Erbil ile Bağdat Arasındaki Sorunlar - Son Dakika
Güncel

Erbil ile Bağdat Arasındaki Sorunlar

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki, ülkedeki siyasi ihtilaflardan ötürü halkın bedel ödememesi gerektiğini belirtti.

05.01.2018 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki, ülkedeki siyasi ihtilaflardan ötürü halkın bedel ödememesi gerektiğini belirtti.

Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Maliki, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefette yer alan Goran (Değişim) Hareketi, İslami Toplum Partisi (Komel) ve Dr. Berhem Salih başkanlığındaki "Demokrasi ve Adalet için Koalisyon"ndan oluşan ortak heyeti başkent Bağdat'ta kabul etti.

Açıklamada, Maliki ile Kürt heyetin görüşmesinde, ülkenin siyasi güvenlik durumuyla Bağdat ve Erbil arasındaki sorunların ele alındığı aktarıldı.

Maliki'nin, Kürt heyete Bağdat ve Erbil arasındaki sorunların anayasa göre çözüme kavuşturulması ve IKBY'deki memur maaşlarının gönderilmesi gerektiğini söylediği kaydedildi.

Aynı zamanda Dava Partisi lideri olup iki dönem başbakanlık yapan Maliki, görüşmede ayrıca ülkedeki siyasi ihtilafların bedelini halkın ödememesi gerektiğini dile getirdi.

Kürt siyasetçilerden oluşan ortak heyet, dün de Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile başkent Bağdat'ta bir araya gelmişti.

Erbil ve Bağdat arasındaki sorunlar

IKBY'nin Ocak 2014'te Bağdat'tan bağımsız şekilde petrol ihraç etmesiyle başlayan gerilim, Irak merkezi hükümetinin bütçe kesintisiyle tırmandı.

Terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkması, petrol fiyatlarında meydana gelen sert düşüşle zor günler geçiren Erbil yönetimi, 25 Eylül 2017'de düzenlediği gayrimeşru referandumla hem Bağdat hem de komşu ülkelerle mevcut ilişkilerini ciddi tehlikeye attı.

Erbil ile Bağdat arasındaki gerginlik gayrimeşru referandumun ardından Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerden Peşmerge'nin çıkarılmasıyla zirveye ulaştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erbil ile Bağdat Arasındaki Sorunlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement