Ergenekon Davasında 5 Tahliye Daha…(2) - Son Dakika
Güncel

Ergenekon Davasında 5 Tahliye Daha…(2)

Ergenekon davasında tutuklu bulunan teğmen Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ, Hasan Iğsız, Alaettin Sevim ve Şener Eruygur tahliye edildi.

10.03.2014 21:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergenekon davasında tutuklu bulunan teğmen Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ, Hasan Iğsız, Alaettin Sevim ve Şener Eruygur tahliye edildi.

Ergenekon davasında tahliye talebinde bulunan 5 isim hakkında tahliye kararı çıktı. Tahliye taleplerini değerlendiren İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ, Hasan Iğsız, Alaettin Sevim ve Şener Uygur'un tahliyesine karar verdi.

Mahkeme kararında, "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin karar verdikten sonra tahliye taleplerini, 'işten el çektiği' gerekçesiyle etkili biçimde incelemeden reddettiğini, mahkemenin 7 ayı aşkın bir sürede gerekçeli kararı tamamlayamaması ve temyize ilişkin usuli işlemleri ikmal edememesi nedeniyle Yargıtay'da henüz temyiz davası açılamadığından, tahliye isteklerinin resen dahi tahliye kararı vermesi mümkün olan Yargıtay tarafından da incelenmesine olanak bulunamamıştır. Bu nedenle sanıkların mahkumiyet sonrası tutma halinin aynı davanın sanığı olan ve hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından bu nedenlerle hak ihlali olduğu tespit edilen İlker Başbuğ ile aynı şartlarda tabi olduğu anlaşılmıştır" denildi.

Mahkeme kararında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Gerekçeli kararın, hükmün açıklanmasından itibaren en geç 15 gün içerisinde dosyaya konularak gerekli usuli işlemlerden sonra temyiz incelemesi için Yargıtay'a gönderilmiş olsa idi, davaya ilişkin maddi delilleri değerlendirmekle yetkili ve görevli bulunan Yargıtay'ın, sanığın tahliye talebinin reddine karar verebileceği gibi talebi kabul ederek tahliyesine de karar verebilecekti. Kişi hürriyeti ve güvenliğini ilgilendiren bu husustaki yorumun, ceza hukukunun genel ilkeleri çerçevesinde sanığın lehine yapılması gerekmektedir."

Dosyanın Yargıtay'a gitme sürecinden de bahsedilen kararda, "Yargıtay incelemesinin de uzun zaman alabileceği, sanıkların daha fazla tutuklu kalmasının mağduriyetlerine neden olabileceği, tutukluluk halinin devamı tedbirinin ölçülü olmadığı, sanıkların tutuklu kaldığı süre, sabit ikametgah sahibi olmaları, delillerin toplanarak karar verilmiş olması, delillere tesir olanaklarının bulunmaması, tedbir niteliğindeki tutuklamadan beklenen gayenin elde edilmiş olması" kriterlerine vurgu yapıldı. Bu nedenle 5 ismin de tahliyeni karar veren Mahkeme, sanıklara yurtdışına çıkış yasağı da koydu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ergenekon Davasında 5 Tahliye Daha…(2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement