Denizli'de "15 Mayıs Milli Mücadele Günü" Yıl Dönümü - Son Dakika
Kültür Sanat

Denizli'de "15 Mayıs Milli Mücadele Günü" Yıl Dönümü

15 Mayıs 1919'da Yunanlıların İzmir'i işgal etmesinin ardından Denizli'de işgale karşı başlatılan yürüyüşün 100. yıl dönümü nedeniyle "Milli Mücadele Yürüyüşü"nün düzenleneceği bildirildi.

14.05.2019 17:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

15 Mayıs 1919'da Yunanlıların İzmir'i işgal etmesinin ardından Denizli'de işgale karşı başlatılan yürüyüşün 100. yıl dönümü nedeniyle "Milli Mücadele Yürüyüşü"nün düzenleneceği bildirildi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, "15 Mayıs Milli Mücadele Günü" kutlama etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilecek yürüyüşle milli mücadele ateşinin yeniden canlandırılacağı belirtildi.

Açıklamada, yarın 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda çelenk sunumunun ardından 1 asır önce olduğu gibi Bayramyeri Meydanı'na kadar "Milli Mücadele Yürüyüşü"nün gerçekleştirileceği ifade edilerek yürüyüş sonunda Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın, dönemin müftüsü Ahmet Efendi'nin okuduğu tarihi fetvayı okuyacağı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zolan, 15 Mayıs 1919'un Denizli için çok büyük değerinin olduğunu, 100 yıl önce ülkede ilk kez milli mücadele ateşini başlatmış olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Geçmişini bilmeyenin geleceğinin de asla var olamayacağını vurgulayan Zolan, şunları kaydetti:

"15 Mayıs 2019 Çarşamba günü, tam bir asır önce olduğu gibi aynı ruh, inanç ve coşkuyla Denizli sancağımızı Bayramyeri Meydanı'na kadar bir kez daha taşıyacağız. Gelecek nesillerimize bu kutlu günü yaşatıp atalarımızın bağımsızlık için neler yaptığını anlatacağız. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, müftü Ahmet Hulusi Efendi ve ebediyete intikal etmiş tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyor, aynı heyecan ve coşkuyu yaşamak üzere tüm hemşehrilerimi 15 Mayıs Milli Mücadele Günü dolayısıyla gerçekleştirilecek 100. yıl yürüyüşü ve programımıza davet ediyorum."

Öte yandan MHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Gülay Özcan, 15 Mayıs Milli Mücadele Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Özcan mesajında, İzmir'in işgal edilmesinin hemen ardından Denizli halkının Milli Mücadelenin dönüm noktası olabilecek hareketi başlattığını vurgulayarak "İzmir'in işgali daha pek çok yerde duyulmamışken, işgalden 4 saat gibi kısa bir süre sonra müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde toplanan Denizli halkı, milli mücadelenin belki de dönüm noktası olan bir hareketi başlatmış oldu. Kimsenin milli benliğine ve bütünlüğüne kast edici bir harekette bulunmayan Türk milleti, kendi birliğine kastedenlere de her zaman büyük dersler vermeyi başarmıştır. Tüm dünyaya verilmiş bir ders olan bu mücadelede atılar ilk adımın Denizlimizde olması bizim için ayrı bir gururdur. 15 Mayıs 1919'un 100. yıl dönümünde atalarımızın bize bıraktığı hür topraklar üzerinde onların aziz ruhlarını yad etmenin gururunu yaşıyoruz. 15 Mayıs bağımsızlık ruhunun Türk milletinin öz karakteri olduğunun gösterildiği, düşman işgaline asla boyun eğilmeyeceğinin anlatıldığı kutlu bir gündür." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Denizli'de '15 Mayıs Milli Mücadele Günü' Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement