle ikinci, Aşağı Saksonya 137 delegeyle üçüncü büyük teşkilat. Üç teşkilat da hangi adayı destekleyecekleri konusunda bir tavsiye kararı almadı. Kararı, delegelerin özgür iradesine bıraktı. Schleswig Holstein Eyalet Başbakanı ve Teşkilat Başkanı Daniel Günther, Kramp Karrenbauer'i destekleyeceğini açıkladı. Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schaeuble ise "Friedrich Merz" dedi. Yarışın Kramp Karrenbauer ile Friedrich Merz arasında geçeceği görünüyor. Kurultaydan sonra yarışı kaybeden iki adayın partide kalıp kalmayacağı ve kurultay sonrası nasıl bir tavır izleyeceği CDU'nun birliğini belirlemesi açısından çok büyük önem taşıyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Cdu'da Son Gülen Kim Olacak? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement