Dünyaca ünlü dansçı Petra Conti, "La Bayadere"de sahne alacak - Son Dakika
Güncel

Dünyaca ünlü dansçı Petra Conti, "La Bayadere"de sahne alacak

Dünyaca ünlü dansçı Petra Conti, "La Bayadere"de sahne alacak

Los Angeles Balesinin başdansçısı, ünlü balerin Petra Conti, İstanbul Devlet Opera ve Balesinin (İDOB) sahneye koyduğu "La Bayadere" balesinde "Nikiya" rolünü yorumlayacak.

28.01.2023 11:44  Güncelleme: 12:09

Los Angeles Balesinin başdansçısı, ünlü balerin Petra Conti, İstanbul Devlet Opera ve Balesinin (İDOB) sahneye koyduğu "La Bayadere" balesinde "Nikiya" rolünü yorumlayacak.

İtalyan dansının önemli temsilcilerinden Conti, eserin bu akşamki ve 31 Ocak'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleşecek temsillerinde sahneye çıkacak.

AA muhabirine açıklamada bulunan ünlü dansçı, "La Bayadere"yi Rusya'da birkaç kez izleme fırsatı bulduğunu belirterek, "İstanbul Devlet Opera ve Balesinden çok etkilendim çünkü buradaki balenin seviyesi çok üst düzey. Çok temiz ve harika detaylar var. Rusya'da Marinsky'nin yaptığı da bu kalitedeydi. İki gece önceki programı da izledim, çok etkilendim." dedi.

Petra Conti, "La Bayadere" gösterisi için ilk kez sahneye çıkacağını aktararak, orkestra ile tam bir sahne provası yapamadığı için gala provası yaşadığını söyledi.

"AKM'nin opera salonu La Scala'ya benziyor"

AKM'nin opera ve bale sahnesini La Scala Tiyatrosu'na benzettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Binanın yapısı, tüm koridorları ve kulisleri çok büyük, tıpkı La Scala Tiyatrosu gibi. Türkiye'ye masterclass vermek için yaklaşık 2 yıl önce de gelmiştim. Bu salonda 'Uyuyan Güzel'in provasını izledim. Buradaki yetkililerle o zaman tanıştım. Buradaki atmosferi ve birlikteliği çok beğendim. Çok yetenekli dansçılar vardı. 'Umarım burada performans sergileyebilirim.' dedim. Ardından burada dans etme hayalim gerçek oldu. Murat Karahan'a teşekkür ederim. Burada iki gösteriye çıkabileceğim."

Başarılı balerin, kariyerini ABD'nin Los Angeles şehrinde sürdürdüğünü dile getirdi.

Bir aylık izni sırasında Türkiye'ye geldiğini belirten ünlü dansçı, "İstanbul'da henüz gezme fırsatım olmadı. Ancak burada olmaktan çok mutluyum. Sanırım ilk gösteriden sonra biraz dolaşıp şehrin tadını çıkaracağım." diye konuştu.

"Türkiye'de balenin seviyesi etkileyici"

Conti, Türkiye'deki balenin seviyesini etkileyici bulduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de o kadar çok hayranım var ki. Bu kadar olduğunu bilmiyordum. Sanırım Türkiye'de İtalya'dan daha fazla hayranım var." ifadelerini kullandı.

Kariyerinin zirvesinde olduğunu söyleyen balerin Conti, en fazla 5 yıl daha sahneye çıkabileceğinin altını çizdi.

Ünlü dansçı, gelecek yıllarda yönetmenlik ve oyunculuk yapma hedefinin olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki gösterilerden sonra çalışmaya başlamak için Los Angeles'a geri döneceğim. Los Angeles Balesi'nde başdansçıyım. Los Angeles Bale ile Christopher Wheeldon'ın bir eserinin provalarına başlıyoruz. Şubat sonunda Avrupa'ya gideceğim. Dancing Sierra için İtalya'da olacağım."

"La Bayadere" gösterisi hakkında

Hindistan'da geçen konusu, aşk ve entrika yüklü atmosferiyle ilgi çeken eserin koreografisini Marius Petipa, müziklerini ise Ludwig Minkus yaptı.

Ayşem Sunal Savaşkurt'un sahneye koyduğu 3 perdelik eserin dekorunu Efter Tunç, kostümlerini Gülden Sayıl, ışık tasarımını ise Önder Arık hazırladı. Eserde orkestra, Zdravko Lazarov yönetiminde sahne alacak.Eserin konusu şöyle:

"Kendisine aşkını ilan eden Yüce Brahman'ı reddeden baş tapınak dansçısı Nikiya, gizlice savaşçı Solor ile buluşur. Birlikte dans eden ikili, kutsal ateş üzerine birbirlerine sonsuz aşk sözü verirler. Solor'un cesaretini ödüllendirmek isteyen Rajah, kızı Gamzatti ile evlenmesine hükmeder. Gamzatti, Solor'a aşık olur. Solor da onun güzelliğinden etkilenir ve Gamzatti ile evlenmeye karar verir.

Gamzatti ve Solor'un nişanında Nikiya'ya dans etmesi emredilir. Gamzatti ona hediye olarak bir sepet çiçek gönderir. Nikiya çiçeklerin Solor'dan geldiğini düşünür. Oysa çiçek sepetinde zehirli bir yılan gizlidir. Yılan, Nikiya'yı sokar. Nikiya ona sunulan panzehri almaz ve ölür. Nikiya'nın ölümünden üzüntü duyan Solor da yaşamına son verir."

Eser, 5, 16 ve 18 Şubat'ta yeniden izleyiciyle buluşacak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünyaca ünlü dansçı Petra Conti, 'La Bayadere'de sahne alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement