CNN Türk Ağrı'da - Son Dakika
Güncel

CNN Türk Ağrı'da

Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız ve sanatçı Burhan Çaçan; Aynur Tartan'la "Burada Hayat Var"da Osmanlının doğuya açılan penceresi ve efsanelerin sessiz tanığı Ağrı'yı anlattılar

26.01.2012 12:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mehmet Kerim Yıldız:

"Bugün bile geçmişin acı izlerini kalbimde taşıyorum"

"Töre cinayetlerinin fakirlik, cehalet ve geri kalmışlığın yanı sıra kültürel tarihten de gelen bir çok sebebi var"

"İki oğlum var ama kızım benim için çok daha kıymetli…"

"Erkek çocuklarına sadece Ağrı'da değil tüm doğu toplumlarında önem veriliyor…"

"Ağrılılar büyük bir değişimden geçiyor, Ağrı'da kentsel dönüşüm yaşanıyor…"

Ortaokul yıllarında Türkçeyi çok iyi bilmeyen ve kendini ifade etmekte zorluk çeken Mehmet Kerim Yıldız; "Bugün bile geçmişin acı izlerini kalbimde taşıyorum" dedi. Erkek çocuklarına sadece Ağrı'da değil tüm doğu toplumlarında önem verildiğini söyleyen Yıldız; bu baskın kültürün zamanla önemini yitireceğini ifade etti. İki oğlu bir kızı olan Yıldız; "Kızım benim için çok daha kıymetli" dedi. "Töre cinayetlerinin fakirlik, cehalet ve geri kalmışlığın yanı sıra kültürel tarihten de gelen bir çok sebebi var" diyen Yıldız; son 90 yılda devletin Ağrı'ya ve insanlara ciddi baskıları olduğunu ve yapılan baskılar aile reislerine de yansıdığını söyledi. Hemşerilerinin büyük bir değişimden geçtiğini ve şehirde kentsel dönüşümün yaşandığını belirten Yıldız; yine de yapılanların yetersiz kaldığını özellikle de okullarda daha çok öğretmene ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Burhan Çaçan:

"Çocukken araba gördüğümüzde ne olduğunu bilmediğimiz için arabayı taşlardık…"

"Ağrılı erkeklerde hep bir mahcubiyet vardır. Biz kendimizi anlatmakta zorluk çekeriz..."

"Şartları çok zor olan bir ilin çocuğuyum. Şöhret benim için bir lütuf…"

"Büyük şehirlerden gelen 70 yaşındaki adamlar başlık parası karşılığında kızları alıp götürürlerdi.."

Ağrı'nın Eleşkirt İlçesi'nde doğup büyüyen Burhan Çaçan; şartları çok zor olan bir ilin çocuğu olduğundan şöhreti kendisi için bir lütuf olarak gördüğünü ifade etti. Ağrılı çocukların eğitime teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Çaçan; şimdi üzülerek anımsadığı bir anısını "Çocukken araba gördüğümüzde ne olduğunu bilmediğimiz için arabayı taşlardık…" diyerek anlattı. Ağrılı erkeklerde hep bir mahcubiyet olduğunu ve kendilerini anlatmakta zorluk çektiklerini söyleyen Çaçan; çocukluğunu yaşayamadan gelin olan kız çocukları için "Büyük şehirlerden gelen 70 yaşındaki adamlar başlık parası karşılığında kızları alıp götürürlerdi. Ama o kötü günler artık geçmişte kaldı " dedi.

Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız ve sanatçı Burhan Çaçan'ın konuk olacağı Aynur Tartan'la "Burada Hayat Var"; 27 Ocak Cumartesi günü saat 16:00'da CNN Türk ekranlarında ve CNN Türk Radyo'da yayınlanacaktır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel CNN Türk Ağrı'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement