Diyarbakır "Zenne"yi Hoşgörüyle Kucakladı! - Son Dakika
Kültür Sanat

Diyarbakır "Zenne"yi Hoşgörüyle Kucakladı!

Diyarbakır "Zenne"yi Hoşgörüyle Kucakladı!

Erkan Avcı, memleketi Diyarbakır'da 15 Ocak 2012, Pazar akşamı sinemaseverlerle buluştu!

16.01.2012 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"ZENNE"nin Altın Portakal ödüllü oyuncusu Erkan Avcı, memleketi Diyarbakır'da 15 Ocak 2012, Pazar akşamı sinemaseverlerle buluştu! Filmin Diyarbakır galasına yönetmenler M.Caner Alper ve Mehmet Binay, diğer 2 başrol oyuncusu Kerem Can ve Giovanni Arvaneh ile yardımcı yapımcı İhsan Gören de katıldı. Avrupa Sineması'nda KAOSGL ve Diyarbakır'daki yerel LGBT örgütü HEBUN'la ortaklaşa gerçekleşen özel gösteride tüm biletler tükendi, "ZENNE" gözyaşlarıyla seyredildi. Söyleşide yapılan paylaşımlarda ise hem film tartışıldı, hem de Erkan Avcı'nın ailesiyle duygusal anlar yaşandı.

48. Altın Portakal Film Festivali'nden 5 ödülle dönen "ZENNE" filmi, Anadolu turnesinde Eskişehir'in ardından Diyarbakır'da da sinemaseverlerle buluştu. Avrupa Sineması'nda gerçekleştirilen özel gösterime şehrin sinemaseverleri, LGBT bireyleri ile oyuncu Erkan Avcı'nın ailesi katıldı. Gösterim öncesinde konukları selamlayan "ZENNE"nin yönetmenleri M.Caner Alper ve Mehmet Binay, konuklara "Hoş geldiniz" derken, Altın Portakal ödüllü oyuncu Erkan Avcı'nın annesi Aysel Avcı ve babası Yavuz Avcı'ya, böylesine değerli bir sanatçı ve evlat yetiştirdikleri için teşekkür ettiler. Sahnede kısa bir konuşma yapan Erkan Avcı ise Diyarbakırlı izleyicilere şöyle seslendi: "Bu topraklarda yaşamış olan insanlar olarak 'öteki' olmanın ne olduğunu sizler çok iyi biliyorsunuz. Bu filmdeki karakterleri de o açıdan izleyerek değerlendirin. O zaman onların dramını da siz anlayabileceksiniz. Sizi filmle ve vicdanınızla baş başa bırakıyorum".

Tüm koltukların dolduğu, merdivenlere yerleştirilen sandalyelerle ek yapılan seansta, büyük ilgi gören film gözyaşlarıyla seyredildi. Gösterim sonunda izleyicilerin büyük beğenisini toplayan film, ayrıntılı olarak tartışıldı. Diyarbakırlı sinemaseverler filmle ilgili tespitlerini aktarırken, şehirde halen bir dizi çekiminde bulunan oyuncu Nur Sürer de böyle bir film çektikleri için "ZENNE" ekibine teşekkür ederek, oyunculukların başarısından söz etti. Filmin yönetmenlerinden Mehmet Binay, İstanbul'da eşcinsel karakterleri canlandıracak oyuncular bulmakta zorlanırken, Diyarbakır kökenli Erkan Avcı'nın bu rolü büyük bir sosyal sorumluluk hissiyle kabul ettiğini ve görevini de layığıyla yerine getirdiğini hatırlattı ve Avcı'nın ailesine projeye verdikleri destek için teşekkür etti.

Film senaristi ve yönetmeni M.Caner Alper ise filmdeki yan karakterlerden bahsederek, Doğu-Batı klişelerini yıkmaya çalıştığını anlattı. Bunun üzerine söz alan orta yaşlı bir Diyarbakırlı hanım, dinle ilgili şeylerin arkasına saklanmaya gerek olmadığını, insan olmanın en önemli erdem olduğunu hatırlattı. Yine söz alan bir başka sinemasever filmin son sahnelerinde yer alan "seccadeden damlayan kanın" dinin değil, insanların yanlış takıntılarının sonucu olduğu görüşünü paylaştı.

Alman oyuncu Giovanni Arvaneh de filmde hangi hislerle yer aldığını Türkçe anlatırken, Diyarbakırlı seyirciler kendisine bu projeye destek verdiği için müteşekkir olduklarını dile getirdiler. Filmin insanlığın yalnızlığını göstermesi nedeniyle önemine değinen bir başka seyirci de "ZENNE"deki karakterlerin ayrı ayrı travmaları olduğunu ve hepsinin de güzel bir şekilde beyazperdeye aktarıldığını söyledi.

KAOSGL temsilcisi Umut Güner, bu yıl 7.si düzenlenen Homofobi Karşıtı Buluşma'dan ve etkinliklerden bahsederken, filmde eşcinsellere karşı insan haklarına aykırı olan uygulanan askerlikten muafiyet prosedürlerinin altını çizdi. Güner, NATO üyeleri arasında sadece Türkiye ile Azerbaycan'da askeriyeye alımda eşcinselliğin psikolojik bir bozukluk olarak nitelendirildiğini hatırlatarak, uygulamaları eleştirdi. Etkinliğin organizatörlerinden Diyarbakırlı LGBT örgüt HEBUN temsilcileri de şehirdeki sivil toplum girişimlerinden bahsetti ve sinemaseverleri bilgilendirdi.

2008 yılında, cinsel kimliğini açıkladığı için babası tarafından öldürülen Ahmet Yıldız'a atfedilen "ZENNE"; LGBT bireylere yönelik nefretin yaşamlarımızı ne kadar kuşattığını gözler önüne seriyor. Konusunun cesareti, farklı görsel anlatımı ve mesajlarıyla çok konuşulan "ZENNE"; M.Caner Alper ve Mehmet Binay'ın ilk uzun metraj filmi. Alper ve Binay'ın sayıları iyice azalmış zenneler üzerine belgesel yapmak için yola çıktıkları proje; 2008 yılında, yakın arkadaşları Ahmet Yıldız'ın, cinsel kimliğini açıkladığı için babası tarafından öldürülmesiyle yön değiştirdi. Arkadaşlarına karşı vicdan borcu taşıyan yönetmenler; anısını yaşatmak ve sesini duyurmak üzere projeyi Yıldız'ın yaşam öyküsünden esinlenerek Zenne'nin renkli dünyası ve Alman savaş fotoğrafçısı Daniel'in Türkiye'ye dışarıdan bakan gözüyle kurgulayarak "ZENNE" filmini beyazperdeye taşıdılar.

Dağıtımını Medyavizyon'un üstlendiği "ZENNE", 13 Ocak 2012, Cuma gününden itibaren Diyarbakır'da Avrupa Sineması ile Babil Avşar sinemalarında vizyona girdi.

HOMOFOBİ KARŞITI BULUŞMA HAKKINDA

Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü vesilesiyle düzenlenen Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma (HKB), 17 Mayıs haftasında Ankara'da tamamlanacak. Mart ve Nisan aylarında öğrenci toplulukları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte düzenlenecek yerel etkinliklerle başlayacak olan 7. Buluşma, 20 Mayıs 2012 tarihinde, Pazar günü yapılacak "Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş" ile sona erecek. Yerel sivil toplum örgütleri ve öğrenci toplulukları ile ortaklaşan Kaos GL, 7. Buluşma kapsamında 20 şehirde yerel etkinlik planlıyor.

"ZENNE" HAKKINDA

Senaryosu gerçek öykülerden ve kişilerden esinlenilerek M. Caner Alper tarafından kaleme alınan "ZENNE"; muhafazakar bir ailenin çocuğu olan Ahmet, renklerini gizlemekten sakınmayan ve İstanbul'un dans kulüplerinde zennelik yapan Can ile Türkiye'nin değer yargılarını çok iyi tanımayan Alman fotoğrafçı Daniel'in evrensel dostluk hikayesini anlatıyor. Film, bu sıradışı üçlünün öyküsünü, 'aile kafesleri', 'töre kuralları' ve 2008 yılına kadar eşcinsel erkeklere evrensel insan haklarına aykırı şekilde uygulanan askerlikten muafiyet prosedürleri üzerinden ele alıyor.

Başrollerini Kerem Can (Can), Erkan Avcı (Ahmet) ve Giovanni Arvaneh'nin (Daniel) paylaştığı filmde; Tilbe Saran, Ünal Silver, Rüçhan Çalışkur, Tolga Tekin, Esme Madra, Jale Arıkan gibi başarılı oyuncuların yanı sıra, Amberin Zaman, Banu Güven ve Piyale Madra gibi isimler de konuk oyuncu olarak yer alıyor.

"ZENNE"nin, Eylül 2009'da başlayan okuma ve ezber provaları çekim tarihi olan Mart 2011'e kadar devam etti. Başrol oyuncularından Kerem Can; 7 ay boyunca Almanya'da modern dans topluluğu Pina Bausch koreograflarından Daphnis Kokkinos, Türkiye'de ise Beril Şenöz ve Burçin Orhon'la filmin dans sahneleri üzerinde çalıştı. Etkileyici dans müziklerini Demir Demirkan'ın hazırladığı "ZENNE"nin dramatik müzikleri ise İtalya'da, Paolo Potì tarafından 1,5 yıl süren bir çalışmayla bestelendi ve Bulgar Senfoni Orkestrası tarafından Sofya'da seslendirildi.

Görsel zenginliğiyle de dikkat çeken "ZENNE"nin büyüleyen dans kostümleri ödüllü tasarımcı Belma Özdemir tarafından hazırlandı. Konsept çizimlerine 2009 yılının Eylül ayında başlanan kostümler, İstanbul ve Tayland'da dikildi. Filmin, Oscar ödüllü sanat yönetmeni İsviçreli Maja Zogg; filmde kullanılan setlerin ve dev kuş kafesinin mimari çizimlerine 2010 yılının Ağustos ayında başladı. Setlerin inşası, toplamda 4 aylık bir çalışma sonunda tamamlandı.

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, SİYAD Ulusal En İyi Film, En İyi İlk Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Tilbe Saran), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Erkan Avcı) ve En İyi Görüntü Yönetmeni (Norayr Kasper) ödüllerini alan "ZENNE"; daha sonra 17-24 Kasım 2011 tarihleri arasında Ankara'da düzenlenen Türkiye'nin ilk "LGBT" festivali Pembe Hayat KuirFest'te ise "açılış filmi" olarak gösterildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Diyarbakır 'Zenne'yi Hoşgörüyle Kucakladı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement