Çin'in Yeni Lideri Xı Jınpıng - Son Dakika
Dünya

Çin'in Yeni Lideri Xı Jınpıng

Çin\'in Yeni Lideri Xı Jınpıng

Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Xi Jinping'in Çin'in yeni devlet başkanı olduğu resmen ilan edildi.

14.03.2013 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Xi Jinping'in Çin'in yeni devlet başkanı olduğu resmen ilan edildi.

Çin'de iki haftadır süren meclis toplantıları sonrasında, başkent Pekin'deki Büyük Halk Sarayı'nda yapılan oylama sonucunda, Xi Jinping'in Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı olduğu resmen açıklandı. Xi Jinping, aynı zamanda delegelerce Merkezi Askeri Komisyon Başkanı olarak seçildi.

Kasım ayında Çin Komünist Partisi (ÇKP) liderliğine atanan Xi Jinping, cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmak için yıllık toplantıları bekliyordu. 59 yaşındaki siyasetçi, partinin, devletin ve ordunun başına geçerek, iktidarı tamamen eline almış oldu. Sonucun açıklanmasının ardından Xi Jinping, selefi Hu Jintao'nun yanına gitti. El sıkışan iki lider, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949 yılından bu yana ülkenin ikinci "pürüzsüz" siyasi geçiş sürecinin başarıyla tamamlandığı mesajını verdi. Diğer yandan, delegeler Çin Ulusal Halk Meclisi Devlet Başkanlığı görevine de Li Yuanchao'yu seçti. Yarın yapılacak oylama sonucunda ise Başbakan Yardımcısı Li Keqiang'ın, Wen Jiabao'dan başbakanlık görevini devralmasına kesin gözle bakılıyor.

Xi Jinping'in devletin zirvesine tırmanış süreci, Çin basınında ve kamuoyunda da pürüzsüz bir değişim süreci olarak değerlendiriliyor. ÇKP liderliğine geldiği günden bu yana, en çok yolsuzlukla mücadele konusuna değinen Xi, halka yakın bir siyasetçi imajı çiziyor. Dünyanın 2'nci büyük ekonomisinin başına geçen Xi'yi ekonominin büyümesindeki risklerin yanı sıra, Japonya ile yaşanan ada anlaşmazlığı ve Kore Yarımadası nükleer sorunu gibi zorlu meseleler bekliyor. - PEKİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Çin'in Yeni Lideri Xı Jınpıng - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement