"Dışımızdaki Masum: Sabahattin Ali Sempozyumu" Başladı - Son Dakika
Yerel

"Dışımızdaki Masum: Sabahattin Ali Sempozyumu" Başladı

"Dışımızdaki Masum: Sabahattin Ali Sempozyumu" Başladı

Nilüfer Belediyesi tarafından "yılın yazarı" olarak seçilen Sabahattin Ali için düzenlenen sempozyum, kokteyl ve ünlü isimlerin katıldığı ilk oturumla başladı.
Nazım Hikmet Kültürevi'nde düzenlenen programla "Dışımızdaki Masum.

07.12.2013 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nilüfer Belediyesi tarafından "yılın yazarı" olarak seçilen Sabahattin Ali için düzenlenen sempozyum, kokteyl ve ünlü isimlerin katıldığı ilk oturumla başladı.

Nazım Hikmet Kültürevi'nde düzenlenen programla "Dışımızdaki Masum: Sabahattin Ali Sempozyumu"nda yazar ve akademisyenler Sabahattin Ali'nin şiir, öykü ve romanları hakkında düşüncelerini açıklayacak, farklı alanlardaki sanatçılar ünlü yazarı anlatacak. Sempozyumda ayrıca bir yıl boyunca süren atölyelerde ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilecek.

Sempozyum, düzenlenen kokteylin ardından Nilüfer Çok Sesli Koro'nun konseriyle start aldı. Kızı Filiz Ali'nin desteği ve Sevengül Sönmez'in danışmanlığı ile yürütülen sempozyumun ilk konukları oyuncu Mert Fırat, yönetmen İlksen Başarır ve bestekar Murat Cem Orhan oldu. "Sabahattin Ali'den Bugüne Gelen " adlı oturum öncesi açılış konuşmasını Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey yaptı.

Bozbey, "Sabahattin Ali, on yıllar öncesinde yazdıklarıyla, adeta bugünü tanımladığı Markopaşa yazılarıyla, hala bir rehber olabilecek bir yazar. Sabahattin Ali, fotoğraf tutkusuyla kare kare belgelediği o dönemdeki Anadolu'yu bize büyük bir miras halinde bırakan bir sanatçı. İşte biz de Nilüfer Belediyesi olarak Sabahattin Ali'nin çok yönlü yanını düzenlediğimiz etkinlik ve atölyelerle ortaya koymaya çalıştık. Geçtiğimiz günlerde yine bu mekanda, öğrencilerle bir araya geldik. Onların gözlerinde gördüğüm ışık ne denli doğru yolda olduğumuzu bir kez daha bize gösterdi. Sempozyumda bir yıl süren çalışmaların sonucunda yazarın daha yoğun ele alınmasını bekliyoruz" dedi.

Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali ise çok duygulandığını ifade ederek, "Babam sağ olsaydı dünyanın en mutlu insanı olurdu. Bütün yılı ona adamak benim için büyük bir onur. Nilüfer Belediyesi'ne bize böyle bir mutluluğu yaşattığı için çok teşekkür ederim" diye konuştu.

"Sabahattin Ali'den Bugüne Gelen " adlı oturumda görüşler ve mesleki bağlantılar dile getirildi. Besteci Murat Cem Orhan, Sabahattin Ali'yi halk ozanı olarak gördüğünü belirterek, müzikle ilişkisini önemli bulduğunu ifade etti.

Yönetmen İlksen Başarır da sinema ve edebiyatın iç içe olduğunu belirterek, "Dünyada sayısını bilmediğimiz kadar edebiyattan sinemaya uyarlanan yapım var. Türkiye bundan farklı zamanlarda farklı şekilde yararlandı. 1980 ihtilalinden önce daha çok uyarlanan eser vardı. İhtilal her şeyi vurduğu gibi sinemayı da vurdu ve uzun yıllar bu yol izlenmedi" diye kaydetti.

Oyuncu Mert Fırat ise Sabahattin Ali'nin sanat bakımından çok yönlü bir yazar olduğunu ifade etti. Oturumun sonunda Başkan Bozbey, Başarır, Sönmez, Orhan, Fırat ve Kızı Filiz Ali'ye birer teşekkür plaketi verdi.

Sempozyum, 7 Aralık Cumartesi günü yazar Semih Gümüş, Necmiye Alpay, Zeliha Güneş, Deniz Aktan Küçük, Mesut Varlık, Sabri Gürses, Sevengül Sönmez, İrfan Karakoç, Derviş Aydın Akkoç'un katılımcısı olduğu oturumlarda Sabahattin Ali'nin roman ve öykücülüğü; şiirlerinin konu edildiği bildirilerle devam edecek.

2013 yılın yazarı etkinlikleri sempozyum ile son bulurken, 2014 yılında yeni bir yazarla proje devam ettirilecek. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Dışımızdaki Masum: Sabahattin Ali Sempozyumu' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement