Çözüm Süreci - Son Dakika
Güncel

Çözüm Süreci

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) öğrencilerle bir araya geldi.

20.04.2013 13:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) öğrencilerle bir araya geldi.

Kentte temaslarını sürdüren heyet, Anadolu Öğrenci Birliği'nce YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Bir olmak için yeni anayasa şart" konulu konferansta, öğrencilere çözüm süreci ve yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Toplantının açılışında konuşan Vali Münir Karaloğlu, Türkiye'de tekçi zihniyetin tüm insanları aynı kalıba sokmak için mücadele ettiğini belirterek, son 10 yıldır bu durumdan kurtulmak için önemli mücadeleler verildiğini söyledi.

"Artık tünelin ucunda ışığın görüldüğünü söyleyebiliriz ve bu ışık hepimizin yolunu aydınlatacaktır" diyen Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Kardeşlik ahdini yenilemiş çoğulcu bir Türkiye, yeni bir dünyanın kuruluşuna da öncülük edecektir. 30 yıldan bu yana Türkiye'nin bütün bölgeleri büyük sıkıntı çekti ama en büyük sıkıntıyı bu bölgede yaşayan insanlar çekti. Onun için barışa en büyük desteği bölgede yaşan insanlar vermektedir. Ben halkın yüzde 100'ünün sürece destek verdiğini biliyorum."

Karaloğlu'nun konuşmasının ardından heyet üyesi Mehmet Uçum'un moderatörlüğünde "Gençler çözüm sürecini konuşuyor" konulu oturuma geçildi.

Heyet üyelerinden Abdurrahman Kurt, burada yaptığı konuşmada, cumhuriyeti yeniden ve herkesi içine alacak şekilde düzenlemenin peşinde olduklarını belirtti.

Yaşanan sıkıntılı süreçte çok ağır bedeller ödendiğini vurgulayan Kurt, Türkiye'de artık toplumun kendisini özgür hissetmesi meselelerinin konuşulduğunu kaydetti.

-"Lütfen intikamcı olmayalım"-

Türkiye'nin geldiği sürece tüm insanların küçük de olsa katkılarının olduğuna işaret eden heyet üyesi Zübeyde Teker ise bugün tüm Türkiye halklarıyla yeni ve demokratik bir ülke inşa etmeye çalıştıklarını ifade etti.

Demokratik çözümle insan haklarının, demokrasinin söylemlerden öte yaşamsallaştığı, insanın değerli olduğu, insanı yok eden mekanizmaların değerli olmadığı yeni bir ülkeyi kucaklamak istediklerini anlatan Teker, şöyle devam etti:

"Halkın cumhuriyeti olsun. Halkların cumhuriyeti olsun. Gerçekten barış inşa olsun. Hiçbir ırk ve insan bir diğerinin üst kimliği olmasın. Herkes doğduğu bölgenin kültürü ile kendini ifade edebilsin. Lütfen intikamcı olmayalım. Nefret çağrıştıran söylemlerden uzak duralım. Bizim görevimiz, bir barış yolu nasıl tesis edilir diye sizlere sormak. Sizin önerilerinizi ilgili yerlere iletmek."

-"Öncelikle silahlar bırakılmalı"-

Heyetteki Ayhan Ogan da sürecin çok önemli olduğunu, yaptıkları çalışmaların da sürecin başlangıcını oluşturduğunu dile getirdi.

Çözüm sürecini, "her şeyi çözecek değil, her şeyin çözülmesini sağlayacak yeni bir dönemin başlangıcı" olarak tanımlayan Ogan, sürecin başlayabilmesi için öncelikle silahların bırakılması gerektiğinin altını çizdi.

Silahların, bombaların patladığı yerde insanların konuşabilmesinin mümkün olmadığına değinen Ogan, şunları kaydetti:

"Çözüm süreci yeni dönemde anayasa dediğimiz şeyin temel taşlarını döşeyen sürecin başlangıcı. Anayasa ihtiyacı 1982 Anayasası yapıldığından bu yana sürekli gündemde olan ve toplum tarafından kabul edilemeyen bir muhteva içerdiği için sürekli tartışılmış bir konudur. Türkiye'nin bütün anayasaları devlet merkezlidir, bu anayasalar hiçbir zaman sivil olmaz."

Heyet üyeleri, konuşmaların ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Konferansa Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, Anadolu Öğrenci Birliği üyeleri ve öğrenciler katıldı. - VAN

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement