Chp, Kapatılacak Beldelerde Referandum Yaptı - Son Dakika
Politika

Chp, Kapatılacak Beldelerde Referandum Yaptı

Chp, Kapatılacak Beldelerde Referandum Yaptı

CHP Mersin İl Başkanlığı, yeni Büyükşehir belediyesi yasa tasarısıyla kapatılması gündeme gelen CHP'li beldelerde referandum yaptı.

15.10.2012 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Mersin İl Başkanlığı, yeni Büyükşehir belediyesi yasa tasarısıyla kapatılması gündeme gelen CHP'li beldelerde referandum yaptı. Referandumdan 'kapatılmaya hayır' sonucu çıktığını açıklayan CHP Mersin İl Başkanı Faruk Mehmet Akar, AK Parti hükümetinin kararı tekrar gözden geçirmesini istedi.

CHP Mersin İl Başkanı Akar, dün Mersin'in ilçelerine bağlı CHP'li beldelerde yaptıkları referandum sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. İl Başkanlığı'nda yapılan toplantıya CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Tarsus ilçesinin Yenice Belediye Başkanı Ali Kuru ile Atalar Belediye Başkanı İsa Yıldız ve partililer katıldı. Toplantıda, TBMM'nin yeni yasama döneminde AK Parti Grubu tarafından "Bazı Büyükşehir Belediyelerinin Sınırlarının Değiştirilmesi ile 13 İlde Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı"nın gündeme getirildiğini anımsatan İl Başkanı Akar, bu tasarıyla halkın, demokrasinin ve toplumun iradesi bir kenara bırakılarak, belediyenin yetkilerinin merkeze çekilmesinin tasarlandığını öne sürdü. Bu yasal düzenleme ile teknik anlamda 'bütünşehir' niteliğine dönüştürülecek olan ve Türkiye genelinde 27 ilde bulunan tüm belde belediyelerinin kapatılmasının da gündeme getirildiğine işaret eden Akar, "Kapatılması gündeme gelen bin 22 belde belediyesinin halen 194'ü CHP'li belediye başkanları tarafından yönetilmektedir. Belde halkının iradesinin hesaba katılmadan belde belediyelerinin kapatılması girişiminin demokrasi ile bağdaşır bir yanının olmadığı açıktır. İleri demokrasi söylemleri altında AKP, diktacı ve halk iradesini hiçe sayan bir anlayış çerçevesinde tutum geliştirmiştir" dedi.

Bu çerçevede, CHP İl Başkanlığı'nın, Genel Merkez'in aldığı karar doğrultusunda dün Mersin'de CHP'li belediye başkanlarınca yönetilen Gözne, Yenice, Atalar ve Esenpınar beldelerinde referandum yaptığını ifade eden Akar, referandum sonuçlarını şöyle açıkladı:

"Merkez Toroslar ilçesine bağlı Gözne beldesinde 2 bin 743 seçmenden 2bin 25 kişi oy kullandı ve bin 984 'Hayır', 24 'Evet', 17 geçersiz oy kullanılmıştır. Tarsus'a bağlı Atalar beldesinde bin 358 seçmenden bin 50 kişi oy kullandı ve bin 33 'Hayır', 4 'Evet', 13 geçersiz oy kullanılmıştır. Tarsus'a bağlı Yenice beldesinde 5 bin 552 seçmenden 4 bin 80 kişi oy kullandı ve 4 bin 66 'Hayır', 10 'Evet', 4 geçersiz oy kullanılmıştır. Erdemli'ye bağlı Esenpınar beldesinde ise bin 234 seçmenden 927 kişi oy kullandı; 903 'Hayır', 24 'Evet' oyu kullanılmıştır."

Mersin'de CHP'li belediye başkanlarınca yönetilmeyen 37 beldenin kapatılması kararıyla ilgili olarak da 21 Ekim Pazar günü o bölgelerde sandık kuracaklarını ve referandum yapacaklarını kaydeden Akar, "Bu seçim sonuçlarından anlaşıldığı üzere belde halkı AKP ile aynı düşünmemektedir. Beldesinin kapatılmasını istememektedir. Dolayısıyla AKP'nin son aldığı beldelerin kapatılmasıyla ilgili kararı tekrar gözden geçirmesini, halka yapmış olduğu bu zulümden vazgeçmesini istiyoruz" diye konuştu.

"BÜTÜNŞEHİR PROJESİ BİZİ BAŞKANLIK SİSTEMİNE GÖTÜRMENİN ÖN HAZIRLIĞIDIR"

İl Başkanı Akar'ın açıklamasının ardından basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını yanıtlayan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise beldelerin kapatılması projesinin, Türkiye'yi başkanlık sistemine götürmenin ön hazırlığı olduğunu iddia etti. CHP'nin bazı şehirlerin büyükşehir olmasına karşı olmadığının altını çizen Atıcı, "CHP, 'bütünşehir' adı altında beldelerimizin kapatılmasına ve köylerimizin mahalle olmasına karşıdır. Çünkü köyler mahalle olduğunda, buralarda yaşayan insanlar artık su parası ödemeye başlayacaklar. Zaten kendini zor geçindiren çiftçinin üzerine böyle bir yük gelecek. Bu da çok büyük bir sıkıntıdır. Ayrıca, çok daha önemlisi köylerimizin kendi mal varlıkları, kendi arazileri var. Mahalle oldukları zaman büyükşehir belediyesi buradaki taşınmazlar üzerinde söz sahibi olacak. En büyük endişemiz, en büyük korkumuz da budur. Yerel yönetim mantığını taşıyan sosyal demokratlar buna karşı çıkacaklardır. Ama maalesef AKP, yerel yönetim başlığı altında tamamen merkezi bir yönetim haline getirmeye çalışıyor. Biz buna kesinlikle izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Bunun özünde köylerin mal varlıklarına göz dikmek, milletin kendi iradesiyle seçtikleri başkanlıkları ortadan kaldırmak, tamamını bir tek başkana bağlamak, o başkanı da Recep Tayyip Erdoğan'a bağlamak var. Bunun bir tek anlamı budur" diyen Atıcı, bunun da ötesinde çok daha farklı spekülasyonlar yapmanın mümkün olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Bu 'bütünşehir projesi' bizi eyalet sistemine, ardından da başkanlık sistemine götürmenin ön hazırlığıdır. Bunu herkesin bu şekilde algılaması lazım. Yani AKP her zaman yaptığı gibi bir taşla 5 kuş vurmaya çalışıyor, 3 bile değil. Köy mezralarına, köyün taşınmazlarına göz dikmiş durumda, onlardan yeni yeni vergiler almaya çalışıyor, bir de daha ileride hayalleri başkanlık sistemine geçtiklerinde eyalet sisteminin altyapısını hazırlamak." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Chp, Kapatılacak Beldelerde Referandum Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement