Ertuğrul Fırkateyni'nden Çıkarılan Eserler Sergilenecek - Son Dakika
Güncel

Ertuğrul Fırkateyni'nden Çıkarılan Eserler Sergilenecek

Japonya'nın Kushimoto kenti açıklarında 1890 yılında batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan denizcilerin anısını yaşatmak için oluşturulan "Ertuğrul Projesi" kapsamında sualtı kazılarından elde edilen eserler "Daimi Ertuğrul Sergisi" kapsamında Mersin Deniz Müzesi'nde sergilenecek.

19.04.2016 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Japonya'nın Kushimoto kenti açıklarında 1890 yılında batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan denizcilerin anısını yaşatmak için oluşturulan "Ertuğrul Projesi" kapsamında sualtı kazılarından elde edilen eserler "Daimi Ertuğrul Sergisi" kapsamında Mersin Deniz Müzesi'nde sergilenecek.

Mersin Deniz Ticaret Odası'nda (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, MDTO binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Kushimoto eyaleti ile Mersin'in kardeş şehir olduğunu anımsatarak, Mersin Deniz Müzesi'nde Ertuğrul Fırkateyni'yle ilgili kalıcı bir serginin açılması için girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Japonya ile Türkiye'nin dostluğunun simgesi olan Ertuğrul Fırkateyni'ne ulaşmak için yapılan çalışmalara destek verdiklerini hatırlatan Lokmanoğlu, bu dostluğu güçlendirmek ve iki ülkenin dostluğu için şehit olan denizcilerin anısını canlı tutmanın kendilerine onur verdiğini kaydetti.

MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli de Türkiye ile Japonya dostluğunun temel taşı olan Ertuğrul Fırkateyni'nin ve kahraman denizcilerinin anısını daimi olarak Mersin Deniz Müzesi'nde sergilenmesinin kendileri için büyük bir onur olduğunu belirtti.

Ertuğrul Fırkateyni Sualtı Kazıları Başkanı Tufan Turanlı da serginin daimi sergi olmasından dolayı büyük heyecan duyduğunu belirtti.

Sualtı kazıları ve açılacak olan sergi hakkında bilgi veren Turanlı, şöyle devam etti:

"Mersin Deniz Müzesi'nde 21 Nisan'da açılacak olan sergi, Ertuğrul Fırkateyni çalışmalarını başlattığım 2004 yılından beri gerçekleştirdiğimiz 12. Ertuğrul Fırkateyni Sergisi olacak. Bu sergi daimi bir sergi olması özelliğinden dolayı şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz etkinliklerden farklı. Okul hayatımla birlikte Mersin'den uzak yaşamama rağmen bir Mersinli olarak bu sergiden büyük gurur duyuyorum ve sergiyi mümkün kılan desteklerinden dolayı Mersin Deniz Ticaret Odası'na en içten teşekkürlerimi sunuyorum."

Turanlı, Mersin Deniz Müzesi'nde açılacak serginin Ertuğrul Fırkateyni'nin batmış olduğu ve Mersin'in kardeş kenti olan Kushimoto'da da heyecanla karşılandığını aktararak, şunları söyledi:

"Müzede daimi Ertuğrul sergisi yanında, büyük salonda Japon kültüründen örnekler sunulacak ve Kushimoto kenti fotoğraflarla tanıtılacak. Mersin, Ertuğrul için çok önemli. Gemi buraya hiçbir zaman uğramadı ama Mersin Kushimoto ile uzun yıllardan beri kardeş kent. Yani Japonya ile Türkiye arasındaki en önemli dostluk köprüsü Mersin ve Kushimoto arasında. Japonlar Mersin'le olan dostluklarına çok büyük ilgi gösteriyorlar. Bu açıdan da bu sergi inanılmaz önemli. Müzeye 340 eser gönderildi ve bu eserler daimi olacak. Sergi iki bölümden oluşacak. Birincisi Ertuğrul sergisi. İkinci salonda ise geçici sergi ve Japon halkının yaşamı anlatılacak. Burada kazadan sonra kurtulan 69 denizcimizin Japonlarla olan öyküsü anlatılacak. Bu yaptığımız faaliyetler Japonya'da Türkiye'yi tanıtıyor. Birçok insan tarafından ilgiyle karşılanıyor."

MDTO sponsorluğunda 2015 yılında Kushimoto'da yeniden başlayan sualtı kazılarından elde edilen eserler, 21 Nisan tarihinde Mersin Deniz Müzesi'ndeki Daimi Ertuğrul Sergi Salonu'nda ziyarete açılacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ertuğrul Fırkateyni'nden Çıkarılan Eserler Sergilenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement