CHP İzmir Milletvekili Türmen Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP İzmir Milletvekili Türmen Açıklaması

"AİHM, Alevi sorununu çözmek için hükümete fırsat vermiştir"

03.12.2014 13:50

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, AİHM'in cemevleriyle ilgili kararını, AİHM'in Alevilerle ilgili daha önceki kararıyla değerlendirmek gerektiğini belirterek, "Bu kararları uygularlarsa Alevi sorunu büyük ölçüde çözümlenecektir. Bu sorunu çözmek için AİHM, hükümete fırsat vermiştir" dedi.

Türmen, CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AİHM'in cemevleriyle ilgili kararını değerlendirdi.

AİHM'in, ilk kez cemevinin bir ibadethane olduğunu söylediğini belirten Türmen, mahkemenin, "Devlet, bütün inançlar karşısında tarafsız olmak zorundadır. Devletin, bir mekanla ilgili olarak ibaret yeridir, değildir gibi bir hüküm vermesi, tarafsızlık ilkesiyle bağdaşmaz. Böyle bir hüküm vermesi tarafsız olmadığını gösterir" dediğini söyledi.

Türmen, mahkemenin, sözleşmenin ayrımcılıkla ilgili 14. maddesi, din, inanç özgürlüğüyle ilgili 9. maddesinin ihlal edildiği sonucuna vardığını dile getirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, AİHM kararıyla ilgili, "Çalışmalarımızı etkileyecek bir durum değil, kendi yolumuza devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulunduğunu anımsatan Türmen, bunun çok yanlış bir cevap olduğunu ileri sürdü. Türmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tam da çalışmaları etkileyecek bir durumdur. Bu kararı, aslında Alevilerle ilgili verilen diğer AİHM kararlarıyla birlikte görmek gerekir. AİHM kararlarında, din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını, nüfus kağıdında din hanesinin çıkarılmasını, cemevinin ibadethane olarak kabul edilmesini öngörüyor. Devletin, hükümetin yapması gereken bu kararları uygulamaktan ibarettir, çalıştaylar yapması, dedelerin elini öpmesine ihtiyaç yoktur. Bu kararları uygularlarsa Alevi sorunu büyük ölçüde çözümlenecektir. Hükümetin Alevi sorununu çözme iradesi, gerçek iradesi varsa bu kararları uygulaması yeter. Bunları uygulamadan 'çözeceğim' demesi iradesinin olmadığını gösteriyor. Bu sorunu çözmek için AİHM, hükümete fırsat vermiştir. Devlet bu kararları uygulamak zorundadır, bağlayıcıdır. Devlet, karaları uygulamadan, 'yolumuza devam ederiz' diyemez. Derse hukuk devletini ortadan kaldırır, uluslararası  taahhütlerini ortadan kaldırmış olur. Açılıma ihtiyaç yok. hükümet bir şey yapmak istiyorsa bu kararları uygulasın. Bu kararları uygulamadan 'Alevi sorununu çözümleyeceğim' demek aslında aldatmaca olur." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP İzmir Milletvekili Türmen Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement