"Emek Sineması Bir Hafızadır" - Son Dakika
Güncel

"Emek Sineması Bir Hafızadır"

"Emek Sineması Bir Hafızadır"

Boğaziçi Üniversitesi'nde festivaller ve sinema ilişkisi tartışıldı

29.03.2013 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi, 150. yıl kutlamaları kapsamındaki etkinliklere devam ediyor. 14 Mart tarihinde Ayşe Tütüncü konseriyle başlayan etkinliklerin üçüncüsü olan "Festivallerin Sineması" paneli kendileri de Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Fırat Yücel (Altyazı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni),Yamaç Okur (Mithat Alam Film Merkezi Direktörü) ve Azize Tan'ın (İstanbul Film Festivali Direktörü) katılımıyla 27 Mart'ta gerçekleştirildi.

Konuşmacılar, festivallerin dünyadaki yerini ve önemini, Türkiye'deki festivallerin ekonomik olarak yaşadığı sıkıntıları,yapımcı-festival ilişkilerini, Türkiye'de hala bir sinema politikası olmayışı,Emek Sineması'nı ve festival filmlerinin tek tipleşme tehlikesi gibi başlıkları tartışmaya açtı.

Mithat Alam Film Merkezi Direktörü, aynı zamanda Mithat Alam Film Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen Hisar Kısa Film Seçkisi ve Türk Sineması Görsel Hafıza Projesi'nin yaratıcılarından yapımcı Yamaç Okur, kamunun bir sinema politikası olmadığı için festivallere yapılan yatırımların gündelik ilişkilerle çözüldüğünü ifade etti.

İstanbul Film Festivali direktörü Azize Tan ise, İstanbul Film Festivali'nin iç yapısını, dünya festivalleriyle karşılaştırarak aktardı. Tan, belediyede stekli festivallerin verdikleri para ödüllerinin çok oluşunun, festivalleri asıl amacından kopardığını belirtti. Altyazı Dergisi yayın yönetmeni, film eleştirmeni Fırat Yücel ise var olan ekonomik ilişkilerin eleştirmenlere de yansıdığını, ayrıca belli formüllere dayanan filmlerin artışa geçtiğini, bu durumun yönetmenin hayal gücünü engellediğini söyledi. Emek Sineması'nın kapatılması panelde önemli bir yer buldu; festivale yansıyan olumsuz yönleri tartışıldı ve Emek Sineması'nın bir hafıza mekanı olduğu dile getirildi.

Katılımcılar ayrıca Nuri Bilge Ceylan, Reha Erdem, Derviş Zaim, Barış Pirhasan, Pelin Esmer, Ezel Akay,Emin Alper, Seyfi Teoman gibi Türkiye ve dünya sinemasına mal olmuş birçoksinemacının yetiştiği bir okul olarak Boğaziçi Üniversitesi'nin, kültür-sanatpolitikalarıyla durduğu yerin altını çizdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Emek Sineması Bir Hafızadır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement