Erdoğan Bahçeli'yi '9 Işık'la Vurdu - Son Dakika
Politika

Erdoğan Bahçeli'yi '9 Işık'la Vurdu

Erdoğan Bahçeli\'yi \'9 Işık\'la Vurdu

Başbakan Erdoğan, Başkanlık sistemiyle ilgili muhalefet partilerinden gelen çeşitli eleştirilere cevap verdi.

08.05.2012 23:34

Başbakan Erdoğan, Slovenya ve İtalya'ya yaptığı ziyareti tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Başbakan Erdoğan iki ülkede gerçekleşen temasları havaalanında değerlendirdi.

BAŞKANLIK TARTIŞMALARI

Başbakan Erdoğan, ''Başkanlık sistemiyle ilgili muhalefet partilerinden çeşitli eleştiriler geldi. Bu eleştirilerden birisi MHP Genel Başkanı Bahçeli'den geldi. Bahçeli, 'sosyal ortam içinde şu anda başkanlık sisteminin uygun olmadığını' söyledi. Sizin bu konudaki değerlendirmeniz nedir?'' sorusu üzerine, şu cevabı verdi:

''Bir defa bakın bu konuyla ilgili, demokrasinin bir tartışma rejimi olduğunu kavramamız öğrenmemiz lazım. Her şeyi tartışmalıyız, konuşmalıyız ve bundan da çekinmemeliyiz. Nihayetinde bunun kararını kim verir? Halkımız. Şu anda bir yeni anayasa yapılacak, yapılmasına çalışıyoruz. Bu yeni anayasa çalışmaları içerisinde başkanlık veya yarı başkanlık o da tartışılır. Yeni anayasada bu yerini alır veya almaz bu ayrı bir konu. Biz gayet rahatız.''

Muhalefet partilerini bu konudaki tutumları nedeniyle eleştiren Erdoğan, ''Olmazsa olmazımız diye bir şey söylemedik'' ifadesini kullandı.

Bu konuda yazılma aşamasına gelindiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu yazılma döneminde de bu çalışmalar yapılıyor. Bundan bu kadar ürkmeye, korkmaya gerek yok. Ama Sayın Bahçeli'den böyle bir açıklama geldiği zaman benim aklıma hemen merhum Alparslan Türkeş'in açıklaması geliyor. 'Dokuz Işık' eserinde bu konuyla ilgili açıklaması var. Ben şimdi Bahçeli'ye hem bunu hatırlatacağım hem de MHP'ye gönül vermiş tüm kardeşlerime hatırlatacağım, bu metni. Şu anda yanımda, okumamda fayda var. Şimdi başkanlıkla ilgili kısım aynen şöyle; 'Milliyetçi Hareket, tek başkan, tek meclis sistemini savunur. Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde kuvvetli, adil ve hızlı icra sistemini uygulamıştır. Kuvvetli ve hızlı icra, icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkündür. Bunun için tarih ve töremize uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz.' Bak ben söylemiyorum, Alparslan Türkeş söylüyor. (İcrayı cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık olarak ikiye bölemeyiz. Her konuda bütünleşmeci olduğumuza göre, icranın başında da bütünleşmeci olmalıyız. Türk tarih felsefesi ve tarihinde icra organı hiçbir zaman bölünmemiş, yani tek bir başkan tarafından yürütülmüştür)''

Başbakan Erdoğan, Slovenya ile iki ülke arasındaki ilişkiler ve ticaretin geliştirilmesini ele aldıklarını dile getirdi. Başbakan Erdoğan Slovenya'da kendisine verilen ödülü değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan, İtalya'da önde gelen sanayicilerle biraraya geldiğini söyledi. Türkiye'de İtalya ile birlikte gerçekleştirilen projelere değinen Erdoğan, Atak helikopterinin iki ülke tarafından yapıldığına dikkat çekti ve proje için siparişler alınmaya başlandığını söyledi.

İtalya'nın ünlü inşaat firması Astaldi ile birçok projeyi gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan, İstanbul İzmir otoyolu projesinin de bu firma ile birlikte yürütüldüğünü hatırlattı.

Başbakan Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Genelkurmay Başkanı'na yönelik sözlerini değerlendirirken Kılıçdaroğlu'nun eleştiri ve hakaretin anlamını iyi anlaması gerektiğini söyledi. Erdoğan, kılıçdaroğlu'nun hakaretle yatıp kalktığı için herkese de aynı şekilde davranıyor. Kimsenin kimseye hakaret etme hakkı yoktur.

Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı için yazan yazar için birşey demediğine dikkat çekerken daha önce genelkurmay tarafından sürekli açıklamalar yer alırken Kılıçdaroğlu'nun hiçbir cevap vermediğine dikkat getirdi.

Başbakan Erdoğan, Vakit gazetesinde yer alan bir yazı yüzünden paşaların dava açtığını, bugün ise paşalara alenen hakeret yapıldığını paşaların da bu konuda sessiz kalmayarak dava açmaları gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, MHP adına Alparslan Türkeş'in başkanlık sistemine ilişkin sözlerini hatırlatarak 9 Işık kitabında yer alan ilgili bölümü okudu ve icranın Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından bölünemeyeceği ibaresinin yer aldığını söyledi.

Başbakan Erdoğan tek din ifadesinin dil sürçmesi olduğunu belirterek bugüne kadar Tek devlet, tek bayrak, olduğunu belirtirken bu konuda yapılan eleştirilerin doğru olduğun söyledi.

Başbakan Erdoğan, 28 Şubat operasyonuyla ilgili olayın uzun sürmesinin rahatsızlık verdiğini bu dalgaların uzamasının kamuoyunda rahatsızlık doğurduğunu, ne yapılması gerekiyorsa hep birden yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı. Erdoğan, 28 Şubat sürecine yönelik davacı olup olmayacağına ilişkin kendisini davacı olup olmayacağı konusunun zaman gösterdeceğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Erdoğan Bahçeli'yi '9 Işık'la Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement